Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Potřeby :  Co to jsou potřeby  Základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Potřeby :  Co to jsou potřeby  Základní."— Transkript prezentace:

1 Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Potřeby :  Co to jsou potřeby  Základní dělení potřeb

2 to jsou požadavky, které si člověk uvědomuje a snaží se je uspokojit. Potřeby, které nejsou uspokojeny, pociťujeme jako nedostatek. Vymysli alespoň tři příklady na potřeby a napiš způsob jejich uspokojení PotřebaZpůsob uspokojení VzděláníUčit se Snaha uspokojit naše potřeby je základem všech činností, které označujeme jako hospodaření. POTŘEBY :

3 Dělení potřeb: a ) Vyšší a nižší (základní a rozvojové) – tkzv. pyramida potřeb - Maslowova biologické potřeby potřeby jistoty sociální potřeby uspokojení z práce sebe- realizace Vymysli příklad na každou potřebu uvedenou v pyramidě. Proč jsou seřazené potřeby do pyramidy?

4 b) Hmotné a nehmotné Individuální - týkají se jednotlivce (chci mít auto) Hmotné – vyjadřují požadavky mít a vlastnit věci, hmotné statky chci nějakou věc, něco na co si mohu sáhnout Nehmotné – vyjadřují požadavky mít a užívat znalosti, dovednosti, žádoucí vlastnosti, krásno atd. c) Zbytné a nezbytné Zbytné – ty, bez kterých se mohu obejít Nezbytné – ty, bez kterých se nemohu obejít, bez jejich uspokojení újma, smrt d) Individuální a kolektivní Kolektivní - uspokojují nějakou skupinu lidí (dálnice) Myslíte si, že existují společenské potřeby?


Stáhnout ppt "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Potřeby :  Co to jsou potřeby  Základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google