Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE."— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

2 Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3202 Označení klíčové aktivity VY_3/2_INOVACE_22_FG_20 Předmět FINANČNÍ FRAMOTNOST Téma Inflace Autor Mgr. Iva Novotná AnotaceSeznámení s pojmem inflace Očekávané výstupyPorozumět pojmu inflace v praktickém životě Jazykčeština Druh učebního materiáluPOWER POINT Cílová skupina/ročníkžák Spec. ZŠ/6. - 9. ročník Cíl prezentaceZískání nových informací a prohloubení znalostí žáků Časová dotace30 minut Vytvořeno (škola, dne)Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, p. o., 03. 03. 2013 SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

3 INFLACE Inflace je ekonomický jev, kdy peníze ztrácejí svou reálnou hodnotu. Při inflaci jde o celkový nárůst cen. Takový nárůst cen za určité období nazýváme míra inflace. Znamená to, že za stejné množství peněz si můžeme méně koupit. V době inflace se zboží a služby zdražují.

4 MÍRA INFLACE  Mírou inflace je procentní přírůstek indexů spotřebitelských cen.  Informace o dosažené míře inflace jsou využívány pro účely valorizace mezd, důchodů a sociálních příjmů.  Míra inflace ovlivňuje také nájemní či jiné smlouvy, v nichž je výše finančního plnění závislá na vývoji inflace. Průměrná meziroční míra inflace v roce 2012 byla 3,3 %.

5 P Ř Í Č INY INFLACE Růst nebo pokles cenové hladiny ovlivňuje: rozhodnutí České národní banky, poptávka a nabídka v oblasti obchodu a služeb. Když poptávka převyšuje nabídku, tak ceny rostou.

6 Č ESKÁ NÁRODNÍ BANKA - Č NB  Hlavním cílem České národní banky je péče o cenovou stabilitu.  ČNB se soustřeďuje především na stabilitu spotřebitelských cen.  V praxi je inflace v oblasti spotřebitelských cen měřena jako přírůstek tzv. indexu spotřebitelských cen.  V ČR inflaci měří Český statistický úřad, na jehož internetových stránkách lze nalézt podrobnosti o měření inflace v ČR.  ČNB také zjišťuje inflační očekávání domácností, nefinančních korporací a firem a finančních trhů.

7 OSOBNÍ INFLACE  Penzisté či občané s nižšími příjmy mají zpravidla osobní inflaci nejvyšší.  Nejvíce totiž stoupají ceny potravin a energií, za což utrácí tyto rodiny nejvíce.  Rodina s nízkými příjmy, která utratí většinu platu za jídlo pocítí rostoucí ceny více, než domácnost s vyššími příjmy, která má prostor zvýšené výdaje snáze pokrýt.  Kalkulačka - Osobní inflace Kalkulačka - Osobní inflace

8 SNI Ž OVÁNÍ OSOBNÍ INFLACE  Rozumné rodinné hospodaření a plánování.  Nákupy ve slevách, využívání výhodného nákupu přes internet.  Pravidelně kontrolovat rodinné finanční produkty.  Hledat co nejvýhodnější nabídky a možnosti dosáhnutí vyššího zhodnocení.  Žít více přítomností a výhodné nákupní nabídky využít.

9 VALORIZACE  Valorizace je základní způsob finanční náhrady negativního dopadu inflace.  Valorizace je zvyšování například důchodů, dávek nebo mezd.  Valorizace důchodů se navyšuje jak o inflaci, tak i o nárůst mezd.  Valorizují se i renty za poškozené zdraví.  Renta se valorizuje jen o inflaci.

10 POUŽITÉ ZDROJE microsoft - http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/inflace_spotrebitelske_ceny http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/kdyz_se_rekne_inflace_resp _mira_inflace http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/kdyz_se_rekne_inflace_resp _mira_inflace http://www.penize.cz/inflace http://www.cnb.cz/cs/statistika/inflace/ http://www.penize.cz/kalkulacky/kalkulacka-inflace „MATERIÁL JE URČEN PRO BEZPLATNÉ POUŽÍVÁNÍ PRO POTŘEBY VÝUKY A VZDĚLÁVÁNÍ VE VŠECH TYPECH ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ. JAKÉKOLIV DALŠÍ VYUŽITÍ PODLÉHÁ AUTORSKÉMU ZÁKONU. VEŠKERÁ VLASTNÍ DÍLA AUTORA (FOTOGRAFIE, VIDEA) LZE BEZPLATNĚ DÁLE POUŽÍVAT I ŠÍŘIT PŘI UVEDENÍ AUTOROVA JMÉNA." SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE."

Podobné prezentace


Reklamy Google