Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase"— Transkript prezentace:

1 Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase

2 Časová nesoulad mezi produkcí a příjmy z produkce
Produkce trvá nějaký čas Co všechno se do tohoto času počítá Příjmy z produkce zpravidla až na konci tohoto času Majitelům vstupů je zpravidla placeno hned. Co by se dělo, kdyby tomu tak nebylo. Firmy potřebují zdroje na výplatu majitelů těchto zdrojů

3 Vlastní a cizí úspory firem
Vlastní počáteční a jiné vklady majitelů zadržené zisky odpisy Cizí od někoho nějaká forma půjčky

4 Vlastní a cizí úspory firem
Při rozhodování, zda spořit porovnáváme výnos z úspor se ztrátou užitku z nespotřeby Výnos: zákon klesajících mezních výnosů v nedokonalé konkurenci (NDK) výnos klesá i kvůli ceně. Další faktory: riziko čas inflace, …

5 Kdy mají firmy zájem o úspory
Pokud je díky nim vyprodukováno reálně větší množství statků než v situaci bez úspor. Výnos z úspor převýší nebo je minimálně rovna ztrátě užitkům v důsledku úspor a nespotřeby.

6 Co ovlivňuje výnos z úspor
Množstvím dodatečné produkce, která je vyprodukována díky úsporám (mezním produktem). Cenou, za kterou je produkce, prodána. Tato cena spolu s mezním produktem určí výši příjmu z mezního produktu (mezního příjmu) – o kolik se zvýší příjem, pokud produkce firmy vzroste o jednotku nebo určitý počet jednotek. Náklady na vyprodukování jedné jednotky produkce (mezními náklady).

7 Propojenost úspor, investic a produkce, zisku a úroku
Úspory firmy investují (nějak využívají) Okliková metoda Zisk a úrok zisk by měl být větší než úrok, majitelé firem více riskují

8 Trh směny současných statků za budoucí
Na tomto trhu směny současných statků za budoucí statky firmy (producenti) poptávají současné statky a zdroje, které potřebují k tomu, aby byli schopni produkovat budoucí statky. Za tyto současné statky firmy nabízejí budoucích statků, než je množství současných statků. Majitelé současných statků jsou přitom ochotni směnit svoje množství současných statků za nějaké větší množství budoucích statků.

9 Trh směny současných statků za budoucí
Firmy platí majitelům současných statků současnými penězi. Prostřednictvím toho, co firmy nakoupily, vyprodukují budoucí statky a získají budoucí peníze, přičemž množství budoucích peněz je větší než současných. Firmy se dále rozhodují, z čeho současné statky zaplatí, tedy kde vezmou současné peníze. Zda to bude z úspor majitelů firem nebo zda budou poptávat jiné úspory.

10 Kdo je podnikatel (firma)
Člověk, který má pouze podnikatelský nápad, rozhodne se jej realizovat a najímá si zaměstnance, pronajímá nebo kupuje kapitálové statky nutné k realizaci, spadá pod kategorie firmy. Dotyčný je podnikatelem, vidí nějakou podnikatelskou příležitost. Tím, že vidí tuto podnikatelskou příležitost, způsob, jak ji zrealizovat, disponuje nějakou znalostí, informací, disponuje nějakým lidským kapitálem. I tento dotyčný musí na zaplacení zaměstnanců, pronajatých nebo koupených kapitálových statků apod. použít svoje úspory nebo úspory někoho, kdo je ochoten mu je půjčit.

11 Další aspekty rozhodování firem
Optimální zásoba kapitálu a její změny, časové prodlevy Politické a právní prostředí Inflace Atd.


Stáhnout ppt "Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase"

Podobné prezentace


Reklamy Google