Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku."— Transkript prezentace:

1 FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku

2 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: VI _Hospodaření a cíle podniku – Podstata hospodaření Autor: Ing. Jana Csiková Tématický okruh: Ekonomika Ročník: I. Datum tvorby: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Csiková.

3 Podstata hospodaření Úroveň hospodaření
Klíčová slova Hospodaření, základní ekonomický problém, efektivnost ?

4 Základní pojmy Podstata hospodaření
Snahou lidstva je zpříjemňovat si život a zvyšovat svoji životní úroveň. Toto úsilí je provázeno růstem lidských potřeb. Je mnoho věcí, které bychom chtěli mít, ale zatím si je nemůžeme dovolit, i když by pro nás byly užitečné. Možnosti uspokojení potřeb jsou však omezeny.

5 Základní ekonomický problém
Základní ekonomický problém každé společnosti spočívá v tom, jak s omezenými zdroji co nejlépe uspokojit lidské potřeby. Snahy zvyšovat životní úroveň a omezenost zdrojů nutí jednotlivce, domácnosti, ale i velké skupiny lidí (podnik, stát), aby s prostředky pro uspokojení potřeb hospodařili.

6 Hospodaření Hospodaření je úsilí o dosažení nejvýhodnějšího poměru mezi vynaloženými prostředky (náklady) a dosaženými výsledky (výnosy) při uspokojování potřeb. Hospodařením se rozumí účelné (efektivní) nakládání s prostředky, které má společnost k dispozici.

7 Hospodaření Dobře hospodařit znamená vytvářet potřebné statky a služby a počínat si při tom úsporně, tzn. účelně (efektivně) vynakládat prostředky a práci na jejich vytváření. Hospodařit znamená vybírat mezi různými možnostmi, současně se vzdávat možností jiných, např. koupíme-li byt, musíme se současně vzdát zahraniční dovolené či nového automobilu.

8 Principy hospodárnosti
Při hospodaření je nutné prosazovat zásady (principy) hospodárnosti: Získávat maximální výsledky z určitého množství zdrojů, Získávat potřebný výsledek s minimálními zdroji. V praxi se oba způsoby kombinují. Je to základní zásada pro celé hospodářství i pro jednotlivce.

9 Principy hospodárnosti
Dovedeme-li vytvořit a prodat více žádaných výrobků a služeb pomocí vloženého kapitálu a vytvořit vyšší zisk, tím lepší je naše hospodaření.

10 Praktické cvičení Pokuste se vysvětlit české přísloví: Dobrá hospodyně pro pírko i přes plot skočí. Potřeby rostou, prostředky a zdroje jejich uspokojování jsou omezené. S kterými zdroji je nutno zvlášť dobře hospodařit? Uveďte možnosti, jak nedostatkové zdroje nahradit jinými.

11 Anotace: Prezentace obsahuje výklad pojmů výnosy, náklady a především hospodářský výsledek jako nejsledovanější ukazatelé při měření hospodárnosti podniku. Jsou předmětem každodenního zájmu podnikatelů. Určeno k výkladu do hodiny a k praktickému procvičení učiva. Použité zdroje: PREISLEROVÁ, Ing. Dagmar. Ekonomika: Slovník ekonomických pojmů. Brno, Moldavská 11: MC nakladatelství, 1998. ČISTÁ, Ing. Lydia. Ekonomika: pro střední odborná učiliště a veřejnost. 1. vyd. Praha: Fortuna, ISBN X. MACH, CSC., Ing. Josef. Ekonomika: pro střední odborná učiliště. 3. díl. Praha: Fotruna, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku."

Podobné prezentace


Reklamy Google