Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Statky a služby Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Statky a služby Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb."— Transkript prezentace:

1

2 Statky a služby

3 Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb. Jak se dělí statky? – příklady Hmotné – počítač, nehmotné – znalost angličtiny, volné – sluneční záření, ekonomické - rohlík

4 Základní ekonomické pojmy Jaký je rozdíl mezi statky volnými a ekonomickými? Volné statky nám poskytuje příroda zpravidla bez lidské práce a zdarma – např. vzduch, vítr, sníh, sluneční svit. Ekonomické statky jsou výsledkem lidské práce, která přetváří přírodní zdroje na užitečné věci, které uspokojují lidské potřeby. Jsou vzácné a jsou poskytovány za úplatu – např. elektrická energie, umělý sníh, ventilátor.

5 Základní ekonomické pojmy Co to je zákon vzácnosti? To, co nemůžeme mít kdykoli v jakémkoli množství, je vzácné. Jak se tento zákon projeví v praxi? Se vším musíme šetřit, např. s penězi, časem, jídlem, zdravím ………… Chovat se ekonomicky.

6 Základní ekonomické pojmy Co to je zákon ekonomie času? I náš čas je vzácný. Musíme s ním šetřit. Čas jsou peníze, jak praví známé české přísloví. Tento zákon platí ve všech ekonomických systémech. Co znamená v praxi? Lidé se snaží zvyšovat produktivitu práce.

7 Základní ekonomické pojmy Co to je produktivita práce? Množství výrobků za časovou jednotku. Co to jsou služby? Užitečné cizí činnosti, které svým průběhem uspokojují naše potřeby.

8 Základní ekonomické pojmy Charakterizujte věcné služby, uveďte 3 příklady. Vrací věcem jejich užitnou hodnotu – např. oprava automatické pračky, vyčištění obleku, doprava matriálu do podniku. Co jsou služby osobní? Týkají se přímo naší osoby – např. preventivní prohlídky u zubního lékaře, doprava vlakem do zaměstnání, úprava účesu.

9 Základní ekonomické pojmy Rozhodněte, zda jde o statek nebo službu a/ výuka cizího jazyka/ výuka cizího jazyka b/ oprava automobilu/ oprava automobilu c/ kuchyňský nůž d/ vyčištění koberce e/ zprávy na seznamu.cz f/ půjčení knihy v městské knihovně a/ služba b/ služba c/ statek d/ služba e/ služba f/ služba


Stáhnout ppt "Statky a služby Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb."

Podobné prezentace


Reklamy Google