Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?"— Transkript prezentace:

1 ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?

2 Jak se nám všechno daří 
Jak je krásně na světě 

3 STATEK A POTŘEBA Statek /AUTO/ - v ekonomii se jedná o předmět, který slouží člověku k uspokojení jeho potřeby. Potřeba /vlastnit auto/ - je to určitý požadavek člověka. Když tento požadavek není uspokojen, je vnímán jako NEDOSTATEK.

4 ACH - CO SE TO STALO, CO BUDEME DĚLAT???

5 NE!!!!

6 SPLÁTKY RPSN ? SMLOUVA ? ? ? LEASING ? ÚROK ? PŮJČKA ? DOBA SPLATNOSTI

7 POJMY SE KTERÝMI SE MŮŽEME SETKAT
PŮJČKA - poskytnutí peněz za úrok, tzn. věřitel /ten, který půjčuje peníze/ dočasně půjčí peníze dlužníkovi /ten, který si půjčí peníze/ s tím, že za nějakou dobu dlužník vrátí peníze zpět věřiteli. Jako odměnu za poskytnutí finančních prostředků a volné nakládání s nimi, zaplatí dlužník věřiteli určitou částku, která se nazývá úrok.

8 POJMY SE KTERÝMI SE MŮŽEME SETKAT
LEASING – doslovný překlad z anglického jazyka je „pronájem“. Podstatou leasingu je smlouva mezi pronajímatelem a nájemcem. Může mít různé formy: finanční leasing /běžný nájemní vztah/, operativní leasing /po skončení leasingu přechází pronajatý majetek do vlastnictví nájemce/.

9 POJMY SE KTERÝMI SE MŮŽEME SETKAT
RPSN – roční procentní sazba nákladů. Vyjadřuje celkové náklady úvěru /úroky, pojištění,…/. Je to číslo, které pomáhá spotřebiteli vyhodnotit výhodnost, nebo nevýhodnost poskytovaného úvěru. SPLÁTKY - částka, která obsahuje sjednané úroky, poplatky a případné pojistné, kterou pravidelně klient splácí svoji půjčku či jiný peněžní dluh.

10 POJMY SE KTERÝMI SE MŮŽEME SETKAT
ÚROK – jedná se o částku, kterou je dlužník povinen uhradit jako odměnu za půjčení peněz. Vedle jistiny se splácí i úrok v pravidelných splátkách. DOBA SPLATNOSTI – jedná se o časový úsek, za který musí být částka splacena. Čím delší doba splatnosti, tím menší splátky, ale také vyšší částka zaplacená na úrocích.

11 TAK - TEĎ UŽ TOMU ROZUMÍM 

12 JE DŮLEŽITÉ POROZUMĚT PROBLEMATICE, ABYCHOM NENALETĚLI NĚJAKÝM PODVODNÍKŮM A NEPODEPSALI PRO NÁS VELMI NEVÝHODNOU SMLOUVU, KTERÁ MŮŽE DLOUHODOBĚ OVLIVNIT NÁŠ ŽIVOT.

13 A můžeme jet dál 

14


Stáhnout ppt "ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?"

Podobné prezentace


Reklamy Google