Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2 Finanční gramotnost AUTOR:Müllerová TEMATICKÁ OBLAST:Matematika NÁZEV DUMu:Další pojmy POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu:16 KÓD DUMu:DM_FIN_MAT_16 DATUM TVORBY:30.7.2013 ANOTACE (ROČNÍK):Prezentace určena pro 4.ročník gymnázií(oktáva). Jedná se o opakování pojmů z učiva základy společenských věd, zejména o pojmy související s leasingem a půjčkami. Studenti se zde seznamují s pojmem operativní leasing, který k datu vzniku prezentace není v České republice dosud využívaný, zatímco ve státech západní Evropy se jedná o naprosto běžný pojem.

2 Další pojmy

3 Opakování finančních pojmů nikdy neuškodí… pokuste se tedy z nabídky přiřadit vždy ten nejsprávnější pojem:

4 a) Zaplatím první splátku tzv. anuitu a pak splácím pravidelně měsíčně zbytek hodnoty předmětu. Po celou dobu splácení není předmět mým majetkem. Pokud se předmět porouchá, musím i opravy řešit přes společnost, která mi ho půjčila. b) Vypůjčené peníze splácím v pravidelných splátkách, při kterých ručím nemovitostí, pozemkem a z pravidla k sepsání půjčky potřebuji ručitele. c) Vypůjčené peníze použiji na splacení konkrétního předmětu, či třeba studia, ale bude se jednat o konkrétní věc. d) Tyto prostředky mi pomohou překonat určitou dobu, kdy nemám možnost získat žádný úvěr (např.: pro to, že nemám naspořeno dostatečné množství peněz) e) Tuto půjčku mohu využít na cokoliv. Nikdo se mě nebude ptát na co peníze využiji. f) Zaplatím nevratnou první splátku anuitu a pak splácím dál dle dohody. Po roce mohu předmět (auto) vyměnit za nové a opět splácím dát. Když se dostanu do problému, přestanu splácet, a vrátím věc (auto). finanční leasingoperativní leasinghypoteční úvěr překlenovací úvěr spotřebitelský bezúčelový úvěr spotřebitelský účelový úvěr

5 Poznámka: Finanční leasing byl na přelomu 20. – 21. století hitem bankovních půjček. Tenkrát téměř každá domácnost vlastnila auto na leasing. Mít auto na leasing byla móda, ale ne každý dokázal splácet. Mnoho lidí tenkrát muselo svoje auto vrátit. Leasingové společnosti už nebyly schopné půjčovat s nízkým úrokem a musely svoje úrokové sazby, respektive RPSN, zvýšit. V současné době se úrokové sazby pohybují okolo 10 %.

6 další? Poznámka: Operativní leasing není v současné době (rok 2013) v ČR moc využíván. Stále je otázkou pro a proti. Leasingová společnost musí mít stále k dispozici dostatek nových vozů, a i když jejich povinné ručení sjedná za podstatně nižší cenu, nemá jistotu, že bude prosperovat. Operativní leasing umožňuje pomocí pravidelných splátek a jedné nevratné první splátky (anuity) mít půjčeno nové vozidlo, které po roce opět vyměním za nové. Pokud bych překročila rámec ujetých km (a jezdila 3x ročně do Afriky) musím si připlatit. Za to, že zaplatím určitou sumu peněz jezdím každý rok v novém voze (a to je lákavé )

7 ještě jedna? Poznámka: vážně? Leasing je pro mnoho obyčejných lidí dnes drahá záležitost, ale existují půjčky vozidla. Pak platí asi 3 nejdůležitější otázky: a) Jaké auto si chcete půjčit? b) Na jak dlouho si chcete půjčit? (většina společností nabízí víkendové slevy: pátek -> pondělí) c) U které společnosti si chcete půjčit?

8 Zdroje: Vlastní (z absolvovaných školení a vlastních výpočtů) osobní finanční poradce


Stáhnout ppt "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google