Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2 Finanční gramotnost AUTOR:Müllerová TEMATICKÁ OBLAST:Matematika NÁZEV DUMu:Vkládáme peníze do banky, kupujeme dluhopisy POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu:02 KÓD DUMu:DM_FIN_MAT_02 DATUM TVORBY:7.7.2013 ANOTACE (ROČNÍK):Prezentace je určena pro 4.ročník gymnázií (oktáva).Jedná se o úvodní prezentaci,v níž si studenti zopakují základní pojmy z finanční matematiky, probírané též v předmětu základy společenských věd. Tato prezentace slouží společně s první prezentací „ Základní pojmy z finanční matematiky I“k úvodu do ucelené sady, kterou se snažím studentům poskytnout alespoň základní přehled finanční gramotnosti,s nímž se během svého života určitě setkají.

2 Vkládáme peníze do banky, kupujeme dluhopisy

3 Abychom mohli co nejlépe zhodnotit svoje finance, potřebujeme znát druhou sadu pojmů týkajících se financí. Jedná se o pojmy: jednoduché úrokování složené úrokování termínovaný vklad termínovaný vklad s revolvingem běžný účet spořící účet dluhopis

4 Pokuste se sami přiřadit k tvrzení níže uvedené pojmy: jednoduché úrokování spořící účet termínovaný vklad termínovaný vklad s revolvingem běžný účet složené úrokování dluhopis a) Při tomto způsobu úročení se úroky připisují stále z počátečního kapitálu. b) Jedná se o základní typ bankovního účtu s velkou možností manipulace s vloženými prostředky (výběry, příkazy, převody atd.) je na něm nízké úročení. c) jedná se o cenný papír, kterým se dlužník (např. stát) zavazuje majiteli, že mu splatí dlužnou částku. d) Při tomto způsobu úročení se úroky připisují na konci každého úrokovacího období k již dosažené hodnotě kapitálu a spolu s ním se úročí. e) Slouží primárně ke spoření, má omezenější možnost manipulace s vloženými prostředky a je na něm vyšší úročení. f) Sjednává se vždy na určitou dobu (od několika dní po několik měsíců) s určitou dobou splatnosti. g) Sjednává se vždy na určitou dobu (odněkolika dní po několik měsíců) s určitou dobou splatnosti. Pokud nejsou prostředky z vkladu vybrány, automaticky se obnovuje.

5 Dnes už nemyslitelným pomocníkem v bezhotovostním platebním styku jsou platební karty. Existuje mnoho druhů platebních karet. Nejčastěji používané jsou: debetníkreditníelektronická peněženka

6 Sami se opět pokuste přiřadit ke každé z karet správnou odpověď. debetníkreditníelektronická peněženka a) Musí se nejprve nabít finančními prostředky a poté ji mohu používat dokud nevyčerpám její obnos. Pak si ji opět musím dobít. b) Touto kartou, kterou obdržíme ke svému účtu platíme finančními prostředky jen ze svého účtu. c) Touto kartou platím úvěrem z banky.

7 Poznámka: K debetní kartě si klient může sjednat i tzv. kontokorent, který umožňuje přečerpat na určitou dobu finanční prostředky ale jen do jisté výše. Překročená částka musí být na účet zpravidla rychle vrácena.

8 Poznámka: Kreditní kartou lze u zakoupeného zboží často prodloužit jeho záruku (týká se ledniček, praček). Půjčený úvěr je možno splatit i po částech a na splácení je delší doba (měsíc i déle). Poznámka: K debetní kartě si klient může sjednat i tzv. kontokorent, který umožňuje přečerpat na určitou dobu finanční prostředky ale jen do jisté výše. Překročená částka musí být na účet zpravidla rychle vrácena

9 Zdroje: vlastní (z absolvovaných školení)


Stáhnout ppt "ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0434 NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google