On-line nakupování eBezpečnost2013. Obsah semináře Stav e-komerce v ČR Základní pravidla pro bezpečný on-line nákup Způsoby plateb za zboží Reklamace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Metody placení a finance nejen na internetu Martin Dlask.
Finanční gramotnost Autor: Mgr.Eva Burdová Určeno pro 2. stupeň ZŠ speciální.
Nízkoprahový klub BAN! Chválit a povzbuzovat dítě je stokrát účinnější než hrozit a trestat. Orison Swett Marden.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Marketing. nástroje marketingu mix 5P product – produkt product – produkt price – cena (prodej) price – cena (prodej) place – distribuce (pozice) place.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Služební cesta Účast na konferencích. Směrnice kvestora 2/2012 na internetových stránkách univerzity (formuláře jsou přílohou směrnice) Formuláře:  Nepojmenovaná.
PRŮZKUM TRHU základy. 1. Odběratelé (zákazníci) Dotazníky nejdůkladnější způsob zjišťování potřeb, názorů a zvyklostí zákazníků.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Zahraniční obchod Vývozní operace. Obsah výkladu 1. Vývozní operace 2. Příprava vývozní operace 1. Průzkum trhu 2. Získávání zákazníků 3. Předběžná kalkulace.
EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.
Vydělávej peníze on-line prostřednictvím investice do reklamních bannerů!  KAŽDÝ PÁTEK VÝPLATY - VÝBĚR OD 20 EURO !  ZISKY + REFERÁL PROVIZE + ZHODNOCENÍ.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_36 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
Členské fórum A.T.I.C. Mariánské Lázně
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník 2016/17. Základní informace – záložka „studentům“ 1.Studijní řády a.
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 29. října 2012.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Obchod, trh Základy hospodaření.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Finanční gramotnost: Platební karty.
Přijímací řízení 2016/17.
Pracovně právní vztahy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
1/15 - Úvodní stránka, registrace Rezervační systém PRO TRAVEL CK
Internet.
Malé a střední podnikání
EU_62_B_sada 1_06_M_Příkaz k úhradě_Poliačíková
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
JEHO POUŽITÍ SPRÁVNÉ VYPLNĚNÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Modré volání O2 zaměstnanecký program pro Univerzitu Pardubice
Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Město Valašské Meziříčí pro občany Chcete snížit náklady na domácnost
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Vliv reklamy na společnost
Ivana Francová, SOU Liběchov
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Obec Pstruží pro občany
VY_62_INOVACE_ – Bezhotovostní platební styk
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
PENĚŽNÍ ÚSTAVY -BANKY Občanská výchova, 9.roč. Mgr. Renata Šimková.
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
PŘIHLAŠOVACÍ SYSTÉM CK KRISTOF
M-Commerce Šárka Přibíková 3MA
Šárka poláčková SOŠS Kavčí Hory S3B
Úvodní přednáška pro 1. ročník
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Transkript prezentace:

On-line nakupování eBezpečnost2013

Obsah semináře Stav e-komerce v ČR Základní pravidla pro bezpečný on-line nákup Způsoby plateb za zboží Reklamace Slevové servery Aukční servery Nákupy v zahraničí Servis pro spotřebitele

Stav e-komerce v ČR

Infografika infografika-effectix.jpg

Základní pravidla pro bezpečný on-line nákup

1. Důvěřuj, ale prověřuj –Zkušenosti přátel a rodiny –Recenze –Obchodní či živnostenský rejstřík

Základní pravidla pro bezpečný on-line nákup 2. Platba dobírkou –Při prvním nákupu v e-shopu –Rozbalit před nezúčastněným svědkem 3. Kontaktní údaje e-shopu –Adresa –Funkční telefon a ová adresa

Základní pravidla pro bezpečný on-line nákup 4. Přečtěte si obchodní podmínky 5. Má e-shop kamennou pobočku? 6. Nebojte se reklamovat - více v kapitole Reklamace 7. Pozor na podezřele nízkou cenu

Základní pravidla pro bezpečný on-line nákup 8. Známka kvality -

Základní pravidla pro bezpečný on-line nákup 9. Zabezpečení počítače - antivirus - firewall 10. Uchovávejte dokumentaci k nákupu - objednávky a jejich potvrzení - faktury - ovou komunikaci s prodejcem apod.

Způsoby plateb za zboží

1. Dobírka 2. Bankovní převod

Způsoby plateb za zboží 3. Platba kartou –Visa, Maestro, MasterCard… –Povolení plateb přes internet –Možnost nastavení limitu pro útratu v časovém úseku (den, týden…) –Virtuální platební karty –Bezpečný obchodník – zámeček, 3D secure –Zadávat pouze číslo karty a její platnost, CVV2/CVC2 kód, NIKDY PIN

Způsoby plateb za zboží 4. PayPal –Stejný princip jako u 3D secure – , poštovní adresa, vytvoření hesla, zadání údajů ke kartě nebo nabití účtu – 5. PayU –Vyplněný formulář v internetovém bankovnictví –Neposkytují všechny banky

Způsoby plateb za zboží 6. Mobito Virtuální peněženka, napojení na bankovní účet či platební kartu Obchodníkovi sdělím své tel. číslo – obchodník mi na něj pošle příkaz k zaplacení – potvrdím PINem – hotovo Nový způsob dopravy - Kouzelná almara Zatím 15 míst v Praze Uloženo 72 hodin 2 PIN kódy Doporučená cena – 59,-

Reklamace

Reklamace Platí stejné zákony jako při nákupech v kamenných obchodech: –Právo na odstoupení od kupní smlouvy bez udání důvodu do 14 kalendářních dnů. V případě vracení zboží do e-shopu máme nárok nejen na vrácení celé částky, ale také na částku za poštovné a balné. –Nárok na poštovné a balné zdarma máme i při vyřizování reklamací, ale vždy pouze pro cestu zboží k nám. Poštovné a balné při posílání balíku prodejci hradíme sami. –14denní lhůta pro vrácení zboží nám běží ode dne následujícího poté, kdy jsme věc převzali.

Reklamace –Zakoupené zboží můžeme reklamovat do dvou let po zakoupení. –Na vyřízení reklamace má prodejce 30 dnů, pokud se se zákazníkem nedohodnou na delší lhůtě. –Reklamujte vždy písemně a pokud vám prodejce sám nevystaví potvrzení o reklamaci, trvejte na jeho vydání. V reklamaci vždy výslovně uveďte, jakou vadu reklamujete a jaké právo uplatňujete.

Reklamace Zboží, které reklamujeme, nemusí být uloženo v původním obalu. Ani při využití 14 denní lhůty pro vrácení zboží nemusí být vracené zboží v původním obalu, s výjimkou takového typu zboží, jakým jsou –audio/video nahrávky, –počítačové hry, –software apod. Toto zboží musí být z pochopitelného důvodu v původním obalu a nerozbaleno.

Slevové servery

V ČR od r Nyní cca 90 serverů Denní útrata v ČR 8 mil. korun Agregátory hromadných slev Voucher = poukaz na slevu Asociace portálů hromadného nakupování (APHN) -

Slevové servery Prověřte si nejen slevový server, ale také samotné prodejce zboží nebo služeb. Pokud nakupujete službu (ubytování, masáž, restauraci…), ověřte si přímo u prodejce, zda mají volný takový termín, který se vám hodí. Kupní smlouvu obvykle uzavíráte s prodejcem, nikoli se slevovým serverem. Proto i případné reklamace apod. řešte s prodejcem. Slevový server ale můžete o vzniklé situaci informovat – některé servery vám jako „omluvu“ za nabídku špatného prodejce nabídnou slevu na něco jiného.

Aukční servery

Většinou pouze zprostředkovatel obchodu –komunikuje prodávající na uvedených kontaktech? –je reálná cena? –jaké má dodací podmínky? –jaké další zboží prodejce nabízí?

Aukční servery v aukcích velmi často kupujete zboží od soukromých (fyzických) osob → neplatí zde možnost na odstoupení od smlouvy, lhůty pro reklamaci apod. Prodejce vám tuto možnost nabídnout může, ale nemusí.

Aukční servery Aukro.cz –Nakupovat od 15 let –Do 18 let zákaz účastnit se aukcí např. s erotickou nebo vojenskou tématikou (včetně pušky na paintball) –Obchodní podmínky: Aukro se neúčastní uzavírání kupních smluv mezi uživateli a negarantuje jejich plnění –Nabízí mj. platby přes PayU

Aukční servery eBay –Pro nákup ebay.cz X pro prodej ebay.co.uk –Min. věk pro registraci – 18 let –Také nevstupuje do smluvního vztahu mezi kupujícím a prodejcem –Jediný způsob platby - PayPal

Nákupy v zahraničí

Nákupy v rámci EU –e-shopy nepoznám podle jejich webové koncovky (.de,.co.uk…), ale pouze podle místa registrace –neplatíme clo ani daně (s výjimkou cigaret a alkoholu) –pokud dojde k problematickému nákupu mezi zeměmi EU, můžete se dožádat nápravy v soudním řízení on-line, pokud: nákup stál méně než euro žalující zaplatí soudní poplatek ve výši Kč nebo 4% z dlužné částky. Pokud žalující strana spor vyhraje, tato částka jí je vrácena protistranou. vyplníte Žalobní formulář na webu Evropské komise: jsp?countrySession=16&txtPageBack=sc_filling_cz_cs.htm jsp?countrySession=16&txtPageBack=sc_filling_cz_cs.htm Soudní řízení trvá přibližně 3 měsíce a umožňuje ho evropské nařízení č. 861/2007.

Nákupy v zahraničí Nákupy mimo EU –platíme DPH u nákupu nad 22 eur a clo u nákupu nad 150 eur –nejvýhodnější a nejbezpečnější platby přes PayPal –při nákupech v asijských e-shopech často nulové poštovné X záruční lhůty –některé e-shopy mimo EU do České republiky své zboží nedodávají »služba „asistovaný nákup“ (např. Shipito, Shopguru, Zásilková služba)

Servis pro spotřebitele

Česká obchodní inspekce – – Pro spotřebitelewww.coi.cz Zákony, jak podat stížnost, FAQ Asociace pro elektronickou komerci (APEK) – Certifikace spolehlivým e-shopům Databáze certifikovaných obchodů

Servis pro spotřebitele Spotřebitelské centrum pro ČR – - systém Howardwww.evropskyspotrebitel.cz Hodnocení uživatelů Známka kvality (trustmark) Kdy byla doména registrována a z jaké IP adresy

Servis pro spotřebitele SOS – Sdružení obrany spotřebitelů, o.s. –vydávalo certifikaci obchodních podmínek - SAOP (spotřebitelský audit obchodních podmínek) –Zánik kvůli insolvenci... –→ Občanské sdružení spotřebitelů TEST

Soutěžní kvíz pro děti o hodnotné ceny spuštěn od uzávěrka Hlavní cíl letošního ročníku eBezpečnost je zapojit co nejvíce žáku ZŠ a SŠ prostřednictvím vyplnění soutěžního kvízu. Rozsah vyplnění kvízu zabere cca 25 minut – vhodné do hodiny informatiky

Soutěž pro školy o Kč hlavním kritériem hodnocení školy je počet zapojených žáků ostatní kritéria naleznete zde: v dokumentu Kritéria hodnocení škol v rámci soutěže eBezpečnost soutěž probíhá ve čtyřech kategoriích podle počtu žáků ve škole