JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Ivanovice n.H. 21.2.2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Naučil jsem se....
Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
Integrita bezúhonnost
Time management.
ČLOVĚK V SOCÍÁLNÍCH VZTAZÍCH
Přeji Ti sílu všech živlů
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Medvídek Pú.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Nedostatek času pro nás důchodce by již neměl existovat. ČAS důchodců.
Buďme bdělí v modlitbách Pokud se nemodlíš, nejsi křesťan! Clendennen.
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Nedostatek času pro nás už neexistuje. Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dní kolik jich využije.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Zásady pozorování a vyjednávání
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Na čem stavět vztah.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Přemýšlej o tom… Ťukni myší, abys viděl dál… Určitě to za to stojí.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Čas utíká. Život letí. Dálky rozdělují. Děti rostou. Práce přichází a odchází. ŽENY.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Před Boží tváří Služte Hospodinu v bázni, a veselte se s třesením. (Ž 2, 11 K) Služte Hospodinu s bázní a jásejte s chvěním. (Ž 2, 11 E + ČSP)
Time management.
Síla modliteb Modlitební procházky. Jako věřící jsem povolaní do vztahu s Otcem nebeským a tedy v neposlední řadě k modlitbám. Modlitbou rozumíme rozhovor.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Budoucnost a peníze Můj aktuální vztah k penězům hodnotím.
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Proč rád žiješ? Když chceš, aby se Ti splnily sny, nesmíš dlouho spát...
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
JAK SI UŽÍVAT? Jak žít, ať z toho něco mám? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? Co má vlastně cenu? A je to vůbec důležité? 7x VÍC.
Hudba: Floyd Cramer – Unchained melody Nepřítel zabírá v naší hlavě víc místa, než přítel v našem srdci.
Půjčky.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Rodina, příbuzenství.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Byl jednou jeden mladý pár s chlapcem ve věku 12 let.
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Plánované rodičovství
Naučil jsem se....
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Ťukni myší, abys viděl dál…
JSEM MEZI 7 % Regina Brett, novinářka z clevelandského deníku The Plain Dealer, spisovatelka a držitelka Pulitzerovy ceny za léta 2008 a 2009, napsala.
Každý den jsme trochu starší…
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Rodičovství biologické a pěstounské
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Ivanovice n.H

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Pokud se někdy ztratíte v lese, kompas vám pomůže ztratit se víc na sever.

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Mozek je aparát, pomocí kterého si myslíme, že myslíme.

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Dělat správná rozhodnutí není věcí špičkových manažerů, ani pastorů, ale tvá věc. Když to budeš s Bohem opakovaně dělat a budeš se v tom cvičit, budeš v tom skutečně dobrý!

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Žalmy 90, 12 Nauč nás počítat naše dny, ať získáme moudrost srdce. Přísloví 8, 12 Já, Moudrost, bydlím s chytrostí, nalézám obezřetné poznání.

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Přísloví 8, 14 U mne je rada i pohotová pomoc, jsem rozumnost, u mne je bohatýrská síla. 15 Skrze mne kralují králové a vydávají spravedlivá nařízení vládci, 16 skrze mne velí velitelé a všichni urození soudí spravedlivě.

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT?

Na čem opravdu záleží? Co je opravdu potřebné a co je jen přítěží? Přísloví 9, 1 Moudrost si vystavěla dům, vytesala sedm sloupů.

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT?

Co je to rozhodování? Rozhodnutí je už jen to, že se přidáme k určité skupině lidí a napodobujeme určitého člověka rozhodnutí je nikdy nedělat víc než musím, hledat vždy cestu nejmenší námahy! „Nepodceňujte malé věci. Co by byl milion bez těch nul.“

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Nejdůležitější životní rozhodnutí? „Nejdůležitější životní rozhodnutí není nějaká volba, ale spíše uskutečňování něčeho, pro co jste se už (dříve) rozhodli“. (Doug Cooper)

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Životní touhy: být jiný (než rodiče, sourozenci…) být stejný jako …..otec, strýc, …. patřit k nějaké skupině svobodně se rozhodovat a žít, ničím se nevázat mít manžela/ manželku ( partnera/ partnerku) a mít s ní(m) krásný vztah

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Životní touhy: být úspěšný v kariéře/ práci být užitečný pro Boha být zabezpečený pro různé nejistoty, mít spojence

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Proč je rozhodování tak důležité? rozhodování mění náš život a utváří budoucnost – naši a lidí v našem okolí

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Kdo je za naše rozhodnutí zodpovědný? převážně my sami … (až se změní vláda, manželka, manžel, až mi přidají v práci, až …)

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Jaká důležitá rozhodnutí činili lidé v minulosti? výběr partnera pro děti plán orání, setby, sklizně cestování do ciziny (za prací) – v jakou roční dobu jak zabezpečit rodinu když muž je ve válce, jak čelit ustavičnému nedostatku jak žít za války bez manželky jak uživit velkou rodinu (např. 6 dětí)

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Jaká rozhodnutí čekají nás? vymezení se vůči svému okolí vlastním možnostem, vlastní minulosti, svým rodičům vůči rodině manžela/ manželky vůči nadřízenému/ šéfovi, kolegům v práci vůči křesťanům/ církvi

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT?

Jaká rozhodnutí čekají nás? volba přátel volba profese – vzdělání/ školy volba povolání volba partnera, plánování rodiny (dětí)

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Jaká rozhodnutí čekají nás? volba bydliště – místo (město/ vesnice), nemovitost (byt/ dům) volba životního stylu – pohodový/ pracovní/ zdravý nastavení priorit - Bůh, manžel, děti, širší rodina a přátelé, ostatní…

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Nejhorší rozhodnutí je nerozhodnout se vůbec, příp. rozhodnutí odkládat …, „možná jsem se rozhodl špatně, ale rozhodl jsem se“ (ředitel Kopřiva) Bůh nám dává svobodu rozhodnout se s ohledem na jeho přání, nebo bez ohledu na něj Těžká choroba – odkládání důležitých rozhodnutí, neřešení a odkládání nepříjemných záležitostí „někdy“ …. to udělám, („někdy znamená nikdy“)

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Nejhorší rozhodnutí -odkládání důležitých rozhodnutí -jednání s nepříjemnými lidmi výchova dětí usměrnění podřízených/ kolegů rozhovor s nadřízeným o dlouhodobém pracovním přetížení jednání s úřady, se sousedem

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Rozhodnutí podle náročnosti: 10-ti vteřinová rozhodnutí – co chci pít, pojedu tímto autobusem, zvednu mobil – budu s ním mluvit? v kolik budu na Facebooku, raději sirup pomeranč/ malina běžná a opakovaná rozhodnutí – co si obleču do práce/ do školy, v kolik hodin se potkáme a kde, na jaký film se budeme dívat

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Rozhodnutí podle náročnosti: náročnější rozhodování - kolik jsme ochotni za to dát – chceme to, potřebujeme to (parní vysavač s čističem za 40 tis. Kč), koupě jiného auta, změna školy, jak se budeme stravovat velmi náročná rozhodnutí – ukončení manželství, řešení manželského konfliktu, podstoupit vážnou rizikovou operaci, změna bydliště, práce, péče o staré rodiče, postižené dítě

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Rozhodnutí -kategorie „jiné“ rozhodnutí nejsou vždy „ano/ ne“, ale „možná“, „musíme se společně poradit“, „je potřeba se za to dostatečně dlouho modlit a počkat na správný čas“

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Nejdůležitější rozhodnutí: Nečinit rozhodnuti pouze jako reakci na momentální okolnosti ale rozhodovat se tak, abychom se dostali tam, kam máme (strategie), znát svůj cíl – dostat se tam (nebe) Nastavit svůj život tak, abychom se nechali se směrovat a proměňovat Bohem!

JAK SE V ŽIVOTĚ SPRÁVNĚ ROZHODOVAT? Přísloví 9, 1 Moudrost si vystavěla dům, vytesala sedm sloupů.