Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA"— Transkript prezentace:

1 Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Názorné předvedení ve dvojicích Bc. Kateřina Cuperová

2 Asertivita 1. Je zdravé, přiměřené sebevědomí a sebeprosazení.
2. Je to jednání, které není pasivní ani agresivní. 3. Asertivní člověk umí kolem sebe vytvořit pohodovou atmosféru. 4. Asertivně jednající člověk dokáže přímo a v klidu vysvětlit, o co mu jde a jaké jsou jeho cíle. Co si o čem myslí a jak situaci prožívá.

3 Příklad pasivity Příklad agresivity Příklad asertivity
Názorným příkladem si ve dvojících uvedeme slovy, mimikou i tělesným postojem možnosti chování člověka. Příklad pasivity Jeden ve dvojici bude chlapec a druhý matka, která chce, aby si syn šel uklidit své věci do svého pokoje. Chlapec svým postojem dává najevo pasivní odmítnutí. Příklad agresivity Jeden ve dvojici bude žena a druhý muž, mají se mezi sebou dohodnout, kam pojedou na dovolenou. Muž křikem a svým postojem dává najevo svou nespokojenost s výběrem partnerky. Příklad asertivity Dva kolegové se mezi sebou mají dohodnout na postupu práce. Jak budou vypadat plánky a stavba obchodního centra. Oba mají nejprve rozdílné představy, ale nakonec dojdou ke kompromisu. V klidu řekne každý svůj názor, podají si ruce a udělají dohodu.

4 Asertivní člověk Umí rozpoznat manipulaci a dokáže se jí ubránit. Umí se prosadit, ale bere ohled na druhé. Neponižuje sebe ani druhé. Je si ve svém jednání jistý. Pokud se mu však něco nepovede, neobviňuje za své jednání druhé, ale přizná neúspěch. Není mu trapné požádat sám o pomoc nebo ji někomu poskytnout.

5 Otevřená komunikace - Je jednou z možností, jak se učit a používat asertivní přístup doma i ve škole. - Vzájemná výměna informací je důležitá pro sdílení života. - Říkat otevřeně a upřímně, co si myslíme o různých situacích, co nás baví, jaké máme názory, zájmy, co nás mrzí nebo těší. To se nám zpětně vrací.

6 Asertivní chování nás učí:
Být zodpovědný za své chování. Umění změnit svůj názor. Spolupracovat s ostatními, umět naslouchat i pochválit. Umění posoudit, zda a nakolik jsme zodpovědní za problémy druhých lidí. Dokázat říci ano nebo ne v souladu s tím, co skutečně doopravdy chceme.

7 Jaké výrazy přiřadíš k asertivitě?
Ochota pomáhat Nerozhodnost Samostatnost v rozhodování Odpovědnost za vlastní chování Závislost na druhých Vyjadřování svých pocitů Agresivita Sebeúcta Nerozhodnost Stud Neodpovědnost sám za sebe Být sám sebou

8 Použité odkazy:


Stáhnout ppt "Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA"

Podobné prezentace


Reklamy Google