Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK ZACIT PODNIKAT_S.P Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077 Tematická oblast : EKONOMIKA Datum tvorby: 12.8.2013 Datum ověření: 26.9.2013 Klíčové slovo: motivace, podnikatelský nápad, podnikatelský záměr Anotace/ nebo metodický list: Prezentace je určena pro žáky 1. ročníku oboru podnikání a 3. ročníku oboru stavebnictví, slouží k výkladu a procvičování dané látky. Žáci se seznámí s výukovým materiálem na téma podnikání.

2 Jak začít podnikat? Kroky k zahájení podnikatelské činnosti

3 Je nutné mít:  motivaci a odhodlání podnikat  osobní předpoklady k podnikání  podnikatelský nápad  připravit podnikatelský rozpočet  zpracovat podnikatelský plán  zvolit vhodnou právní formu podniku

4 Motivace  souvisí s osobními plány, záměry a přáními  důležitým předpokladem je reálnost těchto cílů  nutná je podpora rodiny, příbuzných a přátel

5 Otázky  Proč chci vstoupit do podnikání?  Jaké jsou mé osobní cíle?  Zkoušel jsem již podnikat?  Jaké byly výsledky mých předchozích snah?

6  Jaké informace mám k dispozici?  Jak si zorganizuji svůj osobní život?  Jaký bude můj denní respektive týdenní režim?  Jaká je podpora mé rodiny?

7 Osobní předpoklady pro podnikání  soukromé podnikání znamená přijmout odpovědnost za svá rozhodnutí a činy  je to schopnost přijmout neúspěchy  podnikání se dá naučit, je nutná stálá příprava a soustavné studium

8 Otázky  Jsem schopen realizovat nápad?  Mám schopnost pracovat s lidmi, motivovat a vést je k určitému cíli?  Umím čelit nepříjemným situacím?  Jsem schopen čelit případné ztrátě?  Jaké jsou mé odborné znalosti?  Znám rizika?

9 Podnikatelský nápad  předpokladem úspěchu je nápad, který je reálný a uplatní se na trhu  podnikatel musí najít to, co na trhu chybí

10 Otázky  Jaký je charakter produktu?  Jaké potřeby uspokojuje?  V čem je náš produkt lepší než jiné?  Je dokončen jeho vývoj?  Kdo jsou zákazníci a kolik jich je?

11  Kolik produktů můžu prodat za určité období?  Jak jsme zjistili, že zákazníci budou vůbec od nás produkt nakupovat?  Kdo je konkurence?  Za jaké ceny konkurence produkt nabízí?

12 Příprava podnikatelského rozpočtu = specifikace prostředků potřebných k podnikání a kvantifikace zdrojů, které musí podnikatel vložit dříve, než začne vydělávat

13 Jedná se o:  výdaje spojené se založením firmy  soupis dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku nutného pro rozjezd firmy  stanovení výše oběžných aktiv potřebných k zahájení činnosti  zjištění výše finančních prostředků, které podnik potřebuje do doby než bude vydělávat

14 Otázky  Kolik bude stát založení podniku?  V jaké výši potřebuji základní kapitál a kdy?  Jaký majetek bude podnik potřebovat pro rozjezd?  Kolik surovin a materiálu budeme potřebovat před zahájením výroby?

15  Kolik budeme mít zaměstnanců a jaké mzdy pro ně plánujeme?  Podnikáme ve vlastních prostorách nebo pronajatých a za kolik?  Jaké smlouvy musíme uzavřít? Kolik to bude stát?

16 Zpracování podnikatelského plánu  pomůže odhalit silné a slabé stránky našeho nápadu  vymezuje okruh výrobků či služeb  vymezuje vhodný trh a potenciální zákazníky  mapuje konkurenci  součástí by měl být finanční plán

17 Otázky  Jak velký je trh?  Jaká bude produkce podniku?  Jaké výrobní faktory budeme potřebovat?  Kolik peněz na to všechno?  Jak je seženeme?  Jaký výnos očekáváme?

18 Volba právní formy  na jednotlivé činnosti potřebuje podnikatel oprávnění k podnikání  musí se rozhodnout, zda bude podnikat jako fyzická nebo právnická osoba Úkol: Jaký je rozdíl mezi podnikatelem PO a FO?

19 Otázky  Jaký je způsob ručení za závazky u jednotlivých právních forem?  Kdo má oprávnění k řízení podniku?  Kolik musí být zakladatelů?  Jaké jsou nároky na základní kapitál?

20  Jaká je administrativní náročnost založení?  Jak se dělí zisk v jednotlivých právních formách?  Jaké je daňové zatížení?  Bude muset podnik zveřejňovat, jak hospodaří? aj.

21 Zdroje: Citace  Vlastní archiv autorky  SRPOVÁ, Jitka; ŘEHOŘ, Václav a kol. Základy podnikání. Praha: GRADA, 25.01.2010, ISBN 978-80-247-3339-5.


Stáhnout ppt "Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK."

Podobné prezentace


Reklamy Google