Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Půjčky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Půjčky."— Transkript prezentace:

1 Půjčky

2 Negativa půjček Člověk se může dostat do dluhové pasti – půjčí si tolik, že není schopen splácet. Potom mu hrozí exekuce. Půjčka je smlouva. Pozor, aby to nebyla „smlouva s ďáblem“. Exekuce – zabavení majetku nebo peněz člověku, který dluží peníze a nesplácí je. Lichváři – ti, kdo půjčují na vysoký úrok nebo za jinak nevýhodných podmínek.

3 Pozitiva půjček Můžeme si vzít dlouhodobou půjčku na bydlení – hypotéku. Díky tomu můžeme bydlet ve vlastním bytě nebo domě, i když nám jinak náš příjem na koupi nemovitosti nestačí. Můžeme si půjčit na něco opravdu hodnotného, co bychom si jinak nemohli dovolit. Na příklad kvalitní vzdělání (na soukromé škole nebo v zahraničí, kde se musí platit). Můžeme investovat do rozvoje naší firmy. Za půjčené peníze zlepšíme výkon naší firmy tak, aby se nám peníze po čase vrátily.

4 Dobrá a špatná půjčka Dobrá Špatná - Na něco, co skutečně potřebujeme
- Na něco, co nutně nepotřebujeme - Máme stálý příjem v dostatečné výši, abychom mohli půjčku splácet - Nemáme stálý příjem nebo není v dostatečné výši - Majetek, na který si půjčujeme, vydrží dlouho – rozhodně déle, než ho budeme splácet - Majetek, na který si půjčujeme má krátkou životnost, dokonce kratší než je doba splácení - Dobře známe podmínky půjčky (pečlivě jsme přečetli smlouvu a všechny podmínky) - Půjčujeme si na to, abychom mohli splácet jinou půjčku - Půjčka má výhodné podmínky (nízký úrok, nízkou RPSN, nízké nebo žádné poplatky, nízké nebo žádné penále za nesplácení) - Půjčka má nevýhodné podmínky (vysoký úrok nebo RPSN, vysoké poplatky, vysoké penále za nesplácení) - Neznáme podmínky půjčky nebo je nejsme ochotní prostudovat

5 RPSN – Roční Procentní Sazba Nákladů
OD ÚROKU SE LIŠÍ TÍM, ŽE ZAHRNUJE VŠECHNY POPLATKY SPOJENÉ S PŮJČKOU

6 PŘEDLUŽENÍ = DLUHOVÁ PAST
VĚTŠINOU SE DOSTANE DO EXEKUCE (JE MU ZABAVEN MAJETEK)

7 Příklad podmínek půjčky – celý text má 4 strany!

8


Stáhnout ppt "Půjčky."

Podobné prezentace


Reklamy Google