Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Název DUMu62_INOVACE_FIG_0108 Stupeň a typ vzděláníSŠ Vzdělávací oborEkonomika a podnikání Tematický okruhPředlužení Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupinaŽáci SŠ Anotace Klíčová slovaÚvěr, splátkový kalendář Datum2.10.2013

2 Předlužení www.zlinskedumy.cz Situace, kdy dlužník nemůže splácet půjčené peníze ze svého měsíčního příjmu poté, co z něj odečte běžné životní náklady. Jak se vyvarovat předlužení? Musíme důsledně zvážit, kdy a na co si půjčit. Zvážit, zda úvěr nutně potřebujeme. Zvážit, zda úvěr je dobrý nebo špatný.

3 Vhodný úvěr www.zlinskedumy.cz Skutečně ho potřebujeme a po celou dobu trvání jsme schopni splácet (pojištění pro případ neschopnosti splácet). Na pořízení majetku, který bude sloužit i po splacení úvěru (životnost majetku je delší než splátkový kalendář). Na pořízení majetku, který přináší další příjem (auto používané k podnikání, garáž k pronájmu).

4 Špatný úvěr www.zlinskedumy.cz Nezbytně ho nepotřebujeme. Na pořízení majetku, který rychle stárne (úvěr na dovolenou, dárky na splátky). Nedokážeme jej splatit v případě, že se zhorší naše finanční situace (ztráta zaměstnání). Má horší úrokové podmínky než většina podobných úvěrů. Bereme si jej na splacení jiného úvěru a nemá lepší podmínky než původní.

5 Postup věřitelů při nesplácení úvěru www.zlinskedumy.cz 1. Upomínky 2. Vymáhání 3. Nařízení zaplatit 4. Exekuce dluh mírně roste o sankční poplatky a úroky dluh významně roste o náklady vymáhání, soudní výlohy dluh dále mírně roste dluh významně roste o náklady exekuce

6 Věřitel Co můžeme dělat www.zlinskedumy.cz Posílá upomínky písemně, e-mailem a telefonicky urgují zaplacení. Účtují sankční úroky nebo pokuty. Snažit se dosáhnout dohody, např. o přerušení splácení. Posílat alespoň částečnou splátku. 1. Upomínky

7 Věřitel může Co můžeme dělat www.zlinskedumy.cz Prodat dluh vymáhací agentuře, vymáhá dluh, dluh roste o náklady Vymáhat dluh soudně, najme si advokáta, soud vydá platební rozkaz, dluh roste o právní honorář a soudní poplatky. Propadá zastavený majetek. Dohodnout se s vymáhací agenturou, sepsat listinu o uznání dluhu a dohodu o řešení dluhu. U soudního vymáhání dosáhnout dohody. 2. Vymáhání nesplaceného dluhu

8 3. Soudní nařízení www.zlinskedumy.cz dlužník může nesouhlasit s vydáním soudního platebního rozkazu, pouze odklad placení, soud nařídí hlavní líčení: - dluh zaplatit - exekuce - možnost využít insolvenční řízení (oddlužení)

9 Postup Co můžeme dělat www.zlinskedumy.cz Dlužník nezaplatil po soudním nařízení, soud vydá nařízení exekuce. Dluh roste o náklady na výkon exekuce. Exekutor rozhodne v exekučním rozhodnutí, zda:  exekuce majetku  exekuce příjmů. Uhradit na místě dluh exekutorovi. Exekuce bude přerušena nebo ukončena. Zastavit exekuci podle insolvenčního zákona o oddlužení. 4. Exekuce

10 Postup při exekuci www.zlinskedumy.cz Zablokování majetku dlužníka – obstaví se účet v bance, stavební spoření, pojištění na úhradu dluhů. a) Při exekuci majetku se majetek sepíše, označí nálepkami EXEKUČNĚ ZABAVENO, pokud dlužník nezaplatí, odvoz a prodej v dražbě. b) Při exekuci příjmů se nechá nezabavitelné minimum, za každou další osobu navíc ¼. Zastavení exekuce na návrh: a) Dlužníka – právní vady, vážný důvod (těhotenství) b) Věřitele – dohoda o vyrovnání, není žádný majetek. c) Využití insolvenčního zákona o oddlužení.

11 Oddlužení www.zlinskedumy.cz Pouze pro občany (ne pro podniky), kteří chtějí, ale nedokážou splácet své dluhy. Dlužníci nemají dost majetku na uhrazení dluhů. Dlužníci mají více věřitelů. Bude uhrazeno alespoň 30 % z každého dluhu. Po splnění dalších podmínek zbytek dluhů odpuštěn. Lze provést pouze 1 x za život.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0370 AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google