OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_5164VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
SACHARIDY.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_16  Název materiálu:Cukr  Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Příjemce podpory – škola:
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
CUKRY = SACHARIDY.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Přírodní látky 1. Sacharidy.
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Výroba cukru.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa – Med
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan, sacharin Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:128 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:128

PŘÍRODNÍ SLADIDLA  K přírodním sladidlům se řadí ve vodě rozpustné sladké přírodní sacharidy  Patří sem: sacharóza sacharóza dextróza dextróza fruktóza fruktóza laktóza laktóza glukózový sirup glukózový sirup  Sacharóza upravená do tržní podoby se nazývá cukr. podoby se nazývá cukr. 1.

CUKR  Existuje mnoho různých druhů cukru, různých chutí, struktur a vlastností.  Cukru pochází ze dvou zdrojů cukrové řepy cukrové řepy cukrové třtiny cukrové třtiny  Cukr je energeticky vysoce hodnotná potravina.  Zvyšuje energetickou hodnotu pokrmů a nápojů i jejich chuť.  Využívá se též při konzervaci potravin. 2.

DRUHY CUKRU  Krystalový cukr Hrubý, polotemný, jemný krystal Hrubý, polotemný, jemný krystal Cukr krupice Cukr krupice Polojemný krystal hygienicky balený (7 g) Polojemný krystal hygienicky balený (7 g)  Práškový cukr Cukr pudr Cukr pudr Cukr moučka Cukr moučka  Kostkový cukr Klasické kostky (6 g) Klasické kostky (6 g) Bridge kostky Bridge kostky Moka kostky Moka kostky  Homolový cukr – v současnosti pouze pro reklamní účely 3.

DRUHY CUKRU  Palmový cukr – z datlí, kokosové palmy, šťáva se odčerpává z kmene nebo odříznutím svršku stromu, proměňuje se na sirup, který se nechá krystalizovat  Hnědý cukr – vyrábí se ze surové cukrové třtiny, chuť a barva cukru závisí na množství obsažené melasy, cukr se nerafinuje  Javorový cukr - vyrábí se z mízy Javoru cukrového v podobě sirupu 4.

MED  Včely zpracovávají na med jednak kapky: sladké šťávy z květů (nektar) sladké šťávy z květů (nektar) povlak sladké medovice na listech, vylučované mšicemi. povlak sladké medovice na listech, vylučované mšicemi.  Vůně, barva, chemické složení kvalita, konzistence a další vlastnosti jsou závislé na charakteru původních rostlinných šťáv.  Z hlediska chuti i zdraví je nejlepší kupovat surový, nefiltrovaný med z jednoho zdroje květin. z jednoho zdroje květin.  Čím je med tmavší, tím má výraznější chuť. 5.

SLOŽENÍ MEDU  Voda %  Glukóza, fruktóza 70 – 80 %  Sacharóza 1 – 5 %  Dextriny 2 – 5 %  Minerální látky 0,3 % Fe,K,Cu,Ca,Mg  Organické kyseliny 0,9 %  Vitaminy A, B1, B2, PP, C

TRŽNÍ DRUHY  Med lipový - světle žlutý  Med akátový - žlutozelený, časem nekrystalizuje  Med travní - velmi rychle krystalizuje  Med lesní - z jehličnanů, tmavohnědý, pryskyřičná příchuť 6.

DOVÁŽENÉ DRUHY MEDU  Med voštinový - med ještě uzavřený v jednotlivých buňkách, které bývají pokryté voskem  Med jetelový - má světle slámovou barvu, jemnou chuť (oblíbený v USA a GB)  Med levandulový - hustý, tmavý, vonný med (Francie)  Hymettus - nejznámější řecký med, má tmavou barvu, těžkou vůni a chutná výrazně po tymiánu, jeden z nedražších medů na světě  Vřesový med - má jemnou chuť, červenohnědou barvu, příjemné aroma, někdy mírně nahořklý  Eukalyptový med - vysoce aromatický, má výraznou pikantní chuť (Austrálie)

NÁHRAŽKY CUKRU  Náhradní sladidla jsou látky, které dodávají potravinám sladkou chuť a nepatří mezi monosacharidy ani disacharidy.  Využívají se k výrobě stolních sladidel.  Uplatňují se hlavně ve stravě diabetiků.  Využívají se k průmyslové výrobě dietních potravin a potravin se sníženým množstvím využitelné energie (nápoje, džemy, deserty, žvýkačky, dresinky, zmrzliny.  Mezi nejčastější patří cukerné alkoholy: sorbitol, mannitol, xylitol a dále acesulfam K, aspartam a sacharin. 7.

SORBITOL SSSSorbitol, jinak glucitol či sorbit, je cukerný alkohol vyrobený redukcí glukózy. VVVVyskytuje se také v některých rostlinách - Jeřabinách). BBBBílé krystalky (vločky, granule) mají příjemnou sladkou chuť. VVVVelmi dobře se rozpouští ve vodě. JJJJeho sladivost je oproti řepnému cukru 60 %. 8.

ASPARTAN  Aspartam je bílý krystalický prášek.  Sladivost je cca 200 krát vyšší než cukru.  Za teploty 20 °C je jeho rozpustnost ve vodě pouze 1 %.  Nemá nežádoucí příchuť. 9.

SACHARIN  Sacharin se vyrábí chemickou syntézou z toluenu.  Jedná se o bílé krystalky nebo krystalický prášek, dobře rozpustný zejména v horké vodě.  Má 300 až 500 krát vyšší sladivost cukr.  Chuť je slabě nahořklá a kovová

Zdroj  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: