NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tomáš Garrique Masaryk
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tomáš Garrique Masaryk
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Číslo v digitálním archivu školy
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl16 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Reálie - bankovky.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Naši prezidenti.
Tomáš Garrigue Masaryk
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
CZ.1.07/1.4.00/
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_14. ROZVOJ PRŮMYSLOVÉ VÝROBY 2. POLOVINA 19.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Peníze, Bankovky a mince Autor:
Tomáš Garrigue Masaryk - narodil se v Hodoníně… … do rodiny kuchařky a negramotného slovenského kočího.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_16-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorMgr.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Masarykovi se podařilo přesvědčit prezidenta Wilsona, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
První republika Československá‏
Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii.
T.G.M..
Naši prezidenti.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor: Mgr.Lenka Preisová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Prezidenti naší republiky VY_32_INOVACE_13
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Vznik samostatné ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Češi za první světové války
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ ANOTACE Digitální učební materiál slouží k seznámení žáků se životem Tomáše Garrigua Masaryka.

Co víš o T. G. Masarykovi?

Narodil se v Hodoníně na Moravě. Maminka byla kuchařkou v panských službách. Otec pracoval jako panský kočí. Tomáš se nejdříve učil kovářem. Později studoval v Brně gymnázium. Po maturitě vystudoval ve Vídni filozofickou fakultu, zde později vyučoval. V Lipsku se seznámil se svojí manželkou Charlottou Garrigue. Po svatbě si ke svému jménu přidal příjmení své manželky. Kdy se změnilo jméno Tomáše Masaryka na jméno Tomáš Garrigue Masaryk?

o Po rozdělení Karlo – Ferdinandovy univerzity na českou a německou část, začal profesor Masaryk r v Praze na univerzitě vyučovat. o Angažoval se jako politik v Říšské radě (celorakouský parlament), později v zemském sněmu. o Psal mnoho studií a vědeckých článků. o Inicioval vznik Ottova slovníku naučného. o Po rozdělení Karlo – Ferdinandovy univerzity na českou a německou část, začal profesor Masaryk r v Praze na univerzitě vyučovat. o Angažoval se jako politik v Říšské radě (celorakouský parlament), později v zemském sněmu. o Psal mnoho studií a vědeckých článků. o Inicioval vznik Ottova slovníku naučného. S paní učitelkou si Ottův slovník prohlédněte.

Ukázky stran z Malého Ottova slovníku naučného

Během 1. světové války propagoval nezávislost českého národa a vystoupení ze svazku Rakouska – Uherska. Masaryk se díky jednání s evropskými a americkými politiky zasloužil o vznik samostatného Československa byl zvolen prvním presidentem Československé republiky. Vládl do r. 1935, kdy ze zdravotních důvodů abdikoval byl zvolen prvním presidentem Československé republiky. Vládl do r. 1935, kdy ze zdravotních důvodů abdikoval.

Konec života strávil na zámku v Lánech. Masaryk byl označen za,, presidenta Osvoboditele.“ Víš, jaké heslo se pojí k T. G. Masarykovi?,, NEBÁT SE A NEKRÁST“ Lid ho miloval z důvodu jeho morální velikosti.

1.Z jakých rodinných poměrů T. G. Masaryk pocházel? 2.Kde Masaryk studoval? 3.Kolik let Masaryk setrval ve funkci presidenta Československé republiky? 4.Pamatuješ si heslo T. G. Masaryka. 1.Z jakých rodinných poměrů T. G. Masaryk pocházel? 2.Kde Masaryk studoval? 3.Kolik let Masaryk setrval ve funkci presidenta Československé republiky? 4.Pamatuješ si heslo T. G. Masaryka.

Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Masaryk kulaty.png. Dostupné z WWW:. Malý Ottův slovník naučný. Praha : Vydavatel a nakladatel J. Otto, Marunek - Masematty, s Malý Ottův slovník naučný. Praha : Nakladatelství J. Otty v Praze, Reklama na Velký Ottův slovník naučný, s