Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Hana Kalichová Číslo VY_32_INOVACE_13.01_dějepis Název KDO JSEM? 20. století Téma hodiny Mezi světovými válkami Předmět Dějepis Stupeň/Ročník Druhý / 9. Anotace Materiál je možné využít soutěžní formou pro zopakování a upevnění učiva Očekávaný výstup Přiblíží důležité osobnosti dané doby Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor Klíčová slova K.Kramář, T. Baťa, J.V.Stalin, V. Burian, P. Picasso, J. Heyrovský Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje:

2 KDO JSEM ? 20. STOLETÍ

3 vlády Československé republiky.
Byl jsem významným českým politikem. Po vypuknutí 1.světové války jsem začal organizovat domácí odboj, v roce 1915 jsem byl zatčen a za velezradu odsouzen k trestu smrti.Nový císař můj trest snížil. Po válce jsem byl prvním předsedou vlády Československé republiky.

4 KAREL KRAMÁŘ

5 Byl jsem nejvýznamnějším českým meziválečným podnikatelem
Byl jsem nejvýznamnějším českým meziválečným podnikatelem. Stal jsem se spoluzakladatelem obuvnické firmy ve Zlíně, která dosáhla největšího rozmachu v období Československé republiky. Zahynul jsem při leteckém neštěstí v r.1932.

6 TOMÁŠ BAŤA .

7 Mé vlastní jméno bylo Džugašvili. Pocházel jsem z Gruzie. Po smrti V.I.Lenina jsem stanul do čela SSSR. Prováděl jsem kolektivizaci venkova a industrializaci země. Nepoddajné lidi jsem musel odsunout do pracovních táborů. Zemřel jsem v roce 1953.

8 J. V. STALIN

9 Začínal jsem jako zpěvák a komik
Začínal jsem jako zpěvák a komik. V době Československé republiky i za 2. světové války jsem byl skutečnou hvězdou českého filmu. Hrál jsem asi ve 40 filmech, převážně komediích. Vyhrál jsem anketu o nejlepšího komediálního herce století – říká se mně „král komiků“.

10 VLASTA BURIAN

11 Narodil jsem se ve Španělsku
Narodil jsem se ve Španělsku. Po realistických začátcích jsem přešel ke kubismu. Z mého malířského díla připomenu velký nástěnný obraz Guernica, který byl reakcí na rozbombardování stejnojmenného města německými letadly.

12 PABLO PICASSO

13 Hlavním oborem mé činnosti byla polarografie
Hlavním oborem mé činnosti byla polarografie. Pracoval jsem jako profesor Karlovy univerzity v Praze. První polarograf jsem sestrojil se svým japonským žákem Shikatou v r V r jsem byl jako první Čech vyznamenán Nobelovou cenou.

14 JAROSLAV HEYROVSKÝ

15 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google