Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha"— Transkript prezentace:

1 Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Hádej, kdo jsem?

2 Datum vytvoření projektu
listopad 2011 Ročník 9. Popis prezentace Žáci si zopakují všechny probrané osobnosti české literatury 2. pol. 20. stol.

3 Česká literatura po roce 1945
Hádej, kdo jsem?

4 1. Bohumil Hrabal Na mou tvorbu měl největší vliv můj nevlastní otec. Za svůj život jsem vystřídal mnoho zaměstnání, což jsem také zúročil při tvorbě svých knih. Kmenovým režisérem mých knih je Jiří Menzel.

5 2. Pavel Kohout V mládí jsem působil jako velvyslanec v Moskvě. Po roce 1968 jsem byl stále pronásledován českou státní bezpečností. Z Vídně mi nebyl dovolen návrat do vlasti. I dnes žiji v Rakousku. Veškeré své životní zkušenosti jsem popsal v knize To byl můj život!!.

6 Po revoluci jsem byl nejznámější osobnost Československa.
3. Václav Havel Pocházím z podnikatelské rodiny, díky čemuž jsem měl ztížené možnosti studia. Byl jsem mluvčím Charty 77, díky čemuž jsem strávil několik let ve vězení. Po revoluci jsem byl nejznámější osobnost Československa.

7 4. Josef Škvorecký Po roce 1969 jsem emigroval do Kanady, kde jsem se podílel na vzniku Exilového nakladatelství 68 Publishers. Na univerzitě v Torontu jsem pracoval jako profesor v oboru divadla, literatury a filmu.

8 5. Milan Kundera Pocházím z Brna z umělecké rodiny, můj otec byl významný hudební pedagog a rektor JAMU. Můj bratranec je básník, překladatel, Vyučoval jsem jako docent světovou literaturu na vysoké škole. Dnes žiji ve Francii a jsem považován za francouzského spisovatele českého původu.

9 6. Zdena Salivarová Jsem česká spisovatelka a překladatelka. V 60. letech jsem působila také jako herečka a zpěvačka. Po roce 1968 jsem emigrovala do Kanady, kde jsem pomáhala založit exilové nakladatelství 68 Publishers.

10 6. Ivan Martin Jirous Celý život jsem měl přezdívku ….., protože jsem nikdy neuposlechl režim a stále působil jako hlavní představitel undergroundu. Ve středu jsem po dlouhé nemoci zemřel.

11 6. Ludvík Aškenazy Pocházel jsem z česko-židovské rodiny. Studoval jsem na gymnáziu v Polsku, vysokou školu na Ukrajině. Před válkou jsem utekl až do Kazachstanu, kde jsem se stal učitelem. Během války jsem obdržel za statečnost několik vyznamenání. Po srpnu 1968 jsem emigroval s rodinou do Mnichova, koncem 70. let jsem se přestěhoval do Itálie, kde jsem po dlouhé nemoci zemřel.

12 Hádej, kdo jsem?


Stáhnout ppt "Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha"

Podobné prezentace


Reklamy Google