Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem."— Transkript prezentace:

1 Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_19. ROZVOJ KULTURY A UMĚNÍ V 19. STOLETÍ -- ANTONÍN DVOŘÁK TÉMA: ROZVOJ KULTURY A UMĚNÍ V 19. STOLETÍ - ANTONÍN DVOŘÁK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace Digitální učební materiál žákům přiblíží rozvoj kultury a umění v 19. století . Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.

2 Vysvětlili byste toto tvrzení?
ROZVOJ KULTURY A UMĚNÍ Koncem 19. století byl téměř všechen český lid gramotný. Vysvětlili byste toto tvrzení? To znamená, že obyvatelé českých zemí uměli číst, psát a počítat.

3 V 19. století se narodili například tito básníci a spisovatelé:
Božena Němcová, Karel Havlíček Borovský, Karel Hynek Mácha, Svatopluk Čech, Jan Neruda, Josef Václav Sládek, Alois Jirásek. Pokuste se ve vaší nebo městské knihovně nalézt některé literární dílo českého básníka či spisovatele 19. století. Češi měli vřelý vztah k divadlu. Vlastenci uspořádali dobrovolnou sbírku na vybudování Národního divadla v Praze. Bylo otevřeno počátkem 80. let 19. století. I když divadlo krátce po jeho otevření vyhořelo, podařilo se ho v roce 1883 opět otevřít. První skladba, která při znovuotevření divadla zazněla byla opera Libuše od Bedřicha Smetany ( ).

4 Vzpomeneš si na některé informace
ANTONÍN DVOŘÁK ( 1841 – 1904 ) Vzpomeneš si na některé informace o Antonínu Dvořákovi? A. Dvořák v r. 1886

5 Najděte si na mapě České republiky místa, kde A. Dvořák pobýval.
ŽIVOT A. Dvořák se narodil v Nelahozevsi nedaleko Prahy. Jeho otec byl řezníkem, hostinským. Otec hrál na citeru. Celá Dvořákova rodina byla hudebně nadaná. Otec chtěl, aby se Antonín také stal řezníkem. Tři roky pobýval u svého strýce ve Zlonicích. Jeho učitel a varhaník Antonín Liehmann odhalil jeho hudební talent. Rodný dům v Nelahozevsi Najděte si na mapě České republiky místa, kde A. Dvořák pobýval.

6 KARIÉRA V šestnácti letech odešel do Prahy studovat varhanickou školu.
V Prozatímním divadle hrál na violu pod vedením Bedřicha Smetany. Na živobytí si přivydělával hodinami hry na klavír. Tak se seznámil se svojí manželkou. S manželkou Annou Čermákovou měl devět dětí, tři zemřeli v dětství.

7 Víš, jak se tato skladba jmenuje?
SLOVANSKÉ TANCE ho proslavily po celém světě. V letech 1892 – 1895 dělal Dvořák ředitele americké národní konzervatoře v New Yorku. Tento pobyt v USA Dvořákovi přinesl světovou slávu a uznání. Zde složil svoji nejznámější skladbu 9. symfonii – Novosvětskou. Po návratu do Čech složil například operu Rusalka. Inspiroval se českým folklorem. V roce 1901 se stal profesorem na pražské konzervatoři. Jeho žák se oženil s Dvořákovou dcerou Otilií. Víš, jak se tato skladba jmenuje? 9.Symfonie - Novosvětská

8 OTÁZKY Jací básníci a spisovatelé se v 19. století narodili?
Kde se narodil A. Dvořák? Vyhledej na mapě. Jaké hudební dílo proslavilo Dvořáka po celém světě? Kdy bylo otevřeno Národní divadlo? Setkal se A. Dvořák ve svém životě s B. Smetanou? Kde složil Novosvětskou symfonii?

9 CITACE Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Dvorak1.jpg. Dostupné z WWW: < Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Nelahozeves_birthhouse_of_Antonin_Dvorak.JPG. Dostupné z WWW: <Soubor:Nelahozeves_birthhouse_of_Antonin_Dvorak.JPG>. [cit ]. /galerie/z-rodinneho-alba. Dostupné z WWW: < [cit ]. Music/piece/126. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem."

Podobné prezentace


Reklamy Google