Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace - Český jazyk a literatura - 9.ročník – Božena Němcová, prezentace Autor VM : Magdaléna Bošková Období vytvoření VM : srpen 2012 Anotace : Žáci se seznámí s historickými poznatky o životě a díle spisovatelky, které si ověří malým testem

2 Božena Němcová Je považována za zakladatelku novodobé české prózy.
Narozena 4.února 1820 ve Vídni Zemřela 21.ledna 1862 v Praze Je považována za zakladatelku novodobé české prózy.

3 Životopis Dětství prožila v Ratibořicích
Od roku 1826 do roku 1833 navštěvovala Barbora Panklová školu v České Skalici. V roce 1837 se provdala za Josefa Němce, se kterým měla tři syny a jednu dceru Rodina se často stěhovala (Litomyšl, Polná atd) nakonec se přestěhovali do Prahy Přátelství s předními českými spisovateli – J.K.Tyl, J.Neruda,K.J.Erben…. Božena Němcová prožila celý život v ponižující chudobě a často i v hladu.

4 Posmrtná pocta Její chudoba kontrastuje s velkolepým pohřbem, který jí vlastenci uspořádali a s posmrtnou slávou, které se jí dostalo. Pohřbena je na Vyšehradě.

5 Babička Babička (1855) – světově proslulé dílo napsané po smrti syna Hynka (spisovatelka v psaní tohoto díla patrně hledala útěchu). Popisuje zde vzpomínky na šťastné dětství prožité v ratibořickém údolí. Ústřední postavou díla je babička (Marie Magdaléna Novotná) – silně zidealizovaná, stala se symbolem dobra a lásky. Kniha začíná příjezdem babičky na Staré Bělidlo, další kapitoly popisují život na samotě a obyvatele ratibořického údolí. Babička svojí morální hodnotou výrazně převyšuje ostatní lidi, a to ze všech vrstev. Většina postav - včetně kněžny (vévodkyně) ze Zaháně, která je také výrazně zidealizovaná - je historicky doložena. Dílo vyznívá optimisticky, a to i přes babiččinu smrt

6 Dílo Divá Bára Chyže pod horami Pan učitel Národní báchorky a pověsti
Karla Vzpomínky z cesty po Uhrách Obrázky ze života slovenského

7 test 1) Kde se narodila B.němcová 2) Kde prožila dětství
3) kolik měla dětí 4)Jak se jmenoval její manžel 5) Která její slavná pohádka byla zfilmována (Tři….)

8 Správné odpovědi 1) ve Vídni 2) v Ratibořicích 3) 4 4)Josef Němec
5) tři oříšky pro Popelku

9 Citace Soubor:Jan Vilímek - Božena Němcová.jpg
Soubor:Bozena Nemcova grave Vysehrad Cemetery Prague CZ 811.jpg


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace."

Podobné prezentace


Reklamy Google