Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 1

3  Světově nejproslulejší a nejhranější český skladatel  Jeho dílo zahrnuje snad všechny hudební formy – symfonie, symfonické básně, písňové cykly, opery, oratoria apod.  První skladba hraná po přistání na Měsíci – Novosvětská symfonie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4  Narodil se jako nejstarší z 9 dětí v rodině vesnického řezníka  Po otci měl pokračovat v řemesle, ale na přímluvu učitele je poslán do Prahy na studium na varhanické škole  Od roku 1862 hrál na violu v orchestru Prozatímního divadla pod taktovkou B. Smetany Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5  Ve svých 32 letech se oženil se svou žačkou Annou Čermákovou  1875 zažádal o státní stipendium pro nemajetné umělce, které následně za pomoci skladatele J. Brahmse dostal  J. Brahms je jeho dílem nadšen a doporučuje ho vydavateli F. Simrockovi, který se později stane hlavním Dvořákovým vydavatelem Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6  Roku 1877 umírá jeho novorozené dítě a nedlouho po něm i zbylé dvě Dvořákovy děti  V důsledku této tragédie Dvořák zkomponoval své velké dílo – oratorium Stabat MaterStabat Mater  Během následujících několika let vytvořil Dvořák řadu svých děl inspirovaných národním koloritem – Slovanské tance, Moravské dvojzpěvy, tři Slovanské rapsodie atd. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7  Na základě úspěchů Dvořákových skladeb v zahraničí je pozván do Anglie, kterou následně navštíví ještě osmkrát a vždy je jeho návštěva spojena s uvedením nového díla – 7. symfonie, oratorium Svatá Ludmila, Requiem a další  Roku 1891 získává čestný doktorát univerzity v Cambridgi a v Praze Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8  Dvořákův věhlas za hranicemi stále stoupá a když roku 1888 navštíví Prahu skladatel P. I. Čajkovskij, pozve Dvořáka na turné po Rusku  To se uskuteční o rok později a koncerty mají velký úspěch  V tomto období se manželům Dvořákovým narodí 6 dětí, které se již všechny dožijí dospělosti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9  Roku 1891 dostává nabídku na místo ředitele Národní konzervatoře v New Yorku, kterou nakonec přijímá a roku 1892 odjíždí do Ameriky  Zde strávil Dvořák s přestávkami dva a půl roku a během této doby zkomponoval některá svá asi nejslavnější díla – Symfonii č. 9 e moll Z nového světa, Smyčcový kvartet č. 12 F dur Americký, cyklus Humoresek (Humoreska č.7 Ges dur)Humoreska č.7 Ges dur  Symfonie č. 9 e moll Z nového světa – Largo Symfonie č. 9 e moll Z nového světa – Largo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10  Po návratu z Ameriky se věnoval výuce na pražské konzervatoři  Mezi jeho žáky patřili budoucí skladatelé Oskar Nedbal, Vítězslav Novák a Josef Suk  Roku 1901 má premiéru opera RusalkaRusalka a následně roku 1904 poslední jeho dílo opera Armida  Antonín Dvořák umírá v květnu 1904 a je pohřben na Vyšehradě Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11  9 symfonií – nejznámější Symfonie č. 9 Z nového světa  10 oper – Rusalka, Jakobín, Čert a Káča  Řada komorní, klavírní, sborové, koncertní, písňové a vokálně-instrumentální tvorby – Stabat mater, Slovanské tance, Moravské dvojzpěvy, Biblické písně atd. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 1. Obrázek spadá pod licenci public domain (volně šiřitelné) viz: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dvorak.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dvorak.jpg 2. Všechny hudební ukázky jsou ze serveru www.youtube.com Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google