Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bedřich smetana Život a dílo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bedřich smetana Život a dílo"— Transkript prezentace:

1 Bedřich smetana Život a dílo
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 1. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Bedřich smetana (1. 3. 1824 LITOMYŠL – 12. 5. 1884 pRAHa)
Český národní skladatel Řadíme ho mezi autory českého hudebního romantismu Nazýván zakladatelem české národní hudby – v jeho díle najdeme velké množství národních tanců a písní Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Již v 6 letech veřejně vystupuje
Životopis Narodil se jako 11. dítě (1. syn) v rodině sládka zámeckého pivovaru (po něm následuje ještě 7 dětí) K hudbě byl veden od raného dětství – učil se hrát na housle a později na klavír Již v 6 letech veřejně vystupuje Studium ho moc nezajímalo, přesto nakonec na nátlak otce dokončil gymnázium v Plzni Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Roku 1844 získal místo domácího učitele hudby u hraběte L. Thuna
Soukromě studuje kompozici u Josepha Proksche 1848 zakládá v Praze hudební ústav Následující rok se oženil a s manželkou měl 4 dcery, přežila pouze 1 – po smrti hudebně nadané Bedřišky složil Klavírní trio g moll Klavírní trio g moll Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Její památce věnoval třetí část ze smyčcového kvarteta Z mého života
1850 odjíždí do švédského Göteborgu, kde vyučuje hru na klavír, komponuje a diriguje 1859 se narychlo vrací zpět do Čech kvůli nemoci manželky, ale ta cestou umírá Její památce věnoval třetí část ze smyčcového kvarteta Z mého života Z mého života – 3. část Na rok se ještě vrací do Švédska a po příjezdu se neúspěšně uchází o místo ředitele konzervatoře Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Je podruhé ženatý a s manželkou mají 2 dcery
Úspěch oper Braniboři v Čechách a Prodaná nevěsta Prodaná nevěsta – Znám jednu dívku Smetana se stává sbormistrem pěveckého spolku Hlahol Roku 1866 se stává dirigentem Prozatímního divadla Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Po roce 1870 se výrazně zhoršuje jeho zdravotní stav – ztrácí sluch, pronásledují ho bolesti hlavy
Stěhuje se na samotu ke své dceři Žofii do Jakbenic, kde i přes svou hluchotu stále komponuje V této době skládá svá vrcholná díla – cyklus symfonických básní Má vlast, operu Hubička, České tance atd. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Je pohřben na Vyšehradě
Roku 1881 je při slavnostním otevření Národního divadla hrána jeho opera Libuše, taktéž při znovuotevření o 2 roky později Na počátku roku 1884 se jeho stav vážně zhoršuje a tak je převezen do ústavu pro duševně choré v Praze, kde v květnu umírá Je pohřben na Vyšehradě Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 dílo Opery: Braniboři v Čechách, Prodaná nevěsta, Dalibor, Libuše, Dvě vdovy, Hubička, Tajemství, Čertova stěna a nedokončená Viola Cyklus symfonických básní Má vlast Má vlast – Vltava Klavírní cyklus České tance Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Všechny hudební ukázky jsou ze serveru www.youtube.com
Obrázek spadá pod licenci public domain (volně šiřitelné) viz: Všechny hudební ukázky jsou ze serveru Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Bedřich smetana Život a dílo"

Podobné prezentace


Reklamy Google