Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března 1824.1824  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března 1824.1824  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil."— Transkript prezentace:

1

2

3  Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března 1824.1824  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil se hrát na housle a později i na klavír. V šesti letech poprvé vystoupil na veřejnosti s předehrou k Auberově opeře Němá z Portici u příležitosti akademie filosofů.AuberověNěmá z Portici  V první třídě byl Smetana premiantem třídy, ale stupňovitě se zhoršoval. V průběhu druhé třídy se jeho rodina přestěhovala do Jindřichova Hradce, a proto druhou třídu opakoval. Po absolvování základní školní docházky šel studovat gymnázium v Plzni, ale studiu se moc nevěnoval. V 15 letech při návštěvě příbuzných v Novém Městě nad Metují milostně vzplanul ke své o rok starší sestřenici Louise. Se svými rodiči se zúčastnil Jiřinkové slavnosti. Zkomponoval polky Louisina polka a Jiřinková polka. Po odmaturování odešel za prací do Prahy, kde studoval hudbu u Josefa Proksche, sám se živil jako učitel hudby v rodině hraběte Leopolda Thuna.Jindřichova HradcegymnáziumPlzniLouisina polkaJiřinková polka PrahyJosefa ProkscheLeopolda Thuna  Roku 1848 založil svůj vlastní hudební ústav a roku 1849 se oženil s Kateřinou Kolářovou, s níž měl během 5 let čtyři dcery: Gabrielu, Bedřišku, Kateřinu a Žofii (která přežila). Smrt hudebně nejtalentovanější dcery Bedřišky zasáhla Smetanu natolik, že na její památku zkomponoval klavírní Trio g moll.18481849Trio g moll  Léta 1856–1861 strávil ve švédském Göteborgu, kde komponoval další polky a řídil koncerty klasické hudby. Při návratu do Čech mu v roce 1859 zemřela v Drážďanech jeho první žena. Její památce Smetana věnoval třetí část kvarteta Z mého života. V Čechách pak často pobýval v Obříství, kde se v roce 1860 oženil podruhé s Barborou („Betty“) Ferdinandovou. Ještě se na rok vrátil do Švédska. Poté se marně ucházel o místo ředitele Pražské konzervatoře a potýkal se s finančními problémy.18561861Göteborgu1859DrážďanechZ mého životaObříství1860Švédska Pražské konzervatoře  Úspěch mu zajistilo až uvedení opery Braniboři v Čechách a Prodaná nevěsta, kterou složil v letním sídle v Obříství. Za Branibory v Čechách také získal cenu za nejlepší českou operu a finanční odměnu 600 zlatých (tehdejší celoroční plat učitele), kterou vypsal hrabě Jan Nepomuk František Harrach. Ale první opravdovou typicky českou operou byla až Prodaná nevěsta, kterou zamýšlel jako satiru maloměšťácké společnosti. [zdroj?] Díky tomuto úspěchu se v roce 1866 stal dirigentem v Národním divadleBraniboři v ČecháchProdaná nevěstaJan Nepomuk František HarrachProdaná nevěstazdroj?1866dirigentemNárodním divadle

4

5

6

7

8


Stáhnout ppt " Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března 1824.1824  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil."

Podobné prezentace


Reklamy Google