Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Garrique Masaryk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Garrique Masaryk"— Transkript prezentace:

1 Tomáš Garrique Masaryk
Vypracovaly: Miriam Czopiková a Zuzana Chobotová

2 Tomáš Garrigue Masaryk
byl český pedagog, politik a filozof V roce 1918 se stal prvním československým prezidentem Ve funkci: 14. listopad 1918 – 14. prosinec 1935

3 Narodil se v Hodoníně 7. března 1850 – 14
Narodil se v Hodoníně 7. března 1850 – 14. září 1937 jako prvorozený syn v chudé rodině Josefa Masaryka. Nejužší vztah měl k matce Terezii rozené Kropáčkové. Do nižší reálky jej rodiče poslali až po přímluvě místního děkana který poukazoval na chlapcovy mimořádné schopnosti a nadání. Bylo tedy rozhodnuto, že se po škole v Hustopečích vydá na učitelskou dráhu. Přišla však dvouletá odmlka, kdy se krátce učil ve Vídni strojním zámečníkem, ale z učení utekl.

4 Potom byl jako učedník v panské kovárně v Čejči.
Nakonec se dostává na studia do německého gymnázia v Brně. Jeho nepříliš majetní rodiče (otec pracoval jako panský kočí a posléze správce, matka jako kuchařka v panských službách) ho nemohli na studiích vydržovat. Od 15 let se živil sám jako domácí učitel dětí bohatých rodičů. Na gymnáziu v Brně byl podporován jednou z nich, rodinou policejního ředitele Antona Le Monniera s kterou v roce 1869 odešel do Vídně, aby dostudoval na Akademickém gymnáziu Po maturitě (1872) začal studovat filosofickou fakultu. Během studia se seznámil s Franzem Brentanem, novým profesorem filosofie.

5 Po smrti Antona Le Monniera, našel nové výnosné místo hofmistr v rodině generálního rady Anglo-rakouské banky, jehož syna vyučoval. Za odměnu za úspěšnou maturitu syna generálního rady odjeli společně na cestu po Itálii a na roční pobyt na univerzitě v Lipsku Tam se Masaryk seznámil s Charlottou Garrigue, dcerou newyorského podnikatele a 10. srpna 1877 byli zasnoubeni.

6 Masaryk chtěl ale před sňatkem získat docenturu z filozofie na vídeňské univerzitě.
Ve Vídni tedy Masaryk živil rodinu a sebe suplováním na střední škole, přednáškami... Habilitoval v březnu 1879 prací Der Selbstmord als soziale Massenerscheinung der Gegenwart (Sebevražda jako masový sociální jev současnosti) – knižní vydání roku 1881 vyvolalo značný ohlas.

7 Zde Masaryk žil ve Vídni

8 V Americe, dne 15. 3. 1878 snoubenci uzavírají sňatek, poté se vrací do Vídně
V květnu 1879 se narodila první dcera Alice, o rok později syn Herbert a roku 1886 syn Jan. Byla to především otázka finančního zajištění rodiny, jež vedla Masaryka k přijetí místa na pražské univerzitě. Do Prahy přišel s rodinou roku 1882, když došlo k jejímu rozdělení na českou a německou část.

9 Roku 1883 začal redigovat vědecký časopis "Athenaeum, na jehož stránkách publikoval s vlastním výkladem Gebauerovu stať navrhující nové ověření pravosti "Rukopisů zelenohorského a královédvorského". Tak vyvstal nejprve střet, který postupně přerostl v celonárodní aféru, kde proti vědecké pravdě stál vlastenecký cit a národní politika. Devadesátá léta jsou v jeho životě zvláště činorodá a přínosná. Vydává řadu spisů - "Česká otázka" (1895), "Naše nynějši krize" (1895), "Jan Hus" a "Karel Havlíček" (1895, 1896), "Moderní člověk a náboženství" (1896), "Otázka sociální" (1896).

10 Roku 1897 je jmenován profesorem Karlovy univerzity.
Roku 1900 v této napjaté době a nepříznivé situaci vytváří českou stranu lidovou (od 1905 Česká strana pokroková). V době vypuknutí 1. světové války měl už Masaryk za sebou úctyhodnou dráhu vědeckou, pedagogickou a kulturně politickou. Byl sice kritikem poměrů v Rakousku-Uhersku, ale o státní samostatnost českých zemí neusiloval - ta byla v programu další nepatrné české strany, státoprávně pokrokové, kterou v říšském sněmu zastupoval také jen jeden poslanec, Antonín Kalina.

11 Když Masaryk po vypuknutí války odjížděl
v prosinci 1914 do exilu,aby proti Rakousku bojoval v zahraniční akci, kladl si otázku: "jsme zralí pro svobodu, pro  správu a udržení samostatného státu... pochopime světodějný okamžik?" Před koncem roku 1914 odjel Masaryk do Itálie a po varování přátel se již do vlasti nevrátil. Působil ve Švýcarsku (1915) a později se během roku přesouvá do Francie.

12 Po válečných létech usilovné organizační, agitační a diplomatické činnosti, v níž mu byli nejbližšími spolupracovníky M. R. Štefánik a E. Beneš, se 14. října 1918 stal předsedou prozatímní československé vlády, o 4 dny později ve Washingtonské deklaraci vyhlásil samostatnost československého národa a 14. listopadu jej v jeho nepřítomnosti zvolilo Revoluční Národní shromáždění prezidentem republiky.

13 Dne 21. prosince 1918 se Masaryk vrátil do Prahy a příští den pronesl na Hradě své první poselství k Národnímu shromáždění. Zahájil je slavným citátem z Kšaftu Komenského, že "vláda věci Tvých k Tobě zase se obrátí, ó lide český„. Své názory na poválečné uspořádání Evropy vyložil v "Nové Evropě" (1920), v níž vůdčí myšlenkou bylo "Ježíš - ne César". V poválečném období také dokončuje knihu pamětí "Světová revoluce", vznikají Čapkovy Hovory s T. G. Masarykem. Chtěl dokončit i třetí díl práce "Rusko a Evropa", ale nejprve státnické povinnosti a později zdravotní stav mu to neumožnily.

14 24. května 1934 byl zvolen prezidentem počtvrté a naposledy i přes špatný zdravotní stav.
14. prosince 1935 abdikoval ze zdravotních důvodů a zůstal na zámku v Lánech. Když „Tatíček Masaryk“ zemřel, pro jeho obdivovatele zemřel symbol morální velikosti a velké autority. Jeho heslo bylo: „Nebát se a nekrást“.

15 Masaryk byl označen za „presidenta Osvoboditele“ a ještě za jeho života byl přijat zákon „Masaryk se zasloužil o stát“, známý též jako Lex Masaryk. Masarykova osoba bývá spojována s pouze s obdobím první republiky, ačkoli značnou část svého díla vykonal již před ní.

16 Publikační činnost : 1895 Česká otázka 1895 Naše nynější krise
1895 Jan Hus 1896 Karel Havlíček 1896 Moderní člověk a náboženství 1896 Otázka sociální 1918 Nová Evropa

17

18

19 DĚKUJEME ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Tomáš Garrique Masaryk"

Podobné prezentace


Reklamy Google