Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Garrigue Masaryk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Garrigue Masaryk"— Transkript prezentace:

1 Tomáš Garrigue Masaryk
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1

2 Anotace: seznámení s životem, dílem a názory našeho prvního prezidenta
Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština Datum vytvoření: říjen 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: dějepis Tematický okruh: Moderní doba Téma: T. G. Masaryk Očekávaný výstup: zhodnotí přínos T. G. Masaryka pro náš stát a současnost Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: hilsneriáda, realismus, první republika Druh učebního materiálu: pracovní list Druh interaktivity: výklad, opakování, test Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 14 – 15 let, IX. třída

3 Obr.1

4 Hodonín – Lány myslitel, sociolog, filozof, spisovatel politik, státník, první prezident od roku 1882 zapojen do českého veřejného života Prezident Osvoboditel symbol morální velikosti a autority

5 Studium gymnázium v Brně filozofická fakulta ve Vídni
působí na pražské univerzitě jako profesor filozofie a sociologie

6 Rodina manželka Charlotta Garrigue (sňatek 1878)
děti - synové Herbert ( ) Jan (1886) dcery Alice (1879) Eleanora ( ) Olga (1891)

7 Masaryk a rukopisy zpochybnil pravost údajně starobylých českých literárních památek – padělky Rukopis zelenohorský Rukopis královédvorský právo svobodné vědecké kritiky Pro národ musí mít větší cenu pravda, byť nepříjemná, než jakýkoli prospěch a sláva, plynoucí z klamu.

8 Masaryk a antisemitismus
„Hilsneriáda“ – Hilsnerova aféra Leopold Hilsner – židovský mladík obžalovaný z vraždy křesťanské dívky domněnkami žurnalisté ovlivňují vyšetřování a ve veřejnosti se posilují protižidovské nálady Masaryk se snaží, aby proces byl veden nezaujatě a nebyl využit k rasistickým a antisemitským výpadům.

9 Masaryk - realista proti líbivým frázím staví nenápadnou,
ale o to důležitější každodenní práci usiluje o vzdělanost obyvatelstva s odkazem na české tradice a ideály humanity realistická strana

10 Masaryk – první prezident
Prezident Osvoboditel zvolen v roce 1914, 1920, 1927, 1934

11 Masaryk - spisovatel Česká otázka (1895) Karel Havlíček (1896)
Otázky sociální (1898) Ideály humanitní (1901) Rusko a Evropa (1919 – 1921) Světová revoluce (1914) Moderní člověk a náboženství (1896) O ženě (1929) O bolševictví (1921)

12 Oprav chyby v textu T. G. Masaryk se narodil v Praze
a zemřel v Hodoníně v roce 1918. Byl to druhý československý prezident. Byl celkem 2x zvolen prezidentem, poprvé v roce Zastával se pravosti rukopisů Zelenodvorského a Králového. Chtěl odsoudit Hilsnera za vraždu židovské dívky.

13 Opravený text T. G. Masaryk se narodil v Hodoníně
a zemřel v Lánech v roce 1918. Byl to první československý prezident. Celkem byl 4x zvolen prezidentem, poprvé v roce 1918. Zastával se pravosti rukopisů Zelenohorského a Královédvorského. Chtěl spravedlnost a nezaujatost v procesu s Hilsnerem.

14 Použité zdroje www. wikipedie.cz
Obr 1. Josef Jindřich Šechtl. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Tomáš Garrigue Masaryk"

Podobné prezentace


Reklamy Google