Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mistr Jan Hus 1370 - 1415 Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mistr Jan Hus 1370 - 1415 Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová."— Transkript prezentace:

1 Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová

2 Anotace: popsat život církve a společnosti v době vlády
Václava IV. Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština Datum vytvoření: březen 2012 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: dějepis Tematický okruh: Objevy a dobývání, počátky nové doby. Téma: Mistr Jan Hus Očekávaný výstup: vymezí úlohu křesťanství, konflikty mezi světskou a církevní mocí, posoudí úlohu J.Husa ve společnosti a zhodnotí jeho význam Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: kacíř, klatba, interdikt, odpustky, kalich Druh učebního materiálu: pracovní list Druh interaktivity: výklad, opakování Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 13 let, VII. třída

3 Ze života Mistra Jana kritik církve profesor pražské univerzity
kazatel v Betlémské kapli požadoval změnu církve – reformátor usiloval o zjednodušení českého pravopisu psal duchovní písně, kázání ostře odsoudil vybírání odpustků přijímání z kalicha odsouzen jako kacíř

4 Betlémská kaple

5

6 Dekret kutnohorský (doplň změny v hlasování) do roku 1409 po roce 1409 (doplň)
cizinci Češi

7 Mistr Jan Hus

8 Mistr Jan Hus v dílech našich umělců
Kde se nachází socha Jana Husa? Jaký je nápis u ní je umístěn? Kdo je autorem obrazu „ Jan Hus před kostnickým koncilem? Kde je tento obraz umístěn? Kdy je svátek J. Husa? Jaký byl konec J. Husa?

9 Řešení: na Staroměstském náměstí v Praze Pravda vítězí Václav Brožík
na Staroměstské radnici 6. července byl upálen

10 Test: 1. Vysvětli slovo kacíř ….. 2. Co znamená dát někoho do klatby?
3. Co jsou odpustky? 4. Jakým jazykem kázal Hus pro prostý lid? 5. Kde kázal Jan Hus v Praze? 6. Kdo dal Husa do klatby? 7. Kde se nachází Kostnice? 8. M.J.Hus byl Mistrem na pražské ….. 9. Měl vliv na vydání Dekretu ………… 10. Po Husovi se následující období v historii jmenuje ……..

11 autorem fotografií a tabulky je Mgr. Marie Toncrová


Stáhnout ppt "Mistr Jan Hus 1370 - 1415 Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová."

Podobné prezentace


Reklamy Google