Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Myslitel, reformátor a kazatel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Myslitel, reformátor a kazatel"— Transkript prezentace:

1 Myslitel, reformátor a kazatel
Jan Hus Myslitel, reformátor a kazatel

2 Jan Hus Mistr Jan Hus (narozen asi 1369/1370 Husinec – upálen 6. července 1415 Kostnice) byl římskokatolický kněz, český středověký náboženský myslitel, reformátor a kazatel; mistr a rektor ( ) pražské univerzity.

3 Jan Hus Je s největší pravděpodobností také autorem reformy pravopisu, která odstranila spřežky a zavedla do české abecedy diakritiku. Ve svých náboženských pracích kritizoval mravní úpadek, v němž se ocitla katolická církev

4 Jan Hus Katolická církev ho označila za kacíře, jeho učení za herezi a exkomunikovala jej (1411). Na kostnickém koncilu byl odsouzen jako kacíř a vydán světské moci k upálení na hranici, když odmítl odvolat své učení.

5 Rozsudek 6. července 1415 jednalo XV. zasedání sněmu v případu mistra Jana Husa. Byl přečten průběh procesu a Husovy nauky, označené za heretické. Hus se chtěl znovu hájit, avšak byl umlčen, protože obsahem jednání již nebylo slyšení, ale vynesení rozsudku.

6 Upálení Jana Husa Král Zikmund, zastupující svého bratra Václava, odevzdal Husa místnímu pánu, který jej vydal k provedení rozsudku radě města Kostnice. Popraviště mělo být za městskou branou na cestě k hradu Gottlieben. Hus cestou zpíval mariánskou píseň Christi virgo dilectissima a přesvědčoval lid, že neučil bludům. Poté, co byl přivázán k hranici, přijel Zikmundův maršálek a nabídli Husovi z králova rozkazu odvolání, aby si zachoval život. Hus odmítl a hranice byla zapálena. Hranice i s Husovými ostatky byla po shoření vhozena do Rýna.

7 Dílo Psal především traktáty, ale i rozsáhlejší díla. Pro církev psal latinsky, pro prostý lid česky. Husova díla jsou charakteristická přístupným jazykem, jasnou kompozicí. O církvi (latinsky, De ecclesia) Proti bule papežské (latinsky) O českém pravopise – (latinsky, Orthographia Bohemica) Dcerka Výklad Viery, Desatera a Páteře (česky) Knížky o svatokupectví Postila (česky) O šesti bludiech


Stáhnout ppt "Myslitel, reformátor a kazatel"

Podobné prezentace


Reklamy Google