Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_04_18 T.G.M. prezident Mgr. Iveta Hosová Anotace: učební materiál obsahuje informace o prvním prezidentovi Československa Metodika: animovaná prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Tomáš Garrigue Masaryk
Zpočátku byl pro zachování Rakouska jako pevné opory pro český národ. Chtěl, aby se Rakousko na demokratickém základě přebudovalo ve stát svobodných národů. Postupně poznával, že nové uspořádání nebude možné a postavil se do boje za samostatný český stát.

3 Zahraniční odboj Tomáši Masarykovi, Edvardu Benešovi a Milanu Rastislavu Štefánikovi se podařilo získat pro myšlenku samostatného českého a slovenského státu krajany v USA, Velké Británii, Francii a Rusku. 28. října 1918 na Václavském náměstí politici vyhlásili samostatnost Československé republiky.

4 Vlajka prezidenta Československé republiky, používaná v letech 1918 - 1939

5 Zámek Lány

6 Barokní zámek Lány Nachází se v okrese Kladno ve Středočeském kraji.
Je spojován s osobou prvního prezidenta Československé republiky. Využíval je jako klidné místo pro práci, také k odpočinku a relaxaci a považoval jej i za svůj domov. V roce 1935 se sem se svojí rodinou přestěhoval natrvalo. Je také pohřben v zámeckém parku. V době druhé světové války zde pobýval Emil Hácha. Po roce 1989 jej využíval Václav Havel a Václav Klaus. Zámek není pro veřejnost volně přístupný, pouze zámecký park.

7 Masaryk nechtěl být prezidentskou funkcí oddělen od všedního života.
Potřeboval se stýkat se vzdělanými lidmi, vést debaty o literatuře a umění. Po léta navštěvoval se synem Janem dům spisovatele Karla Čapka. Později vznikla kniha rozhovorů, která Čapek nazval Hovory s T.G.M.

8 Masaryk v koňském sedle

9 T.G.M. měl osmdesát let. Váhal, než počtvrté přijal funkci prezidenta, opouštěly ho síly. V prosinci roku 1935 se jeho zdravotní stav zhoršil. Před svým odchodem doporučil svého nástupce – Edvarda Beneše. Dožíval na zámku v Lánech. Zde zemřel 14. září 1937.

10 Zdroje neznámý:Soubor:Tomáš Garrigue Masaryk 1925.PNG, [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < neznámý:Soubor:Edvard Beneš.jpg,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Photo tirée du site [1], visible sur Wikipedia Česky :Soubor:Milan Rastislav Štefánik.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Realismadder:Soubor:Presidential Standard of the Republic of Czechoslovakia ( ).png , [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Ernest Kosar:Soubor:Lany-zamek-jizni-pohled.jpg,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Autor nezámý :Soubor:T. G. Masaryk a K. Čapek.gif ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Autor neznámý:Soubor:Soubor:Bundesarchiv Bild , Karlsbad, Präsident Thomas G. Masaryk.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google