Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_04_10 Husitství Mgr. Iveta Hosová Anotace: učební materiál obsahuje informace o husitství Metodika: animovaná prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Husité Lidé, kteří se hlásili k učení Jana Husa.
Jejich symbolem byl kalich. Představoval přijímání pod obojí – chleba (tělo Páně) a vína (krev Páně) během bohoslužby pro všechny věřící. Kalich se stal znakem rovnosti.

3 Přijímání pod obojí způsobou

4 Husitské bouře K husitství se hlásila část šlechty, nejvíce chudina.
Na venkově lidé plenili kláštery, vyháněli kněze z far, ničili vybavení kostelů. V Praze lidé vyhodili nenáviděné radní z oken radnice. Umírá Václav IV. Začínají mnoho let trvající husitské války. V jižních Čechách si husité vybudovali město Tábor, kde si měli být všichni rovni.

5 Bitva u Sudoměře Roku 1420 bylo husitské vojsko obklíčeno u obce Sudoměř dobře vyzbrojenou panskou jízdou. Husité využili svoje vozy a opevnili se na hrázi rybníků. Silnějšího nepřítele se jim podařilo porazit.

6 Husitské vojsko Velitelé husitského vojska se nazývali hejtmani.
Základem armády byly bojové vozy s pěšími bojovníky. Z vozů sestavovali vozovou hradbu. Užívali děla, ruční střelné zbraně - ručnice, cepy, sudlice, kopí. Vojáky doprovázeli kněží, ženy, děti. V čele husitského vojska stál Jan Žižka z Trocnova. Husitská vojska vedl až do své smrti i jako úplně slepý v roce 1424. Nikdy v bitvě neprohrál.

7 Vozová hradba

8 Řemdih

9 Zdroje neznámý:Soubor:Přijímání pod obojí.gif, [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < neznámý: Soubor:344Wagenburg der Hussiten.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Tim Avatar Bartel: Soubor:Klassischer-Flegel.jpg,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google