Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5.ROČNÍK_5.ZEMĚDĚLSTVÍ V 18. STOLETÍ TÉMA: ZEMĚDĚLSTVÍ V 18. STOLETÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Tento digitální učební materiál je zaměřen na seznámení dětí se zemědělstvím v 18. století.

3 Zemědělství v 18.století Na počátku vlády Marie Terezie se hospodařilo pomocí tradičních postupů. Později se hospodáři snažili zvýšit výnosy v zemědělství z důvodu zvýšené poptávky po potravinách. Pole začali hnojit pomocí kravského hnoje.

4 Začaly se pěstovat nové plodiny.
Poznáš některé? Krmná řepa Cukrová řepa

5 Poznáš další? Lilek brambor Jetel luční Tolice vojtěška

6 Používala se nejčastěji tato zemědělská náčiní:
Hák byl nedokonalá forma pluhu, který pouze půdu kypřil, ale nepřevracel. Dále se používaly různé secí stroje (např. secí stroj anglického typu, potažní řádkový secí stroj).

7 Zopakuj si. 1.Proč se hospodáři snažili zvýšit výnosy v zemědělství?
2. Které plodiny se v 18. století začaly pěstovat? 3. Jaké hnojivo se v této době používalo? 4. Pomocí jakého zemědělského náčiní se obdělávala pole?

8 Citace Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Jetel_luční. Dostupné z WWW: < Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Tolice_vojtěška. Dostupné z WWW: < Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Lilek_brambor. Dostupné z WWW: < Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. /Cukrová_řepa. Dostupné z WWW: < Cs.wikipedia.org [online]. 21. září 2005 [cit ]. Zuckerrübe.jpg. Dostupné z WWW: < Semena-osiva.cz [online] [cit ]. Krmnarepa. Dostupné z WWW: < Malý Ottův slovník naučný. Praha : Nakladatelství J. Otty v Praze, Nad Hájem - Halcesa, s. 829.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV"

Podobné prezentace


Reklamy Google