Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

T.G.M..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "T.G.M.."— Transkript prezentace:

1 T.G.M.

2 BIBLOGRAFIE Bibliografie:
AUTOR NEUVEDEN. ihned.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ava5.jpg AUTOR NEUVEDEN. novinky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. chronosapiens.wikidot.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. cuni.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. harvardsquarelibrary.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. volny.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. youtube.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

3 TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK
(1850 – 1937)

4 Narodil se 7. března 1950 v chudé rodině
Narodil se 7. března 1950 v chudé rodině. Otec, Slovák, byl panský kočí a matka, Moravanka, ženou v domácnosti.

5 Po ukončení školní docházky se vyučil a pracoval jako KOVÁŘ a proto měl úctu a chápal starosti chudých lidí.

6 Studoval nejdříve vysokou školu ve Vídní a poté se v Lipsku seznámil se svou budoucí ženou amerického původu – Charlotta Garrigue. Její příjmení si Masaryk podle amerického zvyku připojil ke svému jménu.

7 Roku 1882 Masaryk přichází do Prahy, aby učil na Karlově univerzitě.

8 „Nepříjemná pravda je důležitější, než dobře míněná lež.“
Vždy bojoval za PRAVDU. Prokázal, že velmi uznávané rukopisy Zelenohorský a Královédvorský jsou padělky. „Nepříjemná pravda je důležitější, než dobře míněná lež.“

9 Masaryk přísně dodržoval životosprávu, rád jezdil na koni, cvičil a udržoval fyzickou kondici.

10 Antisemitismus = nenávist vůči židům
Masaryk odmítal antisemitismus, dosáhl obnovení soudního procesu s mladým židem Leopoldem Hilsnerem, který byl neprávem obviněn z vraždy mladé dívky.

11 Oblíbená píseň Tomáše Garrigue Masaryka
„Ach synku, synku“ Ach, synku, synku, doma-li jsi? Ach synku, synku, doma-li jsi, tatíček se ptá, oral-li jsi, tatíček se ptá, oral-li jsi? Oral jsem, oral, ale málo, oral jsem, oral, ale málo, kolečko se mi polámalo, kolečko se mi polámalo. Když se ti zlámalo, dej ho spravit, když se ti zlámalo, dej ho spravit, nauč se, synečku, hospodařit, nauč se, synečku, hospodařit.

12 V průběhu 1. světové války založil v zahraničí Československé vojenské jednotky – LEGIE, které bojovaly proti Rakousku-Uhersku a Německu.

13 Roku 1918 se Masaryk stává prvním prezidentem Československa.

14 Roku 1935 bohužel musel z funkce prezidenta odstoupit kvůli těžké nemoci.

15 Roku 1937 Tomáš Garrigue Masaryk umírá
Roku 1937 Tomáš Garrigue Masaryk umírá. Pro své rozsáhlé vzdělání, státnickou moudrost, střídmý život a důstojné vystupování je dodnes nedosažitelným vzorem.


Stáhnout ppt "T.G.M.."

Podobné prezentace


Reklamy Google