Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tomáš Garrigue Masaryk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tomáš Garrigue Masaryk"— Transkript prezentace:

1 Tomáš Garrigue Masaryk
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 č. 22 název Tomáš Garrigue Masaryk anotace Žáci se seznámí s prvním prezidentem - T. G. Masarykem očekávaný výstup ZV – LMP Člověk a společnost – 2. stupeň D – mít základní poznatky o vzniku samostatné Československé republiky druh učebního materiálu Prezentace druh interaktivity Výklad ročník 9.

3 TGM Narozen 7. března 1850 Hodonín, Rakouské císařství Zemřel 14. září 1937 (87 let) Lány, ČSR Choť Charlotte Garrigue Rodiče Josef a Terezie Děti Alice, Herbert, Jan, Eleanor, Olga Vzdělání Univerzita Vídeň

4 Čím byl T. G. Masaryk? Profese - kovář, zámečník, učitel, vědec
Zaměstnání - politik, spisovatel, filosof, státník, prezident republiky - poslanec rakouské říšské rady a univerzitní profesor

5 Tomáš Garrigue Masaryk
„Tatíček Masaryk“ - tak ho lidé nazývali, byl to prezident osvoboditel, otec lidu - vyjadřovali mu tak velkou úctu i lásku.

6 „Tomáš Garrigue Masaryk zasloužil se o stát.“
TGM jako prezident V roce 1918 se stal prvním prezidentem Československa. Byl označen za Prezidenta Osvoboditele (zákon č. 232/1935 Sb. z. a n., z 21. prosince 1935) a k 80. narozeninám byl přijat tzv. Lex Masaryk obsahující větu: „Tomáš Garrigue Masaryk zasloužil se o stát.“ T. G. Masaryk byl 17x navržen na Nobelovu cenu míru.

7 TGM byl moudrým státníkem, spisovatelem.
Lidé si ho velmi vážili pro jeho skromnost. Volné chvíle trávil rád na prezidentském zámku v Lánech nedaleko Prahy. Chodil zde po parku, nikdy neměnil směr a trasu své vycházky. Pilně pracoval a uměl si vážit práce druhých.

8 TGM s dcerou Olgou vystupuje z vlaku v Táboře

9 Podpis TGM

10 Jízda na koni patřila k jeho velkým zálibám

11 Zdroje MÜLLER, Oldřich. Dějepis pro 2. stupeň základní školy praktické. 4. díl. 1. vydání. Praha : Parta, ISBN s. 6.

12 Zdroje obrázků Všechny uveřejněné odkazy [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons – Tomáš Garrigue Masaryk Podpis TGM na koni TGM vystupuje z vlaku


Stáhnout ppt "Tomáš Garrigue Masaryk"

Podobné prezentace


Reklamy Google