Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii."— Transkript prezentace:

1 prezidenti

2 ¨

3 Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † 14. 9. 1937 Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii Kropáčkové. Matka byla vzdělaná, byla panskou kuchařkou. Historici se domnívají, že pracovala na habsburském zámečku v Hodoníně vzdáleném 90 kilometrů od Vídně. Jeho matka byla z výrazně vyššího sociálního prostředí než otec. Když se brali, ona už byla těhotná. Byla o deset let starší,“ přiblížil historik Petr Zídek. Takový sňatek sice není podle něj úplně obvyklý, ale nemožný také není.

4 Masaryk po návratu do Vídně spěchal se zajištěním nezávislé existence. Jako nejschůdnější se mu jevilo získání docentury. Jeho plány byly přerušeny zprávou o Charlottině zranění. Vydal se na cestu do Ameriky, kde pak 15. 3. 1878 snoubenci uzavírají sňatek. Novomanželé se vracejí do Vídně a Masaryk v září 1878 podává habilitační práci, zabývající se problémem sebevraždy. Její knižní vydání (1881) vyvolalo značný ohlas. V květnu 1879 se narodila první dcera Alice, o rok později syn Herbert a roku 1886 syn Jan.

5 Hovory s T.G.Masarykem Hovory s T.G.M je třídílný spis, který v letech 1928–1935 pořídil na základě rozhovorů s prvním československým prezidentem spisovatel Karel Čapek. Je to mimořádně ceněné dílo, neboť vypovídá o prezidentově životě a jeho celkových politických, náboženských a filosofic kých názorech. Masaryk dílo autorizoval.


Stáhnout ppt "Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii."

Podobné prezentace


Reklamy Google