Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systémový přístup k předvídání kvalifikačních potřeb Ing. Věra Czesaná, CSc. Národní observatoř zaměstnanosti.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Evropský sociální fond v ČR
Mgr. Vendula Pírková odbor vědy a vzdělávání 27. května 2010
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
INDIVIDUÁLNÍ PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí lékařů, zubních lékařů a farmaceutů.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vzdělávání ve zdravotnictví: migrace nelékařských zdravotnických pracovníků Mgr. Jana Mikulková ředitelka NCO NZO V Brně.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
VÝSTUPY I. A II. FÁZE PROJEKTU „PRACOVNÍCI VE ZDRAVOTNICTVÍ A ŘÍDÍCÍ PRACOVNÍCI VE ZDRAVOTNICTVÍ – RESORTNÍ ANALÝZA POTŘEB PRACOVNÍKŮ JEDNOTLIVÝCH PROFESÍ.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Porada hlavních sester Mgr. Vendula Pírková Odbor vědy a vzdělávání
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
KULATÝ STŮL k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Ing. Ondřej Mátl, MPA, MSc. koordinátor projektu Úřad vlády ČR 11. června 2007.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Obor zdravotních služeb MZ
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Změny na trhu práce?.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Demografie vs. zdravotnictví
Transkript prezentace:

Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015 Závěrečná zpráva FÁZE 1 INSTITUT SOCIÁLNÍHO ROZVOJE, o.p.s

Složení pracovního týmu Vedoucí projektu: Doc. Ing. Ladislav Průša, CSc. Koordinátor projektu: Ing. Zdeňka Güttlová Odborný tým: Doc. Ing. Ladislav Průša, CSc.sociální péče Ing. Jakub Fischer, Ph.D.zdravotní péče MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D.zdravotní péče Mgr. Jaromíra Kotíkovátrh práce, demografie RNDr. František Barták vzdělávání PhDr. Jitka Němcová, Ph.D.vzdělávání Doc. Ing. Lucie Kozlová, PhD.Oponentské posouzení Mgr. Dana Jurásková, Ph.D.Oponentské posouzení

Subjekty v resortu zdravotnictví Česká lékařská komora,Česká stomatologická komora, Sdružení praktických lékařů, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, Sdružení ambulantních specialistů, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, Česká asociace sester, Národní koalice zdravotnických pracovníků Česká lékařská komora,Česká stomatologická komora, Sdružení praktických lékařů, Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, Sdružení ambulantních specialistů, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně, Česká asociace sester, Národní koalice zdravotnických pracovníků Ústav zdravotnických informací a statistik ČR, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Centrum mezistátních úhrad, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Český statistický úřad Ústav zdravotnických informací a statistik ČR, Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, Centrum mezistátních úhrad, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Český statistický úřad

Metodika zpracování sektorové analýzy Demografická analýza Demografická analýza Analýza zdravotních ukazatelů Analýza zdravotních ukazatelů Analýza rezortu, jeho vazeb, struktury a faktorů, které jej ovlivňují Analýza rezortu, jeho vazeb, struktury a faktorů, které jej ovlivňují Analýza lidských zdrojů, zaměstnanosti, nezaměstnanosti a migrace zdravotnických pracovníků Analýza lidských zdrojů, zaměstnanosti, nezaměstnanosti a migrace zdravotnických pracovníků Analýza migrace pacientů Analýza migrace pacientů Analýza rozvoje medicínských oborů v ČR Analýza rozvoje medicínských oborů v ČR Analýza systému odborného vzdělávání Analýza systému odborného vzdělávání Sekundární analýza legislativy ČR a EU Sekundární analýza legislativy ČR a EU Zpracování SWOT analýz Zpracování SWOT analýz

Postup zpracování resortní analýzy - zpracování dílčích analýz - zpracování dílčích SWOT analýz - zpracování sekundárních analýz - vypracování průběžné zprávy - zpracování předběžných prognóz a hypotéz: - hypotéza o vývoji poptávky po zdravotních službách a po pracovnících ve zdravotnictví - hypotézy o trendech a změnách v resortu - definování profesních mezer - prognóza potřeby změn ve vzdělávání pracovníků - zpracování předběžných scénářů, priorit - vypracování doporučení pro zpracování projektů podporovaných ze strukturálních fondů EU - zpracování závěrečné zprávy FÁZE 1

Závěry Fáze 1 Potřeba změn na úrovni pregraduálního vzdělávání Potřeba změn na úrovni pregraduálního vzdělávání - potřeba optimalizace ve vzdělávací soustavě týkající se zdravotnických pracovníků nelékařů, se zaměřením na řešení rovnoměrné nabídky všech stupňů vzdělání, rozšíření přístupu k VŠ vzdělávání zdravotnických pracovníků nelékařů, se zaměřením na větší prostupnost vzdělávacích programů. Potřeba diversifikace terciárního sektoru vzdělávání. Potřeba sladění vzdělávacích programů vzdělávacích institucí s potřebami zdravotnických zaměstnavatelů, - potřeba posílení počtu vzdělávání zubních lékařů.

Závěry Fáze 1 Potřeba změn na úrovni postgraduálního vzdělávání Potřeba změn na úrovni postgraduálního vzdělávání - potřeba změny v počtu oborů specializačního vzdělávání lékařů - podpora specializačního vzdělávání lékařů, zejména praktických lékařů - podpora specializačního vzdělávání nelékařů, - podpora celoživotního vzdělávání lékařů a nelékařů - podpora vytváření systémů vzdělávání na úrovni krajů a zdravotnických zařízení, - podpora vzdělávání v řízení zdravotnictví a managementu zdravotnických zařízení, - podpora vzdělávání v ICT a cizích jazycích, - potřeba úpravy registru zdravotnických pracovníků, tak aby zahrnoval data potřebná k vypracování prognóz, týkajících se potřebného budoucího počtu zdravotnických pracovníků

Doporučení pro zpracování projektů podporovaných ze strukturálních fondů EU Projekt zaměřený na celoživotní vzdělávání lékařů, zubních lékařů, farmaceutů, nelékařů a dalších pracovníků ve zdravotnictví, včetně zdravotnických manažerů. Projekt zaměřený na celoživotní vzdělávání lékařů, zubních lékařů, farmaceutů, nelékařů a dalších pracovníků ve zdravotnictví, včetně zdravotnických manažerů. Projekt zaměřený na optimalizaci pregraduálního vzdělávání zubních lékařů. Projekt zaměřený na optimalizaci pregraduálního vzdělávání zubních lékařů. Projekt zaměřený na optimalizaci, vytvoření systému pregraduálního vzdělávaní nelékařů. Projekt zaměřený na optimalizaci, vytvoření systému pregraduálního vzdělávaní nelékařů. Projekt zaměřený na optimalizaci, vytvoření systému specializačního vzdělávání lékařů a nelékařů. Projekt zaměřený na optimalizaci, vytvoření systému specializačního vzdělávání lékařů a nelékařů. Projekt zaměřený na získání specifických dovedností potřebných k výkonu povolání zdravotnických pracovníků (IT, komunikace apod.). Projekt zaměřený na získání specifických dovedností potřebných k výkonu povolání zdravotnických pracovníků (IT, komunikace apod.). Projekt zaměřený na optimalizaci registrů zdravotnických pracovníků. Projekt zaměřený na optimalizaci registrů zdravotnických pracovníků.

Zdůvodnění projektů potřeba souladu poptávky po zdravotnických pracovnících s nabídkou, zejména v období, kdy v budoucích letech dojde nejen k celkovému stárnutí populace, ale i ke stárnutí samotných zdravotnických pracovníků, zejména lékařů, potřeba souladu poptávky po zdravotnických pracovnících s nabídkou, zejména v období, kdy v budoucích letech dojde nejen k celkovému stárnutí populace, ale i ke stárnutí samotných zdravotnických pracovníků, zejména lékařů, předpoklad delší střední délky života VŠ vzdělaných osob (lékařů, zubních lékařů, farmaceutů a VŠ nelékařů) Zdravotnictví je sektor, ve kterém je zaměstnáno vysoké procento VŠ vzdělaných pracovníků. Aby se stárnoucí VŠ pracovníci udrželi na trhu práce, musí se průběžně vzdělávat v rámci celoživotního vzdělávání. předpoklad delší střední délky života VŠ vzdělaných osob (lékařů, zubních lékařů, farmaceutů a VŠ nelékařů) Zdravotnictví je sektor, ve kterém je zaměstnáno vysoké procento VŠ vzdělaných pracovníků. Aby se stárnoucí VŠ pracovníci udrželi na trhu práce, musí se průběžně vzdělávat v rámci celoživotního vzdělávání. očekávaný nižší podíl budoucích absolventů škol na všech úrovních z důvodu malého podílu 15 letých počínaje rokem 2009, očekávaný nižší podíl budoucích absolventů škol na všech úrovních z důvodu malého podílu 15 letých počínaje rokem 2009, identifikované profesní mezery, identifikované profesní mezery, identifikované mezery ve vzdělávací soustavě. identifikované mezery ve vzdělávací soustavě.