ZNEČIŠŤOVÁNÍ HYDROSFÉRY. Znečišťování moří a oceánů ve světě Organické a anorganické škodliviny z řek Odpadní voda z pobřeží Lodní doprava Škodlivé látky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Kyselé deště. Co to je? Kyselý déšť je déšť, který má ph>5.5. Normální déšť je mírně kyselý (ph=cca6). Tato mírná kyselost je způsobená oxidem uhličitým.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu –embryo 94%, dítě 65%, starý člověk 55% –krev 83%, mozek 75%, kosti 22% –okurek 98%, jablko.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Budeme lépe chránit zdraví lidí? Kontrola spalování odpadků – malý krůček vpřed.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jaderná energie. Jestliže je jaderná energetika tak výhodná, proč se jich staví relativně málo ? ? ? ? ?
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Lidská společnost digitálního věku
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 15. Odpady, třídění a recyklace Název sady: Základy ekologie pro střední.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Inflace. Inflace je projevem ekonomické nerovnováhy, která se projevuje vzestupem cen v ekonomice (růstem celkové cenové hladiny). Opakem inflace je deflace,
Nerostné bohatství na Zemi Vypracoval: Tomáš Vávra Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
Sféry Země ZŠ Hejnice 2010 Mgr.Jan Kašpar. Sféra = vrstva, „obal“ Země Atmosféra – plynný obal Biosféra – živá hmota na Zemi Hydrosféra – vodní vrstva.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Přírodověda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Název Světový ekologický problém: oceán
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Společensko-hospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Termika – Fotovoltaika
ELEKTRÁRNY.
Hlavonožci (třída měkkýšů).
Voda Základ života.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
PAPUA NOVÁ GUINEA TĚŽBA ZLATA.
Prezentace – výklad učiva
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Období: leden až květen 2012
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Autor: Stejskalová Hana
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Země ve vesmíru.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Agropuzzle 3 MSŠZe a VOŠ opava PORTUGALSKO 2018.
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Zlato Mezinárodní den Země.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_11_Z7_Skála TÉMA: Atlantský oceán
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_150_Ochrana půdy
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

ZNEČIŠŤOVÁNÍ HYDROSFÉRY

Znečišťování moří a oceánů ve světě Organické a anorganické škodliviny z řek Odpadní voda z pobřeží Lodní doprava Škodlivé látky z atmosféry Ukládání toxických a radioaktivních látek na mořské dno Hlavní problém představují – ropné látky, chlorované uhlovodíky, těžké kovy, komunální odpad, tox. a radioakt. látky

Znečištění a moře se k sobě hodí jako olej a voda dopad lidské činnosti ropné havárie, odpadní vody domácností, průmyslové odpadní vody, úniky ze skládek, městské a průmyslové odpady, nejrůznější havárie a výbuchy zařízení chemického průmyslu a úniky toxických látek, vypouštění odpadů přímo do moře, výrobu ropných produktů, dobývání nerostných surovin, zemědělská hnojiva a pesticidy, odpady tepelných elektráren či radioaktivní odpady

Ropa je způsobeno například haváriemi ropnými tankerů a běžným vymýváním jejich nádrží na moři toto znečištění může způsobit i závažné dlouhodobé problémy dopady ropné skvrny, kterou způsobila havárie tankeru Exxon Valdez u pobřeží Aljašky v roce 1989 na živé organismy jsou stále ještě znatelné 15 let po této události havárie lodi Prestige, která se v roce 2002 potopila u španělského pobřeží, způsobila obrovské ekonomické ztráty, vyplývající ze znečištění více než 100 pláží ve Francii a Španělsku zároveň téměř zničila místní rybolov

Potopení ropné plošiny Největším současným problémem je ropná plošina, která 20.dubna explodovala v Mexickém zálivu u pobřeží amerického státu Louisiana. Potopení ropné plošiny způsobila exploze metanu. Ropná skvrna je u pobřeží Louisiany, zřejmě půjde o největší znečištění ropou v historii. Denně unikají skoro 4 miliony litrů ropy Z Mexického zálivu pochází třetina americké ropy a také skoro veškeré mořské plody. Více než 60 procent ústřic pochází právě ze silně zasaženého regionu okolo měst Buras a sousedícího Venice.

Řešení úniku ropy -Na dno moře byl spuštěn do hloubky 1500 m obří stotunový kontejner - Metoda jímat ropu unikající z vrtu neuspěla. Těžařská společnost BP musela kontejner zvednout a přemístit ho mimo vrt. Na stěnách kontejneru se totiž začaly tvořit nebezpečné krystaly zmrzlého metanu. - Firma chtěla trhlinu ucpat směsí z pneumatik a golfových míčků. - Britskému koncernu BP se podařilo dostat alespoň částečně pod kontrolu únik ropy v Mexickém zálivu. Do netěsnícího otvoru v hloubce 1500 metrů o víkendu umístila speciální trubku, s jejíž pomocí ropu odsává do tankeru kotvícího nad vrtem. Současně se ale zjistilo, že ropa je v obrovském množství rozptýlena i pod hladinou.

Problém světového rybolovu - hrozbou je nadměrný rybolov. - poptávka po rybách a dalších mořských produktech překračuje ekologické meze oceánů - nadměrný rybolov vede k vážným a trvalým změnám mořských ekosystémů - mořské ryby by se jeden den v nedaleké budoucnosti mohly stát málo dostupnou a drahou pochoutkou - moderní rybolov, který se převážně provádí průmyslovými metodami, čerpá mořské zdroje rychleji, než se dokážou obnovit Například v roce 1992 zcela zkrachoval lov tresky ve vodách u kanadského Newfoudlandu, což vedlo ke ztrátám pracovních míst. Zásoby tresky v Severním a Baltském moři dnes míří stejným směrem a nacházejí se těšně před naprostým kolapsem. RYBY NEMAJÍ ŠANCI...!

Znečišťování řek u nás znečištění není většinou viditelné, proto škodlivé látky jsou rozpuštěny ve vodě výjimku ovšem tvoří čistící a prací prostředky, ropa, oleje a kanalizační splašky hlavní příčinou je člověk ještě na počátku 20. století bylo i na velkých řekách zcela běžné koupání bezpočet říčních lázní však vzal většinou za své po 2. světové válce díky masivnímu nástupu těžkého průmyslu spolu s prakticky nulovým ohledem na životní prostředí

ZAJÍMAVOSTI ► Do oceánu je vypuštěno ročně okolo… ► 2,6 mil.kg arzenu… ► 2,5 mil.kg zinku… ► 81 tisíc kg rtuti… ► 3,7 tisíc kg olova… ► V zemědělství se spotřebuje za rok přes 1,5 mil. kg umělých hnojiv,dusičnanů a.j. ► Z domácností se do řek a jezer ročně spláchne víc jak miliarda kg kanalizačních odpadů ► Odpady z domácností každodenně zamořují naše řeky, zásobárny pitné vody

Takový odpad dokáže zamořit půdu a následně spodní vodu. Do vody se dostávají rakovinotvorné látky, i když to normy dovolují !!! Tyto látky jsou původci chorob !!! V České Republice umírá ročně na zhoubné nádory desetitisíce lidí bez rozdílu věku !!!

PROTO BUĎME OHLEDUPLNÍ K NAŠEMU ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ A ZBYTEČNĚ JEJ NENIČME!

Jana Kratochvílová, Monika Šantavá IX.B