Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kyselé deště. Co to je? Kyselý déšť je déšť, který má ph>5.5. Normální déšť je mírně kyselý (ph=cca6). Tato mírná kyselost je způsobená oxidem uhličitým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kyselé deště. Co to je? Kyselý déšť je déšť, který má ph>5.5. Normální déšť je mírně kyselý (ph=cca6). Tato mírná kyselost je způsobená oxidem uhličitým."— Transkript prezentace:

1 Kyselé deště

2 Co to je? Kyselý déšť je déšť, který má ph>5.5. Normální déšť je mírně kyselý (ph=cca6). Tato mírná kyselost je způsobená oxidem uhličitým ze vzduchu, který s vodou reaguje za vzniku slabé kyseliny uhličité. H 2 O+CO 2 H 2 CO 3 Opravdový kyselý déšť jak ho známe je ale způsoben oxidy síry, dusíku a amoniakem.

3 Vznik V tepelných elektrárnách se spaluje hnědé uhlí, které obsahuje až 2% síry. Ta se uvolňuje do vzduchu a reaguje s vodou za vzniku kyseliny siřičité a později sírové Tepelné elektrárny ale nejsou jediným činitelem kyselých dešťů. Jsou to i přírodní zdroje, např. výbuchy sopek, které vypouští do vzduchu kyselinotvorné plyny a emise. Hlaví biologický zdroj síry je dimethyl sulfid. C C H H H H H H S

4 Rozšíření po světě Kyselý déšť je rozšířen po Skandinávii, Polsku, východě USA, jihu Kanady a Spojeném Království. Další postižená oblast zahrnuje sever Číny. V Čechách jsou nejvíce ohroženy Krušné hory z Německa.

5 Vliv na životní prostředí Kyselý déšť je pro životní prostředí velmi nebezpečný. Způsobuje hromadný Úhyn ryb, které ve vodě s ph<4 nemohou přežít. Kyselina způsobuje zvýšenou produkci slizu, která obaluje žábry a znemožňuje rybám dýchat. Také snižuje produkci enzymů, takže mláďata pstruhů se nemohou dostat z vajec. Kyselý déšť nešetří ani stromy, kterým kyselina poruší voskový povrch na listech, takže jsou pak citlivěji snáší mráz, plíseň a útoky hmyzu. Zároveň porušuje kořeny, takže strom nemůže přijímat živiny.

6 Vliv na člověka Kyselý déšť uvádí v činnost toxické ionty v půdě a ve vodě. Některé z těchto chmikálií mohou být nebezpečné i pro člověka. Měď způsobuje průjmy a hliník může být příčinou Alzheimerovy choroby. Olovo způsobuje zácpu, poruchu krvetvorby a poruchy centrální nervové soustavy.

7 Jak je omezit? Je nutné snížit množství spalovaného hnědého uhlí a omezit splodiny, které vypouští auta

8 Na prezentaci pracovali: Havíř, Čurda, Černý


Stáhnout ppt "Kyselé deště. Co to je? Kyselý déšť je déšť, který má ph>5.5. Normální déšť je mírně kyselý (ph=cca6). Tato mírná kyselost je způsobená oxidem uhličitým."

Podobné prezentace


Reklamy Google