Sociologické směry v právu. Sociologická jurisprudence  Sociologické hnutí v právu je reakcí na právní pozitivizmus, ale zároveň kritickým zhodnocením.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Sociologické směry v právním myšlení.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
1 Dějiny právního myšlení Přednáška III. Iusnaturalismus vs. Právní positivismus II.
Základy automatického řízení 1
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Správa sociálního zabezpečení
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
Dějiny právního myšlení Přednáška I
Dějiny právního myšlení Přednáška II. Iusnaturalismus vs
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pojem práva a jeho systém
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Základní informace o poskytovateli
Lidská práva VY_32_INOVACE_3-50 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
TEORIE PRÁVA Právní kultury JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Dějiny právního myšlení Přednáška V. Účel práva / účel v právu
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Název projektu: Moderní škola
Aplikace práva orgány veřejné moci; uvážení při aplikaci práva
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Diagnostika Zimní semestr 2015/2016.
Katedra finančního práva a národního hospodářství
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
Právní precedenty, soudcovské právo, význam soudní judikatury v kontinentálním právu
Odvětvotvorná kritéria Jan Neckář podzim 2007
Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecné výklady o důkazech
Název projektu: Moderní škola
Správa sociálního zabezpečení
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
ETIKA Jana HOROVÁ.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
OSOBNOST.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Mezinárodní právo Mezinárodní smlouva
Transkript prezentace:

Sociologické směry v právu

Sociologická jurisprudence  Sociologické hnutí v právu je reakcí na právní pozitivizmus, ale zároveň kritickým zhodnocením přirozenoprávní školy.  Sociologická jurisprudence usiluje o integraci práva a společenských věd s cílem vytvořit podmínky pro to, aby  právo přestalo být chápáno jako komplex autoritativních norem (právní pozitivismus) či kvaziautonomních principů (iusnaturalismus),  ale bylo pojímáno jako společenský fenomén, jako společenská síla fungující v procesu interakce práva a jeho institutů na jedné straně a přístupů, postojů a aktivit lidí řízených právem na druhé straně.

Hlavní ideje  Odmítá víru v přesvědčení o jedinečnosti práva jako jediné metody společenské kontroly  Odmítá přístup k právu jako uzavřenému logickému systému, v němž správná rozhodnutí mohou být vyvozena logicky z předem stanovených norem  Zaujímá relativistické stanovisko k právu – odmítá přesvědčení, že lze nalézt provždy platnou teorii hodnot  Chápe realitu, v níž lidé žijí, za společensky vytvořenou bez přirozeného vodítka pro řešení společenských konfliktů  Je přesvědčena o významu technik jiných společenských věd a jimi zprostředkovaných výzkumech, které mohou napomoci k efektivnější právní vědě  Jeví trvalý zájem o sociální spravedlnost

Rudolf von Ihering (1818 – 1892)  Německý právní filozof a profesor práva  Jeden ze zakladatelů sociologické školy v myšlení o právu

Rudolf von Ihering – dílo  Základní díla:  Boj o právo,  Účel v právu,  Duch římského práva  Úvahy o vývoji římského práva a římské jurisprudence jej přivedly k odmítnutí pojmové jurisprudence právních pozitivistů

R. von Ihering – účel v právu  Uznání účelu jako univerzálního principu práva tvoří podstatu jeho právní filozofie – účel je tvůrcem práva  Jurisprudence nespočívá v kultivování právních pojmů, ale v jejich integraci, v jejich včlenění do společenského života tak, aby sloužily praktickým účelům  Účelem práva je zabezpečení klidu, prostředkem práva pak boj  Udržení právního pořádku ve státě není ničím jiným než permanentním bojem proti bezzákonnosti

R. von Ihering – pojem práva  Donucení – právo sestává z pravidel stanovených společností, které jsou vynucovány  Norma – abstraktní imperativ lidského chování  Účel – společnost a společenské vztahy spočívají na spojení vlastního zájmu se zájmem druhých – společnost je tedy účelová organizace k obecnému prospěchu

Eugen Ehrlich (1862 – 1922)  Rakouský právník a právní sociolog  Narodil se a působil v městě Černovice v Bukovině (nejvýchodnější část Rakousko-Uherska)

Eugen Ehrlich – dílo  Hlavní dílo:  Základy sociologie práva  Hlavní myšlenka:  Těžiště právního vývoje nespočívá v zákonodárství, ani v právní vědě, ani v soudních rozhodnutích, ale ve společnosti samé.

E. Ehrlich – živé právo  Obrací svou pozornost nikoliv k právu stanovenému v právních aktech, ale podstatu práva nalézá v tom, co nazývá právními skutečnostmi a v živém právu  Společnost chápe jako souhrn asociací, svazků, společenských skupin nejrůznějšího druhu  Je nutno především zkoumat řád, který mezi lidmi v těchto asociacích existuje  Z celkového souboru právních norem, které tvoří živé právo, vyděluje druhou skupinu, tzv. „normy rozhodnutí“, které spočívají v normotvorné činnosti státu

E. Ehrlich – pojem práva  Soukromé právo je právo, které se vytvořilo v asociacích  K tomuto právu se pak připojuje právo druhého řádu, především trestní a procesní, které chrání ono asociacemi vytvořené právo  Donucení není závazný, specifický prvek práva – za normami nestojí státní donucení, ale společenské donucení  Proti tzv. „zákonnému právu“ (právu formálně a textově zachyceném v právních normách) staví tzv. „živé právo“ (má být výrazem těch pravidel, které jsou ve společnosti spontánně a fakticky dodržovány)

Hermann Kantorowicz (1877 – 1940)  Německý právník  Zastánce teorie volného práva  Po nuceném odchodu z Německa v roce 1933 působil v Anglii

Kantorowicz – teorie  Sociologická jurisprudence pochybovala o logické úplnosti práva – teorie volného práva její existenci popírala vůbec  Tvůrčí soudce osvobozený od „paragrafového práva“ nalézá právo v souladu se spravedlností a ekvitou  Volné právo je právo, která vychází z potřeby společnosti, a proto je nezávislé na státní moci. Může mít dvě formy:  individuální volné právo – vzniká jako výsledek uznávání určitých pravidel na základě přesvědčení jednotlivce o jejich závaznosti  společenské volné právo – vzniká uznáním platnosti pravidel na základě všeobecného společenského přesvědčení

Leon Petražycki (1867 – 1931)  Polský právní filozof a sociolog  Působil v Petrohradě (1897 – 1918)  Po válce vybudoval katedru sociologie na Právnické fakultě ve Varšavě

Psychologická teorie práva  Východiskem je přesvědčení, že právo není objektivně existující sociální jev – neexistuje ani v psaných normách, ani ve společenském prostředí, ale je obsaženo v „právní psychice“ (v psychice člověka a jeho emocích)  Rozlišuje:  právo pozitivní (všeobecně uznávané, platné a sankcionované státní mocí)  právo intuitivní (které je výsledkem psychických procesů a přesvědčení každého jedince o správnosti chovat se předepsaným způsobem)

Americký právní realismus  Toto hnutí je reakcí na analytický pozitivismus, omezující se na analýzu systému a struktury pozitivního práva  Realistické hnutí naopak obrací svou pozornost na zkoumání realit společnosti v jejich vztahu k právu  Myšlenkovými původci amerického realismu byli dva američtí právníci: John Chipman Gray (1839 – 1915) a Oliver Wendell Holmes (1841 – 1935)  Postavili do středu práva soudce, a tím současně zdůraznili úlohu osobního faktoru v právním vývoji

Karl Nickerson Llewellyn (1893 – 1962)  Profesor práva na Columbia Law School a Chicago Law School  Jeden z dvaceti nejcitovanějších amerických právních vědců 20. století

Karl Nickerson Llewellyn  Nachází charakteristické rysy realismu především v těchto aspektech:  realismus nevytváří školu – je hnutím v myšlení a v práci s právem  realismus chápe právo v neustálé změně a jako prostředek ke společenským cílům  v pojetí realismu se společnost mění rychleji než právo  realismus přijímá pro účely studia a zkoumání práva dočasné oddělení „bytí a mětí“ – proces zkoumání práva má být pokud možno nedotčen přáními pozorovatele či etickými cíli  realismus nedůvěřuje tradičním právním normám a pojmům a definuje pravidla jako „generalizovanou předpověď o tom co soudy učiní“

Jerome Frank (1889 – 1957)  Profesor práva na Yale Law School  Soudce federálního odvolacího soudu pro druhý obvod

Jerome Frank  Představitel radikálnějšího směru amerického právního realismu  Sice vidí v právu výsledek rozhodnutí soudů (resp. předvídání tohoto rozhodnutí), ale k možnosti objektivního zjištění pravdy v procesu aplikace práva je skeptický  Jeho teoretickou pozici je možné nazvat „právní skepticismus“.

Roscoe Pound (1870 – 1964)  Profesor práva  Děkan Harvard Law School (1916 – 1936)  Pátý nejcitovanější právní vědec 20. století

Roscoe Pound  Těžiště sociologické jurisprudence spatřuje ve zkoumání toho, jak právo ve společnosti fakticky působí (law in action) a nikoli jak je zachyceno v právních textech (law in books)  Úkolem právních vědců není debatovat o podstatě práva, ale zkoumat právní pořádek a efektivnost jednotlivých právních institucí  Právo má být jakýmsi „sociálním inženýrstvím“ – prostředkem k vyvažování skupinových a individuálních zájmů, které spolu soupeří v rámci vymezených základních hodnot dané společnosti