Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ETIKA Jana HOROVÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ETIKA Jana HOROVÁ."— Transkript prezentace:

1 ETIKA Jana HOROVÁ

2 ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII
Psychiatricky nemocní nejsou schopni odlišit realitu od prožitků. nerozeznávají, co je důsledkem a co projevem nemoci. ZÁKLADNÍ PROBLÉM: Do jaké míry můžeme nemocnému vnucovat názory ostatní společnosti a eventuelně ho i bez jeho souhlasu léčit? ► právní úpravy - možnosti léčit nemocného i bez jeho souhlasu, v případě nebezpečnosti pro společnost i pro něj samotného. ► problémem je zhodnocení nebezpečnosti.

3 ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII
STÁTY S TOTALITNÍMI RYSY: ► snaha přeměnit psychiatrii v represi. ► snaha o eliminaci duševně nemocných ze společnosti. DEMOKRATICKÝ SYSTÉM: ► snaha maximálně respektovat lidská práva ► formulace etických norem

4 ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII
2 modely přístupů v posuzování psychiatricky nemocných: 1. Tradiční evropský: paternalismus, Hippokratova přísaha 2. Severoamerický: liberální, respektování rozhodování jednotlivce OSN 1971 Deklarace práv duševně postižených Havajská deklarace (1977) Luxorská deklarace(1988) Madridská deklarace (1996)

5 SHRNUTÍ ZÁVĚRŮ VŠECH DEKLARACÍ
Mravní úsudek, citlivé svědomí Přesně formulovaná psaná pravidla Podpora autonomie Nemocný má základní práva jako jiní občané Terapeutický vztah – oboustranná dohoda Léčba vždy přínosem pro nemocného Poučení nemocného i o alternativách Žádní metoda proti vůli nemocného (vyjímky) Nedobrovolná hospitalizace (soud) „Nic v textu deklarace nesmí být interpretováno tak, aby byla porušena práva a svobody deklarované“.

6 ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII
Specifická témata: Farmakoterapie Elektrošoky Nedobrovolná hospitalizace Nedobrovolná (nucená) léčba Omezení pohybu Umístění do izolace Kastrace „Nálepka“ nenormální Klinický výzkum psychiatrických léků Nevhodná medializace psychiatrie Zásady použití omezujících prostředků.

7 Pobyt na uzavřeném oddělení Mechanické omezení (kurtování) Izolace
OMEZUJÍCÍ PROSTŘEDKY Pobyt na uzavřeném oddělení Mechanické omezení (kurtování) Izolace Fyzické omezení (držení pacienta personálem, použití chvatů) Ochranná lůžka (síťová lůžka) Farmakoterapie-psychofarmaka, parenterálně

8 Způsoby chování v psychoterapii, které mohou být považovány za neetické
Vyžadování úsluh od pacienta Půjčování peněz pacientovi Přemlouvání osob, aby se staly pacienty Objímání a nebo líbání pacientů Léčení nezletilého bez souhlasu rodičů Sdělení, že mě pacient zklamal Prodávání zboží pacientům Vyžadování odměna neuskutečněná přání Provádění terapie pod vlivem alkoholu Sdělení pacientovi, že je pro nás sexuálně atraktivní Odmítnutí sdělení diagnózy pacientovi Debatování o pacientech s přáteli Akceptace pacientova rozhodnutí k sebevraždě atd.

9 ETICKÉ PROBLÉMY V PSYCHIATRII
Literatura zabývající se etickými tématy v psychiatrii: Baudiš P., Libiger J.: Etika v psychiatrii, Galén, 2002


Stáhnout ppt "ETIKA Jana HOROVÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google