HYGIENA PRÁCE VE SKLADECH HYGIENA PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ Předpisy a směrnice v této oblasti vydává hlavní hygienik České republiky. Kontrolou jejich plnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Zpracoval Ing. Jan Weiser Velkoobchodní sklady (technické charakteristiky a vybavení)
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Novelizace předpisu D7/2 k organizování výlukových činností k Lenka Komínová GŘ SŽDC Odbor plánování a koordinace výluk Setkání s dopravci,
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad spotřebu energie a zajištění kvality životního.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Provozovny společného stravování
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
HYGIENA PRÁCE.
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Gastronomická zařízení - HACCP
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Věcné učení Ochrana přírody
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
MVdr.Vratislav Krupka.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
GDPR aneb to chceme.
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Organizace práce na prodejně
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
SPRÁVNÍ PRÁVO.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Transkript prezentace:

HYGIENA PRÁCE VE SKLADECH

HYGIENA PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ Předpisy a směrnice v této oblasti vydává hlavní hygienik České republiky. Kontrolou jejich plnění jsou pověřovány orgány hygienické služby i ostatní kontrolní orgány, které sledují činnost obchodu.

HYGIENA PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ Práce na pracovišti vyžaduje velmi důsledné dodržování hygienických předpisů. Vše začíná čistým pracovním prostředím, tedy všech prodejních místností, zázemí prodejny i skladů, které musí být čisté, dobře větratelné. Na pracovišti nesmí zůstávat žádné zbytky potravin. Všude musí být vzorný pořádek.

HYGIENA PRACOVNÍHO PROSTŘEDÍ Všechny pracovní stroje, zařízení i pomůcky udržujeme v naprosté čistotě a pořádku. Úklid provádíme podle potřeby, při úklidu používáme horkou vodu, saponátové a desinfekční prostředky.

LAKOVACÍ KABINY, SUŠÍCÍ BOXY

HYGIENA PRÁCE - HP Odbor hygieny práce se zabývá posuzováním práce a jejích vlivů na zdraví zaměstnanců. Základní činností odboru v rámci státního zdravotního dozoru je kontrola plnění zákonných povinností v oblasti ochrany zdraví při práci.

HYGIENA PRÁCE - POŽADAVKY: - na provedení pracovišť, včetně osvětlení, větrání - zajištění vyhovujících mikroklimatických podmínek na pracovišti - dodržování hygienických limitů pro fyzikální faktory, chemické škodliviny a prach v pracovním prostředí - dodržení limitů pro fyzickou zátěž - naplnění ergonomických požadavků pro pracovní místo a pracoviště - dodržování zásad pro práce s biologickými činiteli - vybavení pracovišť sanitárními a pomocnými zařízeními - zásobování pracovišť vodou - zajištění závodní preventivní péče

HYGIENA PRÁCE - FAKTORY: 1. fyzikální faktory - např. hluk, vibrace, neionizující záření, mikroklimatické podmínky 2. chemické faktory (chemické škodliviny) 3. biologické faktory (bakterie, viry) v pracovním prostředí - všechny mají vliv na zdravotní stav pracovníků Jsou posuzována technická, organizační a náhradní opatření provedená zaměstnavatelem ke snížení působení rizikových faktorů pracovního prostředí.

ZÁVODNÍ PREVENTIVNÍ PÉČE

DOPRAVNÍ DISPEČINK, VÝROBA, ÚKLID

KATEGORIZACE PRACÍ Zaměstnavatel je povinen pro všechna pracovní místa ve firmě provést kategorizaci prací. Kategorizace se provádí na základě posouzení míry výskytu rizikových faktorů ovlivňujících pracovní prostředí, které mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců.

KATEGORIZACE PRACÍ

HYGIENICKY NEZÁVADNÉ ZBOŽÍ Z hlediska hygieny je třeba v prodejně i ve skladech udržovat podmínky, které zaručují následný prodej hygienicky nezávadného zboží. Proto se musí dodržovat následující zásady:

HYGIENICKY NEZÁVADNÉ ZBOŽÍ - ZÁSADY: - udržovat v prostorách potřebnou teplotu a vlhkost vzduchu i jeho stálý přívod a obměnu - zboží chránit před hlodavci a hmyzem (mřížky, důkladná přejímka zboží) - rychle se kazící zboží (potraviny) uchovávat v chladicích zařízeních - nebalené potravinářské zboží (kromě ovoce a zeleniny) chránit při uskladnění kryty ze skla nebo plastů – při manipulaci s ním používat kleště, lopatky a vidličky

HYGIENICKY NEZÁVADNÉ ZBOŽÍ - ZÁSADY: - pokud jsou pochybnosti o hygienické nezávadnosti zboží - nutno nechat okamžitě prověřit hygienikem - zákaz vodit do prostor psy a jiná zvířata - z hygienických a bezpečnostních důvodů je dovoleno kouřit jen v prostorách k tomu vyhrazených ( nikoli v místech, kde je uloženo zboží )

ZÁKAZ KOUŘENÍ, VODĚNÍ PSŮ

KODEX SPRÁVNÝCH POSTUPŮ SOUFFLET - SKLADOVÁNÍ - obsahuje zásady a minimální požadavky pro příjem, skladování a expedici produktů (rostlinné komodity, rostlinná krmiva a suroviny pro ně) na všech provozech skupiny SOUFFLET v ČR i v externích areálech Oblast použití upravovaná tímto Kodexem je smluvně vyžadována na všech dodavatelích skladovacích služeb a uplatňuje se pro produkty určené pro lidskou spotřebu.

HYGIENA PŘI SKLADOVÁNÍ A. Sklady a skladovací prostory musí být bezpečné, suché, utěsněné, udržovány čisté, nepoškozené, bez zápachu, nesmí se v nich vyskytovat škůdci. Musí být vhodně a účinně čištěny po každém vyprázdnění, pravidelně dezinfikovány a tedy chráněny proti všem druhům kontaminace. B. Okolí stavby skladu produktů musí být trvale udržováno a nesmí negativně ovlivňovat jakost a zdravotní nezávadnost produktů (v blízkosti se nesmí vyskytovat objekty živočišné výroby, volné skládky statkových hnojiv nebo jiných nebezpečných látek a odpadů a další objekty produkující pachy a nebezpečné emise).

OKOLÍ SKLADU, SUCHÝ SKLAD

HYGIENA PŘI SKLADOVÁNÍ C. Sklady nesměly být nikdy používány pro ustájení dobytka a produkty nesmí být skladovány společně s živočišnými moučkami, krmivy pro zvířata a jejich koncentráty, chemickými látkami, minerálními doplňky a jinými. D. Musí se provádět úplné vyprázdnění skladovacího prostoru (buňky, komory) minimálně jednou za rok. Po každém vyprázdnění zkontrolovat jeho stav a provést vhodné čištění (dekontaminaci). E. Před naskladněním je nutné provést asanaci skladů a opatření, aby se v průběhu skladování zabránilo množstevním ztrátám, kontaminaci a snížení jakosti skladovaného produktu.

HYGIENA PŘI SKLADOVÁNÍ F. U produktů, které jsou skladovány dočasně v době žní venku, provádět systematickou a přísnou kontrolu (pach, vlhkost, barva, celkový vzhled hromad, výskyt naklíčených zrn, škraloup …) v souladu s předpisy FIFO (první vstup, první výstup). Odstranit nezdravá zrna (škraloup, klíčky, plíseň) a zlikvidovat je jako odpad. G. Po naskladnění systematicky měřit teplotu u skladovaného produktu 1 x týdně a zaznamenat ji („Kniha teplot“). Kalibrace teplotních čidel by neměla být starší než 2 roky (kalibrační list).

Moderní čisticí linka, Haly zámečnické výroby

HYGIENA PŘI SKLADOVÁNÍ H. Dodržovat následující zásady ventilace: - vzduch použitý pro větrání musí mít vždy alespoň o 5 ° C nižší teplotu než teplota skladovaného produktu - jestliže je teplota venkovního vzduchu větší než teplota skladovaného produktu, nesmí se větrat! - ventilátory zapínat co nejdříve, i když není hala naskladněná celá, s cílem snížit teplotu pod 20 ° C - po naskladnění se ventilátory nevypínají dokud nezačne teplota klesat

HYGIENA PŘI SKLADOVÁNÍ Větrání můžeme omezit při poklesu teploty: pod 10 ° C – na omezenou dobu pod 0 ° C – na delší dobu - datum a čas větrání evidovat v „Kartě skladování“ I. Okamžitě přijmout nápravná opatření v tom případě, když teplota skladovaného produktu neklesá nebo když dochází ke zhoršení jakosti skladovaného produktu (přepouštění sil, větrání) – neprodleně informovat ukladatele!!! J. Zavést směrnici definující řízení nestandardního produktu (identifikace, oddělení) a zabránění tak jeho neúmyslnému nebo náhodnému použití.

Odkazy: upload/%AE%E1kovsk%E9_%FAlo%BEi%B9t%EC /OBCHOD.doc

Odkazy:

agro.cz/data/download/cs/Microsoft-Word--- GTP002_-_Kodex_skladovani_2006.pdf bezpecnostni-tabulky.com/img/176.jpg