Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST OPRACOVÁNÍ MATERIÁLU – USPOŘÁDÁNÍ DÍLNY
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma OPRACOVÁNÍ MATERIÁLU – USPOŘÁDÁNÍ DÍLNY Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Opracování materiálu - uspořádání dílny
Témata: Požadavky na dílnu Dílna Sklad Garáž Další části

5 Požadavky na dílnu Každá dílna nebo pracoviště musí splňovat určité požadavky: - bezpečnost práce; dostatečné osvětlení, protiskluzová podlaha, protipožární opatření, bezpečné nástroje a nářadí (bruska s krytem apod.). Tato bezpečnostní opatření platí v celém areálu podniku či firmy, přehledně uskládaný materiál podle druhu a rozměrů, nářadí stále udržované v dobrém stavu. Bezpečnostní opatření a požadavky na vybavení dílny jsou různé. Rozhodující je, jak je dílna velká a jaké práce v ní budou probíhat. Podle toho jsou dílny vybavené různě.

6 Dílna malá

7 Dílna velká

8 Dílna Je pro firmu a pro pracovníky hlavní místností, v níž tráví nejvíce času. Velikost musí odpovídat požadavkům na potřebný počet výrobků nebo množství prováděné práce. Pokud je v dílně současně větší počet pracovníků, nesmí si při práci překážet a každý musí mít pro svou práci dostatečně velký prostor. V každé části dílny musí být dostatečné osvětlení. U některých pracovišť nebo strojů je samostatné osvětlení přesně v místě, kde je to pro práci potřebné. Dílny se svařováním musí být vybavené podle vyhlášky potřebným počtem hasicím přístrojů v závislosti na počtu svářecích pracovišť. Používané nářadí i materiál musí být pokládané na stolech nebo jinde tak, aby nepřekážely a nebyly původcem nehody nebo úrazu na pracovišti.

9 V dílně a ve skladu jsou všechny pomůcky, nářadí, nástroje, náhradní díly uloženy na svém místě, pokud mají krabičky, tak jsou v krabičkách.

10 Rozsah průměru trubky (mm)
Sklad Slouží k uskladnění materiálu a nářadí, případně dalších věcí. Veškerý materiál a nářadí musí být roztříděné podle druhu, velikosti atd. Ve velkých skladech se shromažďují jak materiály ihned používané, tak i nově nakoupené. Často se musí od sebe rozdělovat. Rovněž ve skladu musí být dostatečné osvětlení, případně hasicí přístroje. Nářadí Konstrukční typ Rozsah průměru trubky (mm) kleště siky 6 – 95 dělené 40 – 400 hasák malý 10 – 60 švédský 20 – 100 svěrák pionýr 15 – 100 stolový 20 – 150 Správné rozdělení nářadí a umístění v příslušných regálech je velmi důležité. Pokud je vše umístěno na svém místě, nemusí se hledat a ztrácet tak čas. Po použití je nutno vždy nářadí očistit a uložit na správné místo.

11 V dílně, skladu i v garáži je třeba přepravovat veškerý těžký materiál a stroje na vozících k tomu určených. Předejde se tím poškození a pracovníci nejsou tolik fyzicky namáháni.

12 Garáž Slouží k uschovávání vozidel. Často je v ní také mnoho jiných věcí, které tam nepatří. Pořádek je základem k bezpečnosti, vše co do garáže nepatří by mělo být uskladněno jinde. V garáži by měla být auta, případně stroje, které firma nebo pracovníci potřebují k práci. Dále mohou být v garáži náhradní pneumatiky, olej na výměnu, kanystr s benzínem, náhradní díly na auto nebo stroj a všechny věci, které jsou potřeba k údržbě a provozu. Umístění garáže a propojení s dílnou by mělo být takové, aby zboží, nářadí, hotové výrobky, přeprava mezi dílnou a stavbou byly co nejkratší a nejjednodušší.

13 Další části Komplex uspořádání dílny zahrnuje mimo vlastní dílnu, ve které probíhá pracovní proces, také další místnosti nezbytné k provozu. Počet místností a jejich velikost je různá v závislosti na potřebné velikosti celého komplexu. Tyto místnosti plní další funkce, které jsou nezbytné pro chod. Malé dílny mají často jednu místnost, kde jsou společně WC s umyvadlem, ve velkých dílnách jsou tato zařízení umístěná do samostatných místností. Organizačně by měla být dílna uspořádaná tak, aby se do všech místností mohlo jít z chodby. V každém případě by mělo uspořádání dílny, velikosti místností a jejich vybavení odpovídat požadavkům na bezpečnost provozu. V mnoha dílnách není zavedena teplá voda, což odporuje hygienickým předpisům. Proto se staré a nevyhovující dílny upravují a doplňují veškerým zařízením tak, aby byly splněny požadavky bezpečného, hygienického a produktivního provozu.

14 Kontrolní otázky: 1. Jaké jsou požadavky na dílnu?
2. Jak by měly být uspořádané věci v dílně? 3. Ve kterých dílnách by měly být hasicí přístroje? 4. Jak mají být uskladněny materiály a nářadí ve skladě? 5. Co nemá a co má být v garáži?

15 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google