Společenský protokol. Historie Pravěká společenství Aristoteles – Zoon politikon – člověk je tvor společenský Etiketa se vyvíjí spolu se společností,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Advertisements

Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pracovní právo. Pohovor
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Eva Bělocká a Jan Kozák Etiketa workshop. O čem si dnes budeme povídat I. blok: Telefonování 1.Praktické cvičení 2.Pravidla slušnosti pro telefonování.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Hody, hody doprovody TRADICE. Ve kterém ročním období jsou Velikonoce. 2 Léto Zima Podzim Jaro.
Základní škola náměstí Míru 83 Kojetín „5. prosince 1903 byla nová budova dívčí obecné školy otevřena a k ní byly připojeny dívčí pobočky měšťanské školy“
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKET_PREZENTACE_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_KANCELARI_KONVERZAC E_PREZENTACE_18 Název školyStřední.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
IMYDŽ JE NA NIC! POSLOUCHEJ ŽÍZEŇ!. IMAGE FIRMY & ETIKETA Ing. Bc. Jan Kuba.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Kultura stolování. Vypracoval: Lukáš Karlík.
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CESTUJEME V AUTOMOBILU AUTOSEDAČKA BEZPEČNOSTNÍ PÁSY CESTUJEME V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH CESTUJEME V AUTOMOBILU AUTOSEDAČKA BEZPEČNOSTNÍ.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_NEHODY_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb,
Každodenní život Řeků. Bydlení na venkově domy z hlíny a slámy ve městě z nepálených cihel středem domu dvůr, kde stál oltář jednotlivé místnosti kolem.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_TELEFONOVANI_MOBIL_PR EZENTACE_14 Název školyStřední.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_5_Procvičování pravopisu vlastních jmen.
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_11_31_Oblečení
Moravská Ostrava, Ostrava
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SPOLEČENSKÁ ETIKETA.
Název projektu: Moderní škola
  Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_7M Škola: Využívání informačních a komunikačních technologií, etická výchova Téma:Úcta k sobě samému, sebeúcta Číslo projektu:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Technické prostředky v požární ochraně
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní pravidla přípravy slavnostních hostin
Talíř a příbory Pravo-levo.
Úvodní a seznamovací hry
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_5M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jolana Lásková Ročník: 8. Tematický okruh,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Doplněk (verbální atribut)
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Rodinné vinařství Mikulenkovi a malá ekofarma Velké Žernoseky u Litoměřic Představení a nabídka.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Má země Česká republika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.25_Zasady_spolecenskeho_chovani.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Části obchodního dopisu, osnova
Orientujeme se v prostoru
15 věcí, které byly kdysi lepší...
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Společenský protokol

Historie Pravěká společenství Aristoteles – Zoon politikon – člověk je tvor společenský Etiketa se vyvíjí spolu se společností, odráží stupeň jejího rozvoje Pravidla společenského chování byla vždy tak přísná, jak přísná hierarchie vládla ve společnosti

Dvůr Ludvíka XIV. Zahradník a jeho cedulky v trávníku ve Versailles Ceremoniář s cedulkou se jménem šlechtice Etiketa – homonymum Ceremoniál pro všechny i běžné činnosti

Další rozvoj etikety Adolf Franz Friedrich Ludwig, svobodný pán von Knigge – dílo O jednání s lidmi - Myšlenky osvícenství, nové myšlení v duchu ideálů Francouzské revoluce Britská a francouzská diplomacie English gentry - „gentleman“ Demokratizace etikety

současnost Konzervativní přístup vs freestyle Slušnost a zdvořilost Přirozené chování Znalost pravidel Každé prostředí má svá pravidla Principy se opakují, situace jsou neopakovatelné

Etika a etiketa Etika je filozofická disciplína Etiketa je soubor pravidel společenského chování

Žena Emancipace Současná etiketa ženám nic nezakazuje Americká etiketa Žena musí dát muži příležitost, aby projevil svoji galantnost Nikdy nezvedá spadlý předmět

V etiketě rovnost neplatí! Tři kategorie významnosti: Žena Starší Nadřízený Absolutní nadřazenost: Hlavy státu, předsedové vlád, velvyslanci, církevní hodnostáři, rektoři

Orientace v situacích Zdravý rozum Jediný pevný bod – žena Přednost cizinců před domácími Přednost hostů před rodinou a známými

Vztah k nadřazeným – základní pravidla Kráčí nám po pravici Do cizích prostor vcházíme před nimi Do známých prostor dáváme přednost Nejlepší místa u stolu Představujeme je jako první ….

Představování Muž se představí ženě Žena podává ruku jako první Jméno a příjmení Třetí osoba představuje s tituly Pan vs titul Ve stoje Muži zapnou sako

Čtyři a více Pořadí významnosti určuje významnější z páru Role hostitele VIP Kdy je vhodné představit svůj doprovod Pozor na jména První dojem

Zdravíme (se) Známé Neznámé podle prostředí Méně významný významnějšího Ten, kdo přichází ke skupině Na pracovišti podřízený nadřízeného Ve stoje V sedě

Podávání ruky Ve stoje V sedě Nikdy přes překážku nebo do kříže Pevný stisk Rukavice Společenské rébusy – setkání různých párů Muž jako doprovod Kdy ruku nepodáváme

Líbání Ruky Polibek na přivítanou Různé zvyky ve světě

vizitky Rakousko – Uhersko a tituly Ostatní svět bez titulů Mobilní číslo Osobní vzkazy Předávání Mít je po ruce

oslovování Pozor na zkomolení jména Před důležitým setkáním je třeba se jména i tituly naučit vyslovovat! Křestní jména Kdy a jak s tituly 5. pádem oslovujeme Funkce má přednost před titulem Pán, paní, slečna, excelence Osobnosti po skončení výkonu funkce

Vykání, tykání 3 stupně – vykání, vykání s křestním jménem, tykání Navrhuje významnější Nelze odmítnout

Užitečné drobnosti Neukazovat prstem na živého člověka Ruka v kapse – projev neformálnosti, ale vždy jen jedna Dárky s vizitkou Dárky přiměřené! Bez cenovky Věnování přímo do knihy jen autor Dárky rozbalujeme ihned Různé světové zvyklosti

květiny Pro ženu podle věku a příležitosti Zásilky s vizitkou Květiny po představení Květiny pro muže Vždy bez obalu, nikdy v květináči

Chůze Po pravé ruce jde čestnější osoba Trojice Dva páry Vojáci Vcházení do budov Schody Deštník Klobouk, čepice

Kulturní akce Různé žánry různý dress code Šatna Do řady vchází první muž Čelem k divákům Mobil

toaleta Ženy často společně Muži zásadně každý zvlášť Nepodáváme ruce Nenavazujeme kontakty

auto Nejčestnější místo je vpravo vzadu Nastupování Vystupování Otvírání dveří Taxi

Opět drobnosti Lahev s vodou Zvýkačka Jídlo s sebou

Hromadná doprava Nastupování, vystupování Batohy Vystupování v páru Hovor Mobil, notebook, hudba, hry Ve vlaku se nezouváme Jedno sedadlo jeden cestující

hotel Hlásit pozdější příjezd Nosiči Check in, check out Room service Použité ručníky na zem Hotelový účet Peníze zanechané na stole může personál chápat jako spropitné

Mobilní etiketa Především nerušit Úvodní otázka 8 – 20 Soukromí Vypínáme Při přerušení se ozývá opět volající Mobil i notebook je nepřijatelný na jídelním stole

hygiena Vůně Vlasy Nehty Vousy Ochlupení

oblékání Underdressed Overdressed Soulad páru Umělci – samostatná kapitola, nenapodobovat! Nejdůležitější je stejně osobnost!

Pánský oblek Klasické barvy Módní trendy Večer jen černý nebo tmavomodrý Dvouřadový - sako stále zapnuté, jen k jídlu rozepínáme sako zapínáme ve formální situaci Spodní knoflík nezapínáme

Pánský oblek Sako nesvlékáme Vesta Kalhoty u podpatku dva prsty nad zemí Košile vždy s dlouhým rukávem 1 cm manžety košile z rukávu ven Límeček Barva košile

Pánský oblek Kravata Uzly Nepovolujeme Motýlek Šněrovací boty Večer vždy černé Ponožky sladěné s botami, opasek rovněž

Pánský oblek Kapesníčky vyjadřují osobitost, neřídí se žádným pravidlem Kapesník vždy bílý Rukavice Šle Kabelka, batoh Knoflíčky hodinky

Slavnostní oblečení Frak - white tie Smoking – black tie Žaket Černý oblek

běžná dámská společenská klasika Šaty, sukně Ne košilové Délka Punčochy Ne šortky Pozor na prádlo Boty

Black tie Dlouhé – velké večerní Malé černé

Různé příležitosti Ples Kancelář, úřad, škola kostým Boty Kabelka Šortky, sandály a tílka na ramínka jen na pláž

Dress code Casual Smart casual Business casual Business formal Formal dress Dark suite Black tie White tie

pozvánky Vždy s sebou Nepřenosné S doprovodem R.S.V.P. R.L.O. Regrets only

recepce Volný začátek i konec Ve stoje Hostitel vítá u vchodu Malý dárek příp.kytka se hodí Welcome drink Small talk Můžeme oslovit kohokoliv Hlavní host s hostitelem otevírá raut

raut Součástí jiné akce Uspořádání od studených předkrmů přes hlavní chody k zákuskům Překládací příbory Malé porce Ve stoje Vybíráme bezproblémové pokrmy

Zahradní slavnost Recepce v přírodě Méně formální

Bufet lunch Méně formální Sedí se libovolně

banket Slavnostní hostina pro velké množství osob Aperitiv Uvádění ke stolu Zasedací pořádek Seznamování Přípitek Slavnostní stolování Přísná pravidla

Zasedací pořádek Kritérium stěna, okna, dveře Hostitel Nejčestnější místa Pozor na izolované skupiny Host chybí nebo je navíc Konverzace je víc než jídlo

Stolování Prostření Talíře, příbory, sklenice Výzdoba Ubrousek Servírování Obsluha Pořadí chodů

Správné stolování Pečivo Plody moře – krevety, mušle, ústřice Kaviár Ryby a rybí příbor Šneci Humr, langusta

Správné stolování příbor Polévka Těstoviny Saláty Kompoty Vejce brambory

Správné stolování Citron Chřest Kukuřičný klas Špízy Steak Odložení příboru Hůlky Překládací příbory

nápoje Voda Víno Sklenice Objednávání vína Ochutnávání vína Držení sklenice Káva a čaj

dezerty Ovoce Moučníky Sýry Zmrzlina Zvláštní postavení sorbetu

Restaurace Šatna Usazení Kabelka Méně jídel na lístku – lepší restaurace Základních 5 chodů – většinou 3 U stolu Aperitivem se neťuká! Všichni by měli jíst současně

stolujeme Jíst začíná žena nebo nejváženější osoba Nevstáváme Nic nezvedáme ze země Kouření až u kávy Digestiv spropitné

Příjemný společník Konverzovat Témata hovoru Naslouchat

návštěva Nepřijít dříve, cca 10 min později První usedá hostitelka Nenutí, nabízí Hosté neodmítají Hostitel je moderátorem zábavy Zahajuje hostitel, ukončuje host

Přijímací pohovor Co nejvíce informací předem o firemní kultuře Úsměv a jistota Neverbální komunikace

různé Firemní večírek Předávání cen Loučení se zaměstnancem Jak s minoritami