Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045"— Transkript prezentace:

1 Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_7/19_Živočichové Téma: Hmyz Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu Přírodověda v 6.ročníku na základní škole praktické Doba vzniku srpen 2012 Ověřeno Žáci učivu porozuměli, zapojovali se do prezentace Určeno pro procvičování učiva a práci s interaktivní tabulí

3 Hmyz Každý z vás určitě už někdy viděl hmyz.
Setkáváte se s ním neustále na každém kroku, třeba když lížete zmrzlinu a začne vás obtěžovat vosa a nebo na rybách u vody, když máte štípance od komára. Všechno je to hmyz. Je to například vosa, kobylka, moucha, mravenec, komár a nebo včela. Hmyz má nejvíce zástupců v živočišné říši.

4 Hmyz žije na zemi, ve vzduchu, v půdě i ve vodě.
Některý hmyz se přiživuje na jiných živočiších i na člověku. Mají tělo rozdělené do tří článků (hlava, hruď a zadeček). Pro všechny druhy je typické, že mají tři páry nohou, většinou mají složené oči, tykadla a jsou jedinými členovci, kteří umějí létat.

5 Důležitým orgánem hmyzu jsou tykadla.
Jsou to orgány čichu a hmatu, které jsou pro hmyz nepostradatelné. Hmyz má kusadla, kterými ukusuje a žvýká potravu a bodavé ústrojí, kterým saje různé šťávy.

6 Rozmnožování hmyzu Rozmnožování hmyzu je velice rozmanité.
Většina hmyzu se rodí z vajíček. Ale jsou také druhy, které jsou: VEJCOŽIVORODÍ – jedinci se rodí přímo z vejce, které se vyvíjí v těle matky ŽIVORODÍ – jedinci se rodí bez vaječných obalů

7 Pohyb hmyzu Máme tři druhy pohybu hmyzu:
LET (včela, vosa, komár, motýl) CHŮZE (šváb, mravenec) PLAVÁNÍ (znakoplavka obecná, potápník)

8 Vosa Obecná Vosa je hmyz, který se pohybuje pomocí křídel (létá).
Tělo vosy kryje pevná a pružná vrstva, která se nazývá vnější kostra. Má černožlutou barvu – je to výstražné zbarvení pro ostatní živočichy v přírodě. Vosa má jedovaté žihadlo, které je ukryto v zadečku. Žihadlo může použít opakovaně.

9 Vosa je dravec a živí se hlavně jiným hmyzem.
Vosy žijí ve velkých skupinách. Svá hnízda stavějí z hmoty podobné papíru, kterou připravují rozmělňováním starého dřeva.

10  KŘÍDLA  HRUĎ HLAVA   ZADEČEK TYKADLA   ŽIHADLO  KONČETINY

11 Mravenec Obecný Mravenci se pohybují chůzí.
Mají hnědou až šedočernou barvu. Dorůstají délky 2-5 milimetrů a žijí až 7 let. Mravenci mají dokonale rozdělenou práci, a proto si umějí postavit mraveniště obrovských rozměrů. Jsou to všežravci, loví hmyz, například mšice a malé červy.

12 Samec je okřídlený a dorůstá délky 3,5–5 milimetrů.
Žije velmi krátkou dobu, po páření umírá. Samička je okřídlená krátkodobě, protože po páření se jí křídla odlomí. Dorůstá délky 7-10 milimetrů.

13 Potápník Vroubený Potápník se umí pohybovat ve vodě, ale umí i létat.
Je jedním z největších vodních brouků světa. Dospělý brouk dosahuje délky milimetrů. Barvu má černou a po bocích je lemován žlutou. Je to dravec a živí se hmyzem, drobnými rybami, obojživelníky a dalšími vodními živočichy.

14 Co je to za hmyz? Komár Pisklavý Mravenec Obecný Vosa Obecná
Potápník Vroubený

15 Je kobylka hmyz? Umí vosa plavat?
Žijí potápníci v úlech? ANO - NE Je kobylka hmyz? ANO - NE Je potápník největší vodní brouk na světě? ANO - NE Umí vosa plavat? ANO - NE Jsou tykadla důležitým orgánem pro hmyz? ANO - NE

16 Popiš tělo vosy

17 Zdroje: Ilustrace:


Stáhnout ppt "Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045"

Podobné prezentace


Reklamy Google