Kulatý stůl k Dlouhodobému programu ČSSD téma: Kvalita života a udržitelný rozvoj Zdravé životní prostředí (složková ochrana) JUDr. Ing. Petr Petržílek,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
1 5. Zasedání PS pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Aktualizace SUR ČR Hlavní změny po veřejných diskusích Ing. Igor Hartmann Ministerstvo pro.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Zdravé město J I L E M N I C E Fórum, 11. dubna 2013.
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Jak špatná politika může ohrozit naše životní prostředí
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Místní rozpočtové jednotky
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
SMĚRNICE 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady z 23
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Společenská odpovědnost ve školství
Operační program životní prostředí (OPŽP)
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Znečištění ovzduší Obr. 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název projektu: Moderní škola
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Katedra finančního práva a národního hospodářství
RIZIKO.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Výukový materiál VY_52_INOVACE_32_OCHRANA PŮDY
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
RIZIKO.
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
Měření škodlivin v ovzduší a osvětová kampaň na ochranu ovzduší ve vybraných lokalitách Zlínského kraje.
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Horizontální opatření ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR
Moravské dopravní fórum
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Národní akční plán čisté mobility
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Kulatý stůl k Dlouhodobému programu ČSSD téma: Kvalita života a udržitelný rozvoj Zdravé životní prostředí (složková ochrana) JUDr. Ing. Petr Petržílek, Ph.D. Masarykova demokratická akademie Lidový dům, Steinerův sál

OVZDUŠÍ A KLIMA 2 Masarykova demokratická akademie Lidový dům, Steinerův sál Ovzduší: -ČR neplní evropské hygienické a imisní limity => infringement -Zvětšila se plocha oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší z 3% na cca 4,5% -Znečisťující látky nadlimitně rostou i v malých obcích => sociální problém -Obyvatelstvo je vystaveno nadlimitním koncentracím PM 10 (cca18%), BaP a NO 2 (cca 36%), ozón (cca 23%) => celková úmrtnost vzrostla o 2%, roste nemocnost zejména dětí => ČR se vystavuje žalobám ze strany lidí ÚKOL pro ČSSD: zajistit plnění limitů Klima: -Pravděpodobnost výskytu suchých měsíců vzrostla o více než 15% a extrémně suchých měsíců o více než 5% => extrémní hospodářské ztráty -Emise skleníkových plynů rostou, i když v EU je trend zcela opačný -Stát hodlá redukovat tyto emise jen o 17%, přestože Pačesova komise vidí potenciál ČR mezi 60-80% ÚKOL pro ČSSD: Přijmout zákon o mechanizmech snižování emisí skleníkových plynů v průměru o 2% ročně (vláda projedná ještě letos), zajistit financování adaptačních (z rozpočtů Podniků povodí, Lesů ČR, PGRLF a SZIF) a mitigačních opatření (úspory, OZE …)

Půda, příroda a krajina 22. září Masarykova demokratická akademie Lidový dům, Steinerův sál Půda: -Kvalitativní ukazatele: cca 50% ZPF je ohroženo erozí, dochází k nadměrné aplikaci hnojiv => špatná dotační politika -Kvantitativní ukazatele: zrychluje se trend záboru výměry ZPF (cca 5000 ha ročně) => nástroje územního plánování, EIA a IPPC jsou neúčinné ÚKOL pro ČSSD: poskytnutí přímých dotací podmínit realizací agro-envi opatření (remízky, meze, příkopy) a poskytnutí investičních dotací přechodem na organické nebo precizní hospodaření; zavést envi-povolení na místo ÚR, EIA a IPPC (předpokládá to i změnu kompetencí), omezení záborů půdy vyšší bonity Příroda a krajina: -Dle SP se snižuje průchodnost krajiny a zvyšuje se její fragmentace -Ohroženo, resp. na ústupu je více jak ½ druhů ÚKOL pro ČSSD: rozšířit ZCHÚ (např. Doksy, Kokořínsko, Brdy Doupovské hory), dotvořit ÚSES i jinak než přes úpd, např. legislativně, a zajistit efektivní vymáhání ekologické újmy díky spornému řízení formou přímé či náhradní naturální restituce (dosud se nerealizuje zásada znečišťovatel, ať platí)

Lesy, vodní a odpadové hospodářství 22. září Masarykova demokratická akademie Lidový dům, Steinerův sál Lesy: - ČR patří mezi státy EU s nejvyšší mírou defoliace => lesy nejsou odolné ÚKOL pro ČSSD: v Lesích ČR přejít na FSC hospodaření (zejm. za účelem vyšší druhové a věkové diverzity) a zvýšit podíl lesů zvláštního určení. Voda: -Není možné dosáhnout imisních standardů přípustného znečištění povrchových vod do r => infringement -Je ohroženo plnění směrnice o čištění městských odpadních vod => infringement -Vodné a stočné roste ačkoliv se spotřeba vody snižuje => sociální problémy ÚKOL pro ČSSD: povinnost zajistit financování plnění směrnic musí být převedena z obcí na stát; zřídit národního síťového regulátora, zajistit levný standard spotřeby vody regulací provozovatelů VaK; podporovat obnovu a vznik nových rybníků, malých nádrží, vsakovacích pásů, hrazení bystřin, meandrů apod. Odpady: - Nelze zajistit snížení ukládání BRKO na skládky do 2020 na 35% (skládkování přes 90% celkového odstraňování odpadů) => infringement, vyšší zatížení občanů poplatky ÚKOL pro ČSSD: zvýhodnit třídění odpadu a zajistit dobudování kapacit pro materiálové a energetické využití v souladu s hierarchií nakládání s odpady.

Horizontální ochrana ŽP 22. září Nový zákon o životním prostředí ÚKOL pro ČSSD: -Legislativní zakotvení principů“: udržitelného rozvoje, předběžné opatrnosti, ochrany ŽP jako veřejného zájmu, znečišťovatel platí atd. -Zkrácení povolovacích procesů prostřednictvím environmentálního povolování – propojení EIA, IPPC a územního řízení -Zřízení Správního tribunálu jakožto odvolacího orgánu ve správních řízeních -Zakotvení právní subjektivity ŽP a zřízení krajských Agentur ŽP s aktivní legitimací zastupovat zájmy ŽP ve sporných řízení -Vymáhání ekologické újmy formou přímé či náhradní naturální restituce s využitím metod oceňování ztrát na ŽP Čistý ekonomický blahobyt ÚKOL pro ČSSD: -Podpora lokální ekonomiky: participativní ekonomika, doplňkové měny, podpora netržní práce, ekologické infrastrukturní investice, podpora OZE -Ekonomickou úspěšnost nehodnotit jen podle HDP, nýbrž dle agregátního ukazatele, např. míry čistého ekologického blahobytu NEW zahrnujícího vedle HDP, vyčíslení nerealizovaných investic do ŽP a veřejných služeb (aby byly splněny ukazatele UR), hodnotu služeb a statků generovaných netržní prací Masarykova demokratická akademie Lidový dům, Steinerův sál

DĚKUJI ZA POZORNOST 6 Masarykova demokratická akademie Lidový dům, Steinerův sál Kontaktní adresy pro zasílání komentářů a připomínek: