Silniční daň. Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání Předmětem daně jsou vozidla,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Silniční daň.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Aktuální přehled o platných vzorech tiskopisů MFin používaných v roce 2016 za rok 2015 i pro rok 2016 ML
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_15 Název materiáluDaně z příjmů.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
VY_32_INOVACE_AUT1_11 Kategorie a druhy motorových vozidel.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z minerálních olejů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Cestovní náklady podnikatele a zaměstnance. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
* * RO Č NÍ ZÚ Č TOVÁNÍ ZÁLOH A DA Ň OVÉHO ZVÝHODN Ě NÍ.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Právo sociálního zabezpečení Pojistné na SZ Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Ing. Veronika Dostálková MBA
Spotřební a energetické daně
TISKOPISY Aktuální přehled o platných vzorech
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Téma 3: Dovolená a překážky v práci, srážky ze mzdy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov
Účtová třída 3 –zúčtovací vztahy
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Daň z příjmů právnických osob
Právo sociálního zabezpečení
Majetkové daně – motorová vozidla Michal Radvan
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Daň z příjmů fyzických osob
Řešení příkladů z minula
Spotřební a energetické daně
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_DANĚ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Reálné daně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje říjen 2018 Návrh novely zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1.
DUM - Digitální Učební Materiál
Právo sociálního zabezpečení
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Program na podporu lesních ekosystémů
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Roční zúčtování příjmů poplatníka Je určeno pro zaměstnance, kteří nemají povinnost podat daňové přiznání. Poplatník žádá svého zaměstnavatele o roční.
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová
Transkript prezentace:

Silniční daň

Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání

Od daně jsou osvobozena např. vozidla: jednostopá a vozidla se třemi koly a jejich přípojná vozidla, jednostopá a vozidla se třemi koly a jejich přípojná vozidla, vozidla, která se nacházejí v zahraničí ve zdaňovacím období nepřetržitě alespoň 183 dní, vozidla, která se nacházejí v zahraničí ve zdaňovacím období nepřetržitě alespoň 183 dní, vozidla zabezpečující zpravidla linkovou osobní vnitrostátní dopravu, zdravotnická vozidla, požární atd. vozidla zabezpečující zpravidla linkovou osobní vnitrostátní dopravu, zdravotnická vozidla, požární atd.

Poplatníci daně jsou fyzické a právnické osoby provozující vozidla za účelem dosažení zisku, jsou majiteli vozidla a vozidlo má přidělenou SPZ. jsou fyzické a právnické osoby provozující vozidla za účelem dosažení zisku, jsou majiteli vozidla a vozidlo má přidělenou SPZ. zahraniční osoba užívající vozidlo k podnikání na území České republiky, avšak evidované v zahraniční, zahraniční osoba užívající vozidlo k podnikání na území České republiky, avšak evidované v zahraniční, zaměstnavatel, který vyšle svého pracovníka na pracovní cestu jeho vlastním vozidlem. zaměstnavatel, který vyšle svého pracovníka na pracovní cestu jeho vlastním vozidlem.

Základem daně u osobních automobilů - zdvihový objem motoru u osobních automobilů - zdvihový objem motoru u tahačů a návěsů - součet hmotností v tunách připadajících na nápravy a počet náprav u tahačů a návěsů - součet hmotností v tunách připadajících na nápravy a počet náprav u ostatních vozidel celková hmotnost v tunách a počet náprav. u ostatních vozidel celková hmotnost v tunách a počet náprav.

Sazba daně – osobní automobil Sazba daně – osobní automobil se zdvihovým objemem motoru nad se zdvihovým objemem motoru nad 800 cm 3 do 1250 cm 3 … Kč se zdvihovým objemem motoru nad se zdvihovým objemem motoru nad 1250 cm 3 do 1500 cm 3 …2 400 Kč se zdvihovým objemem motoru nad se zdvihovým objemem motoru nad 1500 cm 3 do 2000 cm 3 … Kč se zdvihovým objemem motoru nad se zdvihovým objemem motoru nad 2000 cm 3 do 3000 cm 3 … Kč

Sazby daně silniční dle počtu náprav a hmotnosti (autobusy, nákladní automobily, tahače… Např. …….. se dvěma nápravami o celkové hmotnosti nad 5 tun do 6,5 tun Kč. Např. …….. se dvěma nápravami o celkové hmotnosti nad 5 tun do 6,5 tun Kč. Např. ………….. se dvěma nápravami o celkové hmotnosti nad 21 tun do 24 tun Kč. Např. ………….. se dvěma nápravami o celkové hmotnosti nad 21 tun do 24 tun Kč. Nejvyšší 4 a více náprav nad 36 t 50 4OO Kč. Nejvyšší 4 a více náprav nad 36 t 50 4OO Kč.

Na výši silniční daně má vliv i stáří vozu U vozu, od jehož první registrace k silničnímu provozu (doma nebo v cizině) ještě neuběhlo devět let, si sazbu daně podle § 6 zákona o silniční dani snížíte: U vozu, od jehož první registrace k silničnímu provozu (doma nebo v cizině) ještě neuběhlo devět let, si sazbu daně podle § 6 zákona o silniční dani snížíte: o 48 % po dobu 36 kalendářních měsíců od data první registrace o 48 % po dobu 36 kalendářních měsíců od data první registrace o 40 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců a o 40 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců a o 25 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců o 25 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců Za staré auto si naopak připlatíte: u vozu, který byl prvně registrován před rokem 1990, připočtete pětadvacet procent. Za staré auto si naopak připlatíte: u vozu, který byl prvně registrován před rokem 1990, připočtete pětadvacet procent.

U zaměstnavatelů, kteří vyšlou pracovníka na pracovní cestu činí sazba daně 25 Kč za každý den použití takovéhoto osobního automobilu, je-li to pro něj výhodnější. U zaměstnavatelů, kteří vyšlou pracovníka na pracovní cestu činí sazba daně 25 Kč za každý den použití takovéhoto osobního automobilu, je-li to pro něj výhodnější.

Vznikne-li či zanikne poplatníkovi daňová povinnost v průběhu roku, sazba daně se upraví alikvotně podle počtu měsíců, ve kterých daňová povinnost trvala. Vznikne-li či zanikne poplatníkovi daňová povinnost v průběhu roku, sazba daně se upraví alikvotně podle počtu měsíců, ve kterých daňová povinnost trvala.

Daňové přiznání podává poplatník do 31. ledna následujícího po uplynutí zdaňovacího období. Daňové přiznání podává poplatník do 31. ledna následujícího po uplynutí zdaňovacího období. Silniční daň se však platí zálohově ve lhůtách do 15.4., 15.7., a Případný nedoplatek či přeplatek je zúčtován pak 31. ledna následujícího roku v daňovém přiznání. Silniční daň se však platí zálohově ve lhůtách do 15.4., 15.7., a Případný nedoplatek či přeplatek je zúčtován pak 31. ledna následujícího roku v daňovém přiznání.

Silniční daň je nákladovou položkou snižující základ daně Silniční daň je nákladovou položkou snižující základ daně

Pokud fyzická osoba pobírá příjmy podle Pokud fyzická osoba pobírá příjmy podle § 9 (příjmy z pronájmu) nebo § 10 (ostatní příjmy) a při dosahování těchto příjmů používá vozidlo, vozidlo nepodléhá dani silniční, protože tyto příjmy nejsou příjmy z podnikání a tím tyto vozidla nejsou předmětem daně.