Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Kamila Pecková Tematická sada: Finanční matematika Téma: Daň z příjmů PO Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_05_20_PEKA

2 Anotace: Prezentace je určena k doplněný výkladu tematického celku Daně. Obsahuje princip výpočtu daně z příjmů právnických osob a postup při sestavení daňového přiznání k této dani. Dané téma studenti procvičí na příkladu.

3 Daň z příjmů PO Platí ji firmy, které mají sídlo na území ČR nebo zde sídlí jejich vedení. Pak musí danit nejen příjmů plynoucí ze zdrojů na území ČR, ale i příjmy ze zdrojů v zahraničí. Poplatníci podávají daňové přiznání z a zdaňovací období (kalendářní rok) do tří měsíců po jeho uplynutí. Pokud mají povinnost ověřit účetní závěrku auditorem je lhůta prodloužena na šest měsíců.

4 Sazba daně Sazba daně z příjmů PO je od roku %. Sazba se vztahuje na základ daně snížený o některé položky a zokrouhlený na celé tisícikoruny dolů.

5 Výpočet daně Zisk = výnosy – náklady
Základ daně = zisk + daňově neuznatelné náklady – nezdaňované výnosy Upravený základ daně = základ daně – dary, ztráta z minulých let Daň = zaokrouhlený upravený základ daně * 0,19 Daň po slevě = daň – slevy na dani (např. když firma zaměstnává osoby se zdravotním postižením)

6 Příklad Firma Computer Plus, s. r. o. kompletuje počítačové sestavy. V roce 2013 prodala zboží v hodnotě Kč. Nakoupila komponenty za Kč, provozní náklady byly Kč a mzdové náklady Kč, na reprezentaci vynaložila Kč. Firma poskytla charitativní dar ve výši Kč. Vypočítejte daň z příjmů PO pro rok 2013.

7 Řešení HV = V – N = – ( – ) = Kč Základ daně = = Kč Upravený základ daně = – = Kč = Kč po zaokrouhlení Daň = * 0,19 = Kč Firma Computer Plus zaplatí za rok daň ve výši Kč.

8 Zálohy V některých případech platí poplatníci zálohy na daň. Ty se počítají podle poslední známé daňové povinnosti. Zálohy neplatí ti, jejichž poslední známá daňová povinnost nepřesáhla Kč. Ostatní platí buď 2 nebo 4 zálohy za rok.

9 Splatnost daně Daň je splatná v poslední den pro podání řádného daňového přiznání – letos ( ). V případě opoždění platby se počítají sankční úroky z prodlení (od 5. dne).

10 Zdroje: KLÍNSKÝ, Petr – MÜNCH, Otto – CHROMÁ, Danuše. Ekonomika: ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. 2., upravené vydání. Praha: EDUKO nakladatelství, s. r. o., 2010, s. ISBN URL: < [cit ].


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."

Podobné prezentace


Reklamy Google