Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová"— Transkript prezentace:

1 TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová
Projekt: Zvyšování kompetencí žáků středních škol bez maturitní zkoušky RČ: CZ /0.0/0.0/16_012/ Na tento projekt je poskytována fin. podpora od EU.

2 Daňové přiznání Jaké daně mám přiznávat?
Kdy se podává daňové přiznání? Kdo mi pomůže? Jak se podává daňové přiznání? Kdo podává daňové přiznání? Kde se podává daňové přiznání?

3 Jaké daně platím a jaké mám přiznávat?
Druhy daní: PŘÍMÉ daň z příjmu daň majetková NEPŘÍMÉ DPH spotřební daň Platíme přímo státu, vyplňujeme daňové přiznání. Jsou zahrnuty v ceně zboží.

4 Kde se podává daňové přiznání?
Daňové přiznání se podává na finančním úřadě. Tam se rovněž daně zaplatí. Úkol č. 1: Na internetu najdi adresu sídla finančního úřadu, pod který spadá tvé bydliště.

5 Kdo podává daňové přiznání?
Daň z příjmu fyzických a právnických osob Každá fyzická osoba s bydlištěm na území ČR daní veškeré příjmy z podnikání, z pronájmů, z prodeje věcí, z úroků, z darů, z výhry…. Za zaměstnance platí daně zaměstnavatel. Daň z nemovitosti Platí majitel nemovitosti. Daň z převodu nemovitosti Platí nabyvatel nemovitosti. Silniční daň Platí provozovatel vozidla, které používá k podnikání.

6 Kdy se podává daňové přiznání?
Daň z příjmu fyzických a právnických osob do 31. března následujícího roku Daň z nemovitosti do 31. ledna v roce následujícím po roku nabytí nemovitosti Daň z převodu nemovitosti do 3 měsíců po nabytí nemovitosti Silniční daň do 31. ledna následujícího roku

7 Jak vyplnit daňové přiznání?
Daňové přiznání můžeme vyplnit v papírovém formuláři nebo v elektronické podobě. K vyplnění formuláře máme k dispozici Pokyny, které vysvětlují, jak formulář vyplnit. Úkol č. 2: Najdi na internetu elektronickou podobu jednoho z formulářů k daňovému přiznání, stáhni ho ve formátu Excel a zkus vyplnit první stranu.

8 Kdo mi pomůže? Daňový poradce
Problematika výpočtu daní je natolik složitá, že velká část daňových plátců využívá služby daňových poradců. Ti jim vypočítají daně a správně vyplní daňové přiznání. Úkol č. 3: Na internetu vyhledej kontakt na některého daňového poradce z okolí tvého bydliště.

9 Děkuji za pozornost.

10 Zdroje Obrázek č. 1 - http://www.ok-ucetni.cz/userFiles/priznani.png


Stáhnout ppt "TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová"

Podobné prezentace


Reklamy Google