Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 3. Ostření dlát Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro 1. -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Advertisements

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 4. Základní druhy dlát Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 9) Základy malby, techniky a postupy Název sady: Výtvarná příprava.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 3. Navrtávání a vrtání (kostka) Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Zapalovací svíčky Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_651_SEKÁNÍ MATERIÁLU Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – rozdělení, princip Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 12. Vypilování a slícování kostky Název sady: Tematické a souborné práce.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 4. Upínání a výměna nástrojů na CNC stroji HURCO (frézka) Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 10. Výroba speciálních tvarových čelistí pro rytecké upínací zařízení Název.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:16. Test- výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař.
NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:15. Výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 8. Broušení a ostření rydel Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 9. Výroba ryteckého kladívka Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_12_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
Brusné prostředky, tmely a plniče
13. Použití nářadí na montáž zbraní
6. Pilování tvarových ploch
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
17. Příprava nože před zdobením
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_10_4_06.
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
4. Výroba špičatého rydla
6. Výroba půlkulatého rydla
5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
Název prezentace (DUMu): Regulace předstihu zapalování
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
8. Výroba jednoduché zámkové desky
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
15. Výroba spouště a spoušťové desky (perkusní zbraně)
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
Ruční obrábění plastu I
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 20. Zdobení zbraně
13. Výroba kohoutu (Flobert)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Ruční obrábění plastu II
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
1. Měření a orýsování materiálů
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Broušení dřeva Ústav základního zpracování dřeva
9. Řezba plošných arabesek
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 3. Ostření dlát Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak postupovat při dřevořezbě. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány na praxi oboru umělecký rytec kovů na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na ostření dlát a jejich možnosti ostření. 2

Dlát existuje cela řada typů a každý ten typ je určen pro určitou operaci. Na výběru a kvalitě dláta závisí do značné míry, jak snadno a dobře vyrobíme konkrétní řezbu, anebo v případě vyřezávání, jak nám půjde práce od ruky. Jinými slovy lze říci, že k úspěšné práci potřebujeme kvalitní a ostrá dláta.

Dláto je ruční nářadí, které má polodlouhé želízko, na jehož jednom konci je pevně zasazeno do rukojeti a druhý konec je naostřen. Kvalita a životnost dláta závisí nejen na materiálu, z něhož je vyrobeno, ale i jeho délka a také způsob uchycení do rukojeti. Kvalita uchycení souvisí s kvalitou ostření.

Broušení dlát Broušení nástrojů k řezbařině neodmyslitelně patří. A tak, jak se začínající řezbář musí naučit řezbářské techniky, stejně se musí učit i brousit veškeré svoje nástroje. Broušení by se dalo rozdělit na dvě části: 1. ruční broušení 2. strojní broušení

Ruční broušení To se skládá z broušení dláta na brusných kamenech různé zrnitosti, od nejhrubšího po nejjemnější a následné obtažení na kůži nebo filcu za použití zelené brusné pasty. Brusné kameny by měly být minimálně tři, o zrnitosti 600, 1200 a 4000 µm.

Při broušení se můžeme setkat s různými tvary ostří vlivem nesprávného broušení: 1, 2 - oblé ostří 3 – vyduté ostří 4 – správné ostří

Dláta se brousí na cca 18 – 27°. Čím ostřejší úhel, tím snadněji se s dlátem pracuje, ale hrozí vylomení dláta. Čím měkčí dřevo a čím jemnější práce, tím ostřejší úhel. Při rozhodování, na jaký úhel brousit, vám může pomoci toto rozdělení: 1. Budu pracovat z různých druhů dřev. Brousit na univerzálních 24°. 2. Budu pracovat jen z měkkého dřeva. Brousit na 20°. 3. Budu pracovat jen z tvrdého dřeva. Brousit na 27°.

K ručnímu broušení používáme brousky různé zrnitosti. Začínáme na nejhrubším brousku, o zrnitosti cca 200 – 400. Toto nejhrubší ruční broušení používáme jen pro to abychom srovnali vyduté ostří, nebo odstranili nějaké hrubé poškození dláta. Dlátem pohybujeme po brousku jeho všemi směry, abychom využili celou plochu brousku. (Brousek se stejnoměrně opotřebovává)

Jemnější nabroušení docílíme postupně kameny o zrnitosti 800, 1200 a 2000 µm. Brousky lze nahradit i smirkovým papírem položeným na hladkém povrchu (např. tabulka skla, nebo příměrná ocelová deska).

Jemnějšího nabroušení docílíme použitím kamene: Arkansasu (kameny Arkansas jsou přírodní brusné kameny nejjemnější zrnitosti a husté struktury. Používají se jako obtahovací kameny s pomocí oleje. Díky své vysoké tvrdosti slouží především k leštění. Kámen pracuje výrazně pomaleji, než syntetický stejné tvrdosti, ale nepodléhá prakticky žádnému opotřebení).

Při broušení dutého dláta, je zapotřebí velké zručnosti a zkušeností s tímto broušením. Při ručním broušení musíme držet správný úhel ostří a zároveň kolébavým stylem jezdit dlátem celou plochou po brusném kameni.

K broušení se hodí středně hrubý brusný kámen a posléze jemný brusný kámen nebo brusný papír s vysokou zrnitostí. Brousíme pod úhlem 12° až 15° z každé strany. Při ručním hrubém broušení pohybujeme ostřím proti brusnému povrchu střídavě nebo po tomtéž počtu tahů z obou stran. Ostří lze označit fixem, aby bylo patrné, kde jsme brousili a kde ne. Brousíme z obou stran rovnoměrně.

Při broušení ostří vzniká na opačné straně ostří tzv. GROT (miniaturní otřep), který musíme odstranit. U dutých dlát je vhodné mít různé pomůcky na odstranění tohoto otřepu.

Finální nabroušení (doleštění) provádíme na leštičce filcovým nebo hadrovým kotoučem, za použití zelené leštící pasty. Při dolešťování si musíme dávat pozor, abychom nevyhřáli ostří.

POZOR! Dláto leštíme na leštičce vždy po směru otáčení! Jinak hrozí zapíchnutí dláta do kotouče, jeho následné odmrštění a zničení. Dláto vás může velmi vážně poranit!

Strojní broušení Většina dlát, především od dobrých výrobců, je nabroušena již z výroby. Pokud s nimi slušně zacházíme (nesekáme s nimi hřebíky, neházíme je na betonovou podlahu apod.), není nutné broušení na brusce. Stane-li se, že nějakým způsobem se ostří poničí, je zapotřebí ostří přebrousit. Při broušení nám hrozí přehřátí materiálu a spálení ostří. Proto je důležité dláta často chladit.

Broušení na elektrické brusce

Zdroje pro textovou část 20 Text byl vytvořen autorem

Seznam zdrojů pro použité obrázky Ve všech snímcích byly používány pouze vlastní fotografie. 21