Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a svět práce Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_289 Ročník: 6. Sada: Technické činnosti Druh: Učební materiál Autor: Mgr. Jakub Machel Název: Základní pracovní operace 2 Anotace: Materiál obsahuje informace o postupech a zásadách při pracovních operacích rašplování, pilování, broušení a vrtání. Žáci si po vysvětlení a ukázce ihned vyzkouší v praxi pracovní úkony Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Základní pracovní operace
Rašplování, pilování, broušení, vrtání

3 Rašplování, pilování, broušení
Jedná se o závěrečné operace, kterými dosáhneme požadovaného tvaru a přesných rozměrů výrobku. Hrubé opracování nám zajistí rašple, pro jemnější opracování poslouží pilník. Finální jakost materiálu vytvoříme vhodným brusným papírem.

4 Rašplování, pilování, broušení
Nejčastější tvary rašplí a pilníků jsou: Obdélníkový Kruhový Úsečový Další tvary

5 Zásady rašplování, pilování a broušení
Zásady pilování a rašplování: 1) Při práci se rašple i pilník drží oběma rukama. Jednou rukou svíráme rukojeť a druhou rukou (prsty nebo dlaní) tlačíme na špičku nástroje. Tím zajistíme vodorovný směr. 2) Rašplujeme a pilujeme ve směru délky nástroje a celou jeho plochou. 3) Na nástroj mírně tlačte při pohybu vpřed. Nehoupeme s ním. 4) U měkkých materiálu musíme dát pozor, aby se dřevo na hranách neodštíplo. Rašpli nebo pilník vedeme k opracované ploše kolmo. Finální operací je broušení, při kterém používáme brusný papír. Brusný papír je tvořen tvrdými zrnky nalepenými na papíře. Velikost a rozmístění brusných zrn ovlivňuje hrubost – tzv. zrnitost brusných papírů. Ta se udává číslem na rubu papíru. Čím vyšší je číslo na rubu, tím jemnější jsou zrnka a opracovaný povrch hladší.

6 Vrtání Existuje celá řada vrtáků do různých materiálů. Vrtáky do dřeva mohou být ruční, například nebozez nebo čtyřhranný hlubič. Většina vrtáků je však zakončena dříkem upraveným do tvaru stopky. Ta se upevní do nářadí, které zajistí rotační pohyb (kolovrátek)

7 Druhy vrtáků Obr. 1

8 Zásady vrtání Zásady vrtání:
1) Střed vrtané díry je potřeba označit tužkou. Jestliže používáme vrták bez vodícího hrotu, prohloubíme střed hlubičem 2) Vrták musí být k materiálu postaven vždy kolmo, ať už vrtáme svisle nebo vodorovně. 3) Při použití špulířů nebo hadovitých vrtáků vrtáme průchozí díry nejdříve do té doby, než hrot neprojde skrz materiál. Dovrtání díry pak dokončíme z druhé strany. 4) Vrtáme-li průchozí díru vrtákem bez vodícího hrotu, je potřeba vrtaný materiál podložit dřevěnou podložkou, aby nedošlo k odštípnutí vrtaného materiálu. 5) Při vrtání zkontrolujeme, zda je materiál dobře upnutý a vrták je pevně utažen v upínací hlavě. 6) Nikdy nevrtáme s tupým, ohnutým, nebo jinak poškozeným vrtákem.

9 Zdroje: Mošna, František a kol. Praktické činnosti - Práce s technickými materiály. Praha: Fortuna, 2001, ISBN Obr. 1 - Mošna, František a kol. Praktické činnosti - Práce s technickými materiály. Praha: Fortuna, 2001, ISBN Archiv autora Fotografie pořízeny autorem


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google