Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druhy a názvy ručního nářadí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druhy a názvy ručního nářadí"— Transkript prezentace:

1 Druhy a názvy ručního nářadí
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Druhy a názvy ručního nářadí Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Ruční nářadí Pojmem ruční nářadí se označují nástroje, které se ovládají ručně, i když existují jejich varianty poháněné elektricky (vrtačka, bruska, pila) nebo stlačeným vzduchem (sbíječka, vrtačka). Jednoduché ruční nářadí je používáno už od dob starověku a jeho tvar se stále zdokonaloval a vyvíjel. Jedním z prvních druhů nářadí byl pěstní klín, používaný pračlověkem. Z něj se později vyvinul sekeromlat, ze kterého vznikla postupem času sekera.

4 Kladivo Kladivo ruční nástroj, který slouží k vyvinutí kinetické energie na jiné těleso. Je používáno k vyklepáváním, rozklepáváním. Používá al pro dělení předmětů rozbíjením na více částí. Jedno z nejběžnějších použití je zatloukání hřebíků, při spojování dvou částí. Používá se v tesařství, truhlářství, zednictví, kovářství, zámečnictví, čalounictví, brašnářství a dalších oborech.

5 Kladivo a jeho části ploska násada místo pro držení nos

6 Pilník Pilník je nástroj k ubírání materiálu z povrchu tělesa.
Skládá se z pevné části se zdrsněným povrchem (sekem) a rukojeti. Sek může být jednoduchý nebo zdvojený. Na hrubosti seku závisí schopnost pilníku ubírat materiál.

7 Rašple Rašple je velký truhlářský pilník a slouží k hrubému obrábění dřeva. Je vyrobena z oceli a na povrchu má velké ostré hroty. Může mít obdélníkový, kruhový nebo půlkruhový profil.

8 Kleště kombinované Kleště slouží k uchopení nebo stlačení předmětů.
Jsou založené na principu oboustranné páky. Podobným nástrojem jsou nůžky. Ručních kleští existuje celá řada druhů.

9 Kleště štípací Kleště štípací nazývané lidově štípačky slouží k oddělování (ucvaknutí) materiálu (drátu nebo hřebíků). Často se používají k vytahování hřebíků ze dřeva.

10 Ruční vrtačka Vrtačka je nástroj, určený k pořízení děr pomocí vrtáků, výstružníků, závitníků, záhlubníků. Nejčastěji se do vrtačky upínají nástroje pomocí sklíčidla. Dříve byly vrtačky poháněny ručně. Dnešní vrtačky jsou poháněny elektromotory, někdy mají pneumatický a nebo hydraulický pohon.

11 Ruční pila Pila je nástroj k řezání - oddělování materiálu.
Při řezání vzniká prořez, kdy se část materiálu promění v sypký odpad - piliny. Podle principu řezání se dělí na přímočaré a kotoučové. Podle řezaného materiálu se dělí na pily na dřevo, kov, kámen a podobně.

12 Dláto Dláto je nástroj pro k ručnímu opracování různých materiálů, jako je dřevo nebo kámen. Dláto se skládá se z ocelové čepele zakončené ostřím a dřevěné nebo plastové rukojeti. Na dláta se tluče kladivem nebo dřevěnou paličkou a tak dochází k oddělování třísek.

13 Dřevěná palice Dřevěná palice slouží podobně jako kladivo k vedení úderů na dláto při obrábění dřeva. Palice může mít různé tvary. Je vyrobená ze dřeva, které je měkčí než ocel a neničí tolik konec dláta.

14 Hoblík Je nástroj určený pro třískové obrábění dřeva.
Používá se k finální úpravě povrchu dřeva. Existuje mnoho druhů hoblíků. Dnes je ruční hoblík nahrazován elektrickou hoblovačkou.

15 Otázky k opakování K čemu se používá kladivo ?
Ve kterých řemeslech se kladivo používá ? Jaký je rozdíl mezi rašplí a pilníkem ? Které kleště použiješ pro vytažení hřebíku ze dřeva ? K čemu se požívá hoblík ? Při kterých činnostech použiješ dláto ?

16 Použité zdroje: Fotografie : soukromý archiv autora


Stáhnout ppt "Druhy a názvy ručního nářadí"

Podobné prezentace


Reklamy Google