Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vrtání a opravy suků – vrtáky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vrtání a opravy suků – vrtáky"— Transkript prezentace:

1 Vrtání a opravy suků – vrtáky
Vrtáním se zhotovují válcové otvory pro kolíkování, vruty, šrouby apod. Druhy vrtáků Šídlo, špičák – nejjednodušší nástroj na zhotovování otvorů, používá se na otvory pro malé vruty a vyznačení středů pro nasazení vrtáků. Lžícové - používají se zřídka

2 Nebozez (kónické) - používají se pro ruční vrtání, vratidlo dřevěné nebo kovové, dřík upraven pro upnutí do kolovrátku nebo ruční vrtačky. Špulíř – plochý lopatkovitý vrták s předřezávačem, vodící hrot čtyřhranný nebo šroubovitý, nevhodný pro vrtání v čelním dřevě. (obyčejný, vinutý)

3 Spirálové vrtáky – jednochodé nebo dvouchodé, se šroubovitým vodícím
Spirálové vrtáky – jednochodé nebo dvouchodé, se šroubovitým vodícím hrotem, pro přesné vrtání i do čelního dřeva. Hadovité vrtáky - jednochodé nebo dvouchodé, se šroubovitým vodícím hrotem, přesné vrtání čistých hlubokých otvorů.

4 Forstnerův – předřezávací ostří tvoří obvod vrtáku, centrovací trn malý, používá se pro zapouštění závěsů do plochy dveří. Šroubové vrtáky – jedno nebo dvoubřité, vrcholový úhel cca 130o, závisí od tvrdosti vrtaného materiálu, šroubovice s fasetou odvádí oddělené třísky a začišťuje stěny otvoru.

5 Sukovník – používá se k odstraňování suků.
Zátkovník - používá se ke zhotovení zátek určených na opravu po vyvrtaných sucích nebo jiných vadách, tvoří se sukovníkem soupravu pro dokonalost prováděných oprav.

6 Záhlubník – používá se úpravě hran otvorů a zahlubování otvorů pro hlavy zapuštěných vrutů.
Hrotovník – používá se ke zkosení hran kolíků a tyčí. Kolovrátek – prsní vrtačka s upínací hlavou, s řehtačkou i bez, používají se k vrtání a šroubování.

7 Základy vrtání Správné nasazení centrovacího hrotu. U měkkých dřev vyznačujeme střed pro vrták špičákem. Otvory procházející celou tloušťkou materiálu vrtáme z obou stran. Objeví-li se na protilehlé straně hrot, dílec otočíme a dokončíme vrtání. Dosáhneme čistého otvoru na obou stranách.

8 Při vrtání neprůchodných otvorů měříme hloubku vrtání nebo používáme doraz.
Při vrtání více otvorů nebo opakovaně používáme šablony z tvrdého dřeva, plechu nebo tvrdé lepenky. Údržba vrtáků spočívá v řádném ukládání. Ostření je náročnou operací, pozor na geometrii ostří a předřezávacích hran. Lépe nechat ostřit u odborníků.


Stáhnout ppt "Vrtání a opravy suků – vrtáky"

Podobné prezentace


Reklamy Google